Εκατοντάδες τρακτέρ «επί ποδός» στις πλατείες του Ν. Καρδίτσας, μήνυμα στην κυβέρνηση να δώσει λύσεις (φωτό από χωριά)

ΠΑΛΑΜΑΣ
ΠΑΛΙΟΥΡΙ
ΜΑΤΑΡΑΓΚΑ
ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ
ΚΟΣΚΙΝΑΣ
ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΚΟ
ΛΕΥΚΗ
ΠΡΩΤΟΙ ΒΓΗΚΑΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΟ ΜΑΚΡΥΧΩΡΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ!

«Κανένα τρακτέρ, δεν πρέπει να μείνει σπίτι» είναι το σύνθημα που στέλνει το αγροτικό κίνημα της Καρδίτσας, καλώντας τον αγροτικό κόσμο του Νομού να συμμετάσχει δυναμικά στον αγώνα ενάντια στα προβλήματα επιβίωσης.

Εκατοντάδες τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί από το πρωί της Κυριακής στις πλατείες περισσοτέρων από 33 χωριών του Νομού Καρδίτσας. Ομοίως τα τρακτέρ σε πλατείες έχουν αρχίσει να συγκεντρώνουν οι αγρότες σε διάφορες περιοχές της χώρας, υλοποιώντας τις αποφάσεις της σύσκεψης που είχε γίνει στη Νίκαια από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.
Σε συνέντευξη που παραχώρησαν το πρωί της Δευτέρας εκπρόσωποι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων χαιρέτισαν τη μαζική έξοδο των αγροτικών μηχανημάτων στις πλατείες.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Κώστας Τζέλλας τόνισε ότι οι αγρότες στέλνουν το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα και διεκδικούν ουσιαστικές λύσεις. Απηύθυνε κάλεσμα στους υπόλοιπους αγρότες να βγάλουν κι αυτοί τα τρακτέρ τους, ώστε να ασκηθεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση.
«Λύσεις τώρα με τα τρακτέρ
στις πλατείες, διαφορετικά κλιμάκωση»

Το αγροτικό κίνημα, σημείωσε ο κ. Τζελλας, καλεί την κυβέρνηση να δώσει λύσεις άμεσα, τώρα που τα τρακτέρ βρίσκονται στις πλατείες. Διαφορετικά οι αγρότες θα αναγκαστούν να κλιμακώσουν συντονισμένα τον αγώνα τους.
Μόλις ολοκληρωθεί η έξοδος των τρακτέρ στις πλατείες σε όλη τη χώρα, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων θα στείλει σχετική επιστολή προς το Υπουργείο ζητώντας την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων.
Περιοδεία
Παράλληλα αντιπροσωπεία της ΕΟΑΣΚ και αγροτών που έχουν βγάλει τα τρακτέρ τους, θα πραγματοποιήσει ενημερωτικές περιοδείες σε όλα τα χωριά με κομβόι αγροτικών αυτοκινήτων.
Αναβρασμός
Στις τάξεις των Καρδιτσιωτών αγροτών επικρατεί μεγάλος αναβρασμός. Ειδικά σε ότι αφορά το βαμβάκι, η κατρακύλα στην τιμή σε συνδυασμό με το υπέρογκο κόστος παραγωγής εγείρουν ζήτημα επιβίωσης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και των νοικοκυριών.
Οι αγρότες διεκδικούν αναπλήρωση του εισοδήματος στο 1 ευρώ για το βαμβάκι και παράλληλα κατώτερες εγγυημένες τιμές με βάση το κόστος παραγωγής και ένα εισόδημα επιβίωσης. Επίσης μείωση του κόστους παραγωγής αφορολόγητο πετρέλαιο, γενναία επιδότηση στα αγροεφόδια, πλαφόν στο αγρ. ρεύμα στα 0.07 ευρώ/kwh.
Επίσης να δοθεί άμεσα η επιδότηση στις ζωοτροφές και στους κτηνοτρόφους που το αγροτικό εισόδημα είναι μεγαλύτερο από το κτηνοτροφικό.
Στο κάδρο των διεκδικήσεων παραμένει η αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς για όλες τις αιτίες, αλλά και το θέμα της νέας ΚΑΠ από την οποία ο Νομός θα δει δραματικές μειώσεις στις επιδοτήσεις.