Ο πυροβολισμός στο «Rust» από τον Άλεκ Μπάλντουιν στην κινηματογραφίστρια Χαλίνα Χάτσινς εξακολουθεί να στοιχειώνει τον ηθοποιό, με την υπόθεση να παραμένει ακόμη ανοιχτή.

Με απόφαση της εισαγγελέα της πρώτης δικαστικής περιφέρειας του Νέου Μεξικού και της ειδικής εισαγγελέας του «Rust» ανακοινώθηκαν οι κατηγορίες με γραπτή δήλωση σήμερα Πέμπτη 19 Ιανουαρίου.

Οι ποινές
Μπάλντουιν και Γκουτιέρεζ αντιμετωπίζουν μέγιστη ποινή φυλάκισης 18 μηνών στην περίπτωση που καταδικαστούν.

Ακόμη, ο Ντέιβ Χολς, ο βοηθός σκηνοθέτη, δήλωσε ένοχος στην κατηγορία της εξ αμελείας χρήσης θανατηφόρου όπλου.

«Αν οποιοσδήποτε από αυτούς τους τρεις ανθρώπους είχε κάνει τη δουλειά του, η Χαλίνα Χάτσινς θα ήταν σήμερα ζωντανή. Είναι τόσο απλό» ανέφερε η ειδική εισαγγελέας και πρόσθεσε:

«Τα στοιχεία δείχνουν σαφώς ένα μοτίβο εγκληματικής αδιαφορίας για την ασφάλεια στα γυρίσματα της ταινίας ‘Rust’. Στο Νέο Μεξικό δεν υπάρχει χώρος για κινηματογραφικά πλατό που δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τη δέσμευση της πολιτείας μας για την ασφάλεια των όπλων και τη δημόσια ασφάλεια».

Οι εισαγγελείς δεν έχουν καταθέσει επίσημα τις κατηγορίες, αλλά κατά τα ξένα ΜΜΕ θα το κάνουν άμεσα.

Ο μοιραίος πυροβολισμός
Το όπλο που κρατούσε στα χέρια του ο διάσημος ηθοποιός Άλεκ Μπάλντουιν εκπυρσοκρότησε στα γυρίσματα της ταινίας «Rust» υπό άγνωστες συνθήκες, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί η διευθύντρια φωτογραφίας του φιλμ και να τραυματιστεί ο σκηνοθέτης.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά για το τρομερό περιστατικό, ο 63χρονος σταρ γύριζε μια σκηνή για την ταινία (της οποίας είναι και συμπαραγωγός) στο Ράντσο Μπονάνζα Κρικ, κοντά στην πόλη Σάντα Φε του Νέου Μεξικό, όταν ένα όπλο που βρισκόταν στο σετ ως σκηνικό αντικείμενο εκπυρσοκρότησε, γύρω στις 13.50 την Πέμπτη (τοπική ώρα). Η 42χρονη διευθύντρια φωτογραφίας Χαλίνα Χάτσινς σκοτώθηκε, ενώ τραύματα υπέστη και ο 48χρονος Τζόελ Σόουζα, σκηνοθέτης του γουέστερν.

Tα λάθη που οδήγησαν στην τραγωδία του «Rust»

Ένα από τα βασικά ερωτήματα που απασχόλησαν τις αρχές από την πρώτη στιγμή ήταν: Πώς ένα όπλο που περιείχε ένα θανατηφόρο βλήμα, βρέθηκε στα χέρια του πρωταγωνιστή; Και, μάλιστα, παρά τις επίμονες διαβεβαιώσεις ότι είχαν διενεργηθεί όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι. Σημειωτέον, πριν ο ηθοποιός πατήσει τη σκανδάλη, έστρεψε το βλέμμα του για ακόμα μία φορά προς τον υπευθυνο τεχνικό, ο οποίος του είπε «cold gun». Αυτός είναι ο κινηματογραφικός όρος που υποδηλώνει ότι το όπλο είναι ασφαλές.

Άλλα ερωτήματα που εγείρονται είναι, τί είδους βλήμα περιείχε το όπλο: αληθινά πυρομαχικά ή τα κινηματογραφικά φυσίγγια, δίχως σφαίρες, αλλά με πυρίτιδα που μερικές φορές μπορεί να εκτοξευθούν αρκετά δυνατά και να προκαλέσουν βλάβη ή ακόμα και θάνατο.

Ο Μπάλντουιν μήνυσε 4 άτομα από την παραγωγή του «Rust»

Το όνομα του Μπάλντουιν υπέστη μεγάλη ζημιά από αυτό και ο Χολιγουντιανός σταρ αποφάσισε 1 χρόνο μετά το συμβάν, να περάσει στην αντεπίθεση.

Ο ίδιος κατέθεσε μήνυση κατά ορισμένων μελών της παραγωγής, που θεωρεί πως ευθύνονται αποκλειστικά για ό,τι συνέβη.

Κατηγόρησε 4 από τα μέλη του συνεργείου, την επικεφαλής οπλοστασίου, Χάνα Γκουιτιέρεζ, τον βοηθό σκηνοθέτη, Ντέιβ Χολς, την υπεύθυνη σκηνικών, Σάρα Ζάχρι και τον προμηθευτή όπλων, Σεθ Κένι, τονίζοντας ότι απέτυχαν να διασφαλίσουν την ασφαλής ολοκλήρωση των γυρισμάτων.

Η ιστορία του Μπάλντουιν για το πώς σκοτώθηκε η Χαλίνα Χάτσινς, έχει ως εξής:

Παραδόθηκαν αληθινές σφαίρες στο πλατό και κάποιος γέμισε το όπλο με αυτές. Η αγωγή του εστιάζει σε όλα τα λάθη που έκαναν οι κατηγορούμενοι. Η Γκουιτιέρεζ και ο Χολς, απέτυχαν να ελέγξουν προσεκτικά τις σφαίρες ή το όπλο. Ο δεύτερος μάλιστα, ήταν εκείνος που εγγυήθηκε στον ηθοποιό ότι όλα ήταν εντάξει και του παρέδωσε το όπλο.

Πηγή: protothema