Ακόμα και 10 ευρώ έπιασαν τελευταία 24ώρα τα λίγα αρνιά εγχώριας παραγωγής

Ο νόμος της ζήτησης και της ποσφοράς

Ο νόµος της αγοράς διαδέχθηκε την αρχική παγωµάρα που πρόσφερε η ανακοίνωση για την ένταξη των αµνοεριφίων στο καλάθι του Πάσχα, µε το λίγο ελληνικό αρνί και κατσίκι να εξαφανίζεται τελικά από τα χέρια των κτηνοτρόφων σε τιµές υψηλότερες από τις αναµενόµενες.

Οι περισσότεροι πούλησαν τα µικρότερα αµνοερίφια 6-7 κιλών πάνω από 8 ευρώ, ενώ την τιµητική τους είχαν τα µεγαλύτερα ζώα από 9 κιλά και πάνω, που άφησαν καθαρά 8,5 έως 9 ευρώ το κιλό στην τσέπη των κτηνοτρόφων.

Mάλιστα, στις τελευταίες παραγγελίες οι τιμές ξέφυγαν από τα 9 ευρώ, αφού δεν υπήρχε αρκετό κρέας για να καλυφθεί η ζήτηση, με αποτέλεσμα κάποιοι λίγοι κτηνοτρόφοι να πληρωθούν 9,5 με 10 ευρώ.

Το ελληνικό κρέας φέτος το βρίσκει κανείς στα συνοικιακά κρεοπωλεία και όχι στις υπεραγορές, αφού το ταµπελάκι των 9,99 ευρώ που τοποθετήθηκε στις βιτρίνες δεν επέτρεπε ο κτηνοτρόφος να πληρωθεί την τιµή που δικαιούται, µε τις µεγάλες αλυσίδες σούπερ µάρκετ να στρέφονται σε άλλες επιλογές.

Άλλωστε, για να μπορέσει να μπει το κέρδος του εμπόρου, του σούπερ μάρκετ και ο ΦΠΑ μέσα στην εξίσωση που βγάζει 10 ευρώ στη λιανική, θα έπρεπε ο κτηνοτρόφος να διώξει το αρνί το πολύ 7 ευρώ.

Ακόμα και 10 ευρώ έπιασαν τελευταία 24ώρα τα λίγα αρνιά εγχώριας παραγωγής