Αγροτική κινητοποίηση στην Π.Ε. Καρδίτσας και συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Δυναμική κινητοποίηση με τη συμμετοχή 15 τρακτέρ πραγματοποίησαν σήμερα το απόγευμα στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας στην Καρδίτσα, οι αγρότες από το μπλόκο που έχει στηθεί στον κυκλικό κόμβο του Ε-65.

Οι αγρότες που συμπληρώνουν σήμερα 15 ημέρες στο δρόμο, έστειλαν μήνυμα ενόψει της αυριανής συνάντησης αντιπροσωπείας της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων με κλιμάκιο υπουργών (ΥπΑΑΤ, Οικονομίας και Ενέργειας) επικεφαλής του οποίου θα είναι ο Υπ. Επικρατείας.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη 1 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου και στην αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής θα συμμετάσχουν οι κ.κ. Κώστας Τζέλλας, Σωτήρης Γιαννακός και Σωτήρης Αντωνίου από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας.

Στη σημερινή κινητοποίηση στην Περιφερειακή Ενότητα, εκπρόσωποι από το συντονιστικό του μπλόκου πραγματοποίησαν διευρυμένη σύσκεψη υπό τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Κωστή Νούσιου και των θεματικών Αντιπεριφερειαρχών κας Λίας Ρογγανάκη και κ. Δημήτρη Αναγνωστόπουλου. Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκαν για ακόμη μια φορά εκπρόσωποι σωματείων και συλλόγων της περιοχής.

Στη σύσκεψη οι αγρότες έκαναν λόγο για προβλήματα επιβίωσης, τα οποία έθεσαν υπόψη του κ. Αγοραστού. Το κυρίαρχο αίτημα στο οποίο στάθηκαν ήταν εκείνο της τιμής του βάμβακος, τονίζοντας ότι με την τιμή που έκλεισε το προϊόν, οι αγρότες και συνολικότερα ο Νομός χάνει περίπου 30 εκατ. ευρώ.

Του παρουσίασαν το κοστολόγιο της καλλιέργειας, επισημαίνοντας ότι επί της ουσίας οι αγρότες δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα, πόσο μάλλον να κάνουν αποσβέσεις ή να αποκομίσουν ένα εισόδημα για την εργασία τους. Του εξήγησαν τι ίσχυε με τις περιβόητες προπωλήσεις και υπογράμμισαν το αίτημα για αναπλήρωση του εισοδήματος στο βαμβάκι στο 1 ευρώ, αλλά και για εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα που να καλύπτουν τα έξοδα καλλιέργειας και να αφήνουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα.

Παράλληλα οι εκπρόσωποι του μπλόκου στάθηκαν στις απώλειες που θα έχει ο Νομός Καρδίτσας με τη νέα ΚΑΠ, με βάση τη μελέτη της Περιφέρειας, σύμφωνα με την οποία η περιοχή θα χάνει 14-20 εκ. ευρώ ετησίως. Όμως στάθηκαν στο ζήτημα του κόστους παραγωγής, ζητώντας αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο και φθηνό αγροτικό ρεύμα, καθώς και στη σημασία της αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Αναλυτικότερα στην έντυπη έκδοση του Νέου Αγώνα.