Αγρότες και κτηνοτρόφοι στη Θεσσαλία δίνουν μάχη για να «ξεκολλήσουν» τη ζωή τους από τις λάσπες

*Κ. Τζέλλας: «Παλεύουμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να μείνουμε στα χωράφια και στα χωριά μας»

Ανεξίτηλα χαραγμένη στις μνήμες όλων στο Ν. Καρδίτσας και τη Θεσσαλία θα μείνουν οι ημέρες αυτές του περυσινού Σεπτεμβρίου.

Συντελέστηκε η μεγαλύτερη καταστροφή των τελευταίων χρόνων, με τον πρωτογενή τομέα να δέχεται πρωτοφανές πλήγμα, καθώς χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών βούλιαξαν, κοπάδια πνίγηκαν και αγροκτηνοτροφικός εξοπλισμός καταστράφηκε.

Ένα χρόνο μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι μετρούν τις πληγές τους, δίνοντας πραγματική μάχη για να σηκωθούν ξανά μέσα από τις λάσπες.
Οι ποζημιώσεις που ακόμα δεν έχουν καταβληθεί σε όλους που επλήγησαν, ενώ τα στοιχειώδη αντιπλημμυρικά έργα προχωρούν με αργούς ρυθμούς.

Η πρωτογενής παραγωγή στη Θεσσαλία που αποτελούσε τον βασικό «πυλώνα» της αγροτικής οικονομίας της χώρας, σήμερα αγωνίζεται για την επιβίωσή της.

Ο αντίκτυπος από τις επιπτώσεις του Daniel είναι εμφανής στην οικονομία της Θεσσαλίας και κατ’ επέκταση στην εθνική. Αξιοσημείωτο είναι ότι η θεσσαλική οικονομία, προσφέρει περίπου το 5% του ΑΕΠ της χώρας, δηλαδή 8 δισ. ευρώ.

Στο θεσσαλικό κάμπο, των 3,47 εκατ. στρεμμάτων, σχεδόν το 25% της καλλιεργήσιμης γης θάφτηκε κάτω από το νερό. Από το σύνολο των στρεμμάτων, «ποτιστικά» είναι τα 2,3 εκατ., όπου παράγεται το 38% της εγχώριας παραγωγής βαμβακιού και το 52% της βιομηχανικής ντομάτας. Πάνω από το 50% της εγχώριας παραγωγής είναι το ποσοστό της παραγωγής φρούτων και ξηρών καρπών, (αχλάδια, μήλα, κάστανα, καρύδια), ενώ στη παραγωγή κρέατος, η Θεσσαλία παράγει πάνω από 18% σε βοοειδή, όπως επίσης κατέχει πολύ υψηλή θέση στη χοιροτροφία και στην κτηνοτροφία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ, 178.938.741,75 ευρώ δόθηκαν συνολικά στους παραγωγούς των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας για τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο σε 827.397,58 στρέμματα, ενώ το αντίστοιχο ποσό για το ζωικό κεφάλαιο ανέρχεται στα 17.963824,87 ευρώ για 124.559 ζώα

Την αγωνία ότι η περιοχή παραμένει ανοχύρωτη σε ενδεχόμενα νέα ακραία καιρικά  φαινόμενα, εκφράζει μιλώντας στον «Νέο Αγώνα» ο Πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας Κώστας Τζέλλας.

«Τα αναχώματα ακόμη είναι ανοιχτά, οι παρεμβάσεις στους ποταμούς ακόμη δεν ξεκίνησαν, ούτε έχουν δρομολογηθεί τα φράγματα. Ο κόσμος φοβάται τι θα γίνει τους επόμενους μήνες. Και ακόμη οι αγρότες δεν έχουν εξοφληθεί τις αποζημιώσεις για το πάγιο κεφάλαιο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι ζημιές στις καλλιέργειες ήταν μεγαλύτερες από τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Δεν ξέρουμε όμως τι θα γίνει και με τους αγρότες που δεν μπόρεσαν να καλλιεργήσουν τα μπαζωμένα χωράφια. Οι επιπτώσεις από τον «Ντάνιελ» όμως έχουν επιπτώσεις και στη φετινή παραγωγή, γι’ αυτό και πρέπει να υπάρξει αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος» αναφέρει και προσθέτει: «σε χειρότερη κατάσταση είναι οι κτηνοτρόφοι που έχασαν τα ζώα τους και είναι άνεργοι. Ούτε στις τελευταίες πληρωμές του ΕΛΓΑ δεν έλαβαν αποζημίωση, ενώ το μέτρο 5.2 για την αναπλήρωση του ζωικού κεφαλαίου είναι ανεφάρμοστο».

«Εμείς παλεύουμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μέσα απο τους Συλλόγους και την Ομοσπονδία, για να μείνουμε στα χωράφια και στα χωριά μας» σημείωσε.
Με πληροφορίες από τον Ο.Τ.

Αναλυτικότερα στην εφημερίδα Νέος Αγών