Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ με τρία επίπεδα ασφάλισης προανήγγειλε ο Λευτέρης Αυγενάκης

Την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ με τρία επίπεδα ασφάλισης στον πρωτογενή τομέα προανήγγειλε ο Υπουργός Αργοτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρης Αυγενάκης, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Δημαρχείο Καρδίτσας με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων και των τοπικών αρχών.

Παράλληλα, τέθηκε το ζήτημα του ανασχηματισμού και εκσυγχρονισμού του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων στάθηκαν στην υψηλή τιμή του αγροτικού πετρελαίου και στο ΕΦΚΑ όπου υπάρχουν χιλιάδες ανασφάλιστοι αγρότες.
Ο Υπουργός βρίσκεται από σήμερα στην Καρδίτσα (θα παραμείνει μέχρι αύριο) στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιεί στη Θεσσαλία, ενώ αύριο Πέμπτη θα επισκεφθεί το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης και Ταξινόμησης Βάμβακος Καρδίτσας, καθώς και τον ΤΟΕΒ Ταυρωπού.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, οι Βουλευτές Καρδίτσας, Γιώργος Κωτσός, Ασημίνα Σκόνδρα και Αριστοτέλης Σπάνιας, οι Βουλευτές Λάρισας, Χρ. Κέλλας, Χρ. Καπετάνος, Μάξιμος Χαρακόπουλος, οι Γενικοί Γραμματείς του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος, Κώστας Μπαγινέτας και Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο Δήμαρχος Καρδίτσας, Βασίλης Τσιάκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Κωστής Νούσιος, εκπρόσωποι της Περιφέρειακής Ενότητας Καρδίτσας, του Δήμου Καρδίτσας, του Επιμελητήριου, της ΕΟΑΣΚ, του ΤΟΕΒ Ταυρωπού και άλλων παραγωγικών φορέων.

Αρχικά, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, στάθηκε στη σημασία εύρεσης λύσης στο υδατικό πρόβλημα μέσα από την μεταφορά νερού από τον Αχελώο. «Οι υδάτινοι δρόμοι είναι ενιαίοι, δεν χωρίζονται ανά διαμερίσματα και το νερό πάει εκεί όπου υπάρχει ανάγκη. Ο Αχελώος είναι κτήμα ολόκληρης της χώρας, των ανθρώπων που αγωνίζονται. Ήρθε η ώρα να ξεκινήσει με γρήγορους ρυθμούς το έργο του Αχελώου. Έχουμε προχωρήσει σε πολλά έργα ως Περιφέρεια, αλλά δεν γίνεται χωρίς το νερό. Στην Καρδίτσα γίνονται τα μεγαλύτερα έργα με ΣΔΙΤ, όπως αυτό του ΤΟΕΒ Ταυρωπού», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στην αξιοποίηση του νερού από τον Αχελώο αναφέρθηκαν και οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στο Ν. Καρδίτσας, οι οποίοι έκαναν λόγο για ανάγκη να αισθανθούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι «θωρακισμένοι» από τις παρεμβάσεις που υλοποιούνται ή πρόκειται να δρομολογηθούν στον κλάδο.

Παίρνοντας έπειτα το λόγο, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, μίλησε για την ανάγκη η Πολιτεία να είναι σε ετοιμότητα έναντι της κλιματικής αλλαγής. Επισήμανε πως η καλύτερη δυνατή οργάνωση για την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων θα αποτρέψει σε σημαντικό βαθμό μελλοντικά γεγονότα όπως αυτό του «Ιανού». Επιπλέον, ο κ. Αυγενάκης έκανε λόγο για απαραίτητη αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, κατανοώντας τον προβληματισμό των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, αλλά είναι σημαντικό να εφαρμοστεί με κατηγοριοποιήσεις ανάλογα το βαθμό της ζημιάς. «Η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ θα εφαρμοστεί, και είναι κατανοητά τα παράπονα του αγροτικού κόσμου. Πρέπει να εξετάσουμε το θέμα ξανά των ασφαλίστρων. Όλοι επιθυμούμε μεταρρυθμίσεις, μόνο όμως που θα γίνει στοχευμένα, με τρία επίπεδα ασφάλισης. Αρχικά, θα παρέχεται υποχρεωτική αποζημίωση βάσει των βασικών κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες. Δεύτερον, θα έχει τη δυνατότητα ο αγρότης με επιπλέον καταβολή ασφαλίστρων να καλύπτεται από πρόσθετους κινδύνους. Το τρίτο επίπεδο θα αφορά την κάλυψη και από ακραία καιρικά φαινόμενα, έχοντας πρωτίστως συνεργασία σε κεντρικό επίπεδο με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών», ανέφερε.

Αναλυτικότερα στην εφημερίδα Νέος Αγών