Σε ιστορία, πολιτισμό, τουρισμό, ανάπτυξη και περιβάλλον αφιερωμένο το 11ο Συνέδριο των Αγράφων της Πίνδου (φωτο & βίντεο)

ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΑΡΓΙΘΕΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ

Με στόχο την ανάδειξη των φυσικών, τουριστικών, ιστορικών- θρησκευτικών μνημείων και πλεονεκτημάτων, των αναπτυξιακών δυνατοτήτων αλλά και την σημασία υλοποίησης ζωτικών υποδομών για την περιοχή των Αγράφων, αρχίζει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο το 11ο Συνέδριο των Αγράφων της Πίνδου που διοργανώνει η Ένωση Αγρφιώτικων Χωριων σε συνεργασία με τους Δήμους Μουζακιου, Αργιθέας και Σοφάδων.

Σε ότι αφορά τα Θεσσαλικά Άγραφα θα διοργανωθούν επιμέρους συνέδρια με πλούσιες εκδηλώσεις, σε πρώτη φάση το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 18-19 Μαΐου στους Δήμους Αργιθέας και Μουζακιου, ενώ θα ακολουθήσει ένα δεύτερο 25-26 Μαΐου στο Δήμο Σοφάδων.
Σήμερα το πρωί οι διοργανωτές παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της οποίας απηύθυναν κάλεσμα στους πολίτες να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις.

Αρχικά ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφέρειας Θεσσαλίας Κώστας Μπαρμπούτης εξέφρασε τη στήριξη της Περιφέρειας στο 11ο Συνέδριο Αγράφων της Πίνδου. Σημείωσε ότι οι εισηγήσεις του Συνεδρίου αναδεικνύουν την ιστορία, τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου.

Εκ μέρους του Δήμου Αργιθέας ο Αντιδήμαρχος Κώστας Γραμμένος αναφέρθηκε στη μακρά ιστορία του Δήμου και στα ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά του. «Αναμένουμε να αναπτυχθεί τουριστικά γι’ αυτό και στηρίζουμε όλες τις προσπάθειες που στοχεύουν στην ανάδειξη τη περιοχής» είπε και στάθηκε στα ξακουστά μοναστήρια της Αργιθέας και στο φυσικό της περιβάλλον. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στα πετρογύφερα, τα οποία όπως είπε χρειάζονται μια ξεχωριστή συντήρηση εξαιτίας των φυσικών καταστροφών που προκάλεσαν φθορές.

Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μουζακίου Φανή Δασκάλου χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το συνέδριο για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων, των παραδοσιακών μνημείων και σημαντικών έργων όπως το φράγμα Μουζακίου και της διευθέτησης των νερών του Αχελώου.

Κλείνοντας ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών Βασίλης Τσαντήλας ανέφερε ότι το συνέδριο χωρίζεται σε επί μέρους ενότητες που στοχεύουν στον κάθε Δήμο. Στην Αργιθέα και στο Μουζάκι είναι οι αρχαιότητες, τα θρησκευτικά μνημεία, τα πετρογέφυρα, η μερική μεταφορά των νερών του Αχελώου, το φράγμα του Μουζακιου, στο Δήμο Σοφάδων ο θρησκευτικός και ιαματικός τουρισμός, ενώ στη Λίμνη Πλαστήρα το θέμα αφορά΄ την τουριστική ανάπτυξη των λιμνών. «Προσδοκούμε από την πολιτεία να σκύψει πραγματικά πάνω από τα προβλήματα που έχουν γίνει πιο έντονα μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ο τόπος των Αγράφων έχει πολλά να προσφέρει στην εθνική οικονομία» είπε χαρακτηριστικά.

Οι εκδηλωσεις στο Δήμο Αργιθέας θα ξεκινήσουν το Σάββατο 18 Μαΐου στο Λεοντίτο στις 11 το πρωί. Στο Δήμου Μουζακίου την Κυριακή 19 Μαΐου στις 6μμ στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο.

Σε λίγο αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων