Στα Τρίκαλα βρίσκεται σήμερα (16/5) ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Σε συνέντευξη Τύπου, πλαισιωμένος από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλίας Στυλιανό Μπιλιάλη και στελέχη της ΕΛΑΣ από τις Αστυνομικές Διευθύνσεις Καρδίτσας και Τρικάλων, τόνισε ότι η εγκληματικότητα στη Δυτική Θεσσαλία βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, επισημαίνοντας όμως πως αυτό δεν αποτελεί λόγο εφησυχασμού.
Ακόμη όπως καταγράφει ο ΝΕΟΣ ΑΓΩΝ, παρουσιάστηκαν στοιχεία τα οποία φορούν την ενδοοικογενειακή βία, σύμφωνα με τα οποία στο α’ τετράμινο του 2025 η αύξηση στα θύματα ανέρχεται στο 194% στο Ν. Καρδίτσας. Η Ελληνική Αστυνομία επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητά της να σταθεί στο πλευρό των θυμάτων, ενώ οι αυξητικές τάσεις στα καταγεγραμμένα περιστατικά δείχνουν ότι οι Υπηρεσίες της ΕΛΑΣ έχουν συμβάλλει ώστε οι πολίτες – κυρίως γυναίκες- να τολμούν πλέον να σπάσουν τη σιωπή.
Χρυσοχοΐδης: «Σε διαρκή εγρήγορση»
Πιο αναλυτικά, εισαγωγικά μίλησε ο Υπουργός, ο οποίος ανέφερε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν σε διαρκή εγρήγορση και κινητοποίηση, προκειμένου να αντιμετωπίζουν κάθε φαινόμενο παραβατικότητας και να ενισχύουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.
Μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Με τους επικεφαλής των υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καρδίτσας και Τρικάλων είχαμε μια εξαιρετικά εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων. Δόθηκαν οι αναγκαίες οδηγίες και κατευθύνσεις έτσι ώστε να γίνουμε ακόμα πιο αποτελεσματικοί, ακόμα πιο χρήσιμοι στους πολίτες και η Δυτική Θεσσαλία να είναι ακόμα περισσότερο ασφαλής».
Σε χαμηλά επίπεδα
η εγκληματικότητα,
κανένας εφησυχασμός
Ο κ. Χρυσοχοϊδης επισήμανε ότι η εγκληματικότητα στην Δυτική Θεσσαλία είναι εξαιρετικά χαμηλή, διευκρίνοντας ωστόσο πως «αυτό δεν πρέπει να μας εφησυχάζει». «Είμαστε διαρκώς σε εγρήγορση και κινητοποίηση, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε κάθε εκδήλωση παραβατικότητας η οποία στρέφεται ενάντια στο κοινωνικό σύνολο» τόνισε.
Ακόμη ο Υπουργός στάθηκε στην έμφαση που έχει δοθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στα θέματα της κοινωνικής αστυνόμευσης, τα θέματα δηλαδή που αγγίζουν στον πυρήνα τους τα κοινωνικά ζητήματα, τα οποία επηρεάζουν τη ζωή, την ασφάλεια, την ακεραιότητα των ανθρώπων.
Τροχαία- χρήση κράνους
Αναφέρθηκε στα τροχαία, λέγοντας ότι χάνονται ανθρώπινες ζωές στην άσφαλτο, δυστυχώς τελευταία στον αστικό ιστό, στις πόλεις μέσα, εξαιτίας κακής συμπεριφοράς. «Η αστυνομία είναι εδώ για την αστυνόμευση των πόλεων με ειδικό σχέδιο και στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα» δήλωσε ο κ. Χρυσοχοϊδης και πρόσθεσε: « Οι αξιωματικοί που ηγούνται έχουν μελετήσει ακριβώς τα προβλήματα και οι απαντήσεις που δίνει η υπηρεσία είναι στοχευμένες έτσι ώστε να περιοριστούν κατά τον δυνατόν τα τροχαία ατυχήματα. Ειδικά τώρα που και η Δυτική Θεσσαλία έχει ένα υπέροχο οδικό δίκτυο με σύγχρονους αυτοκινητόδρομους οι οποίοι θα ολοκληρωθούν σε λίγο και θα τις συνδέουν με την Δυτική Μακεδονία, την υπόλοιπη Μακεδονία και την Ήπειρο μετά από αιώνες απομόνωσης.
Αλλά ταυτόχρονα, μέσα στις πόλεις, απαιτούνται όλες εκείνες οι αναγκαίες παρεμβάσεις από την αυτοδιοίκηση, σε συνεργασία με την Τροχαία, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τραυματισμούς, θανάτους από πτώση δικύκλων, γιατί αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την χώρα.
Η χρήση του κράνους είναι εξαιρετικά σημαντική, απόλυτη προτεραιότητα και έχει δοθεί η κατεύθυνση στις υπηρεσίες της Τροχαίας να θέσουν ως προτεραιότητα τις βεβαιώσεις παραβάσεων για όσους δεν φορούν κράνους, γιατί η μη χρήση του κράτους οδηγεί δυστυχώς σε θάνατο νέους ανθρώπους, νεότατους ανθρώπους».
Ενδοοικογενειακή βία
Στο πλαίσιο της συνέντευξης, παρουσιάστηκαν στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία. Εισαγωγικά τονίστηκε ότι για την Ελληνική Αστυνομία αποτελεί θεσμική υποχρέωση η προστασία των θυμάτων της ενδοοικογενειακής βίας.
Ο Υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καρδίτσας κ. Χρήστος Παπακώστας παρουσιάζοντας τα στοιχεία για το Νομό Καρδίτσας ανέφερε ότι το 62% των θυμάτων για το πρώτο τετράμηνο του 2025 είναι οι γυναίκες. Πρόσθεσε ότι ο αριθμός αυτός είναι σταθερός περίπου για όλα τα έτη 2023, 2024 και 2025.
Υπογράμμισε ότι στο α’ τετράμηνο του 2025 η αύξηση στα θύματα ανέρχεται στο 194% και διευκρίνισε ότι αυτό συμβαίνει γιατί έχουν βοηθήσει οι υπηρεσίες της Αστυνομίας να «ανοίξουν τα στόματα, να μιλήσει ο κόσμος, να έρθει κοντά στις αστυνομικές Αρχές και να πει το πρόβλημά του».
Σε ότι αφορά τους δράστες, το 2024 σημειώθηκε αύξηση κατά 206% σε σχέση με το 2023. Το 76% των δραστών για το 2024 ήταν άντρες. Το α’ τετράμηνο του 2025 η αύξηση στους δράστες σε σχέση με το 2024 είναι 232%, περίπου αντίστοιχη με την αύξηση στα θύματα και τις υποθέσεις.
Μιλώντας
ο κ. Παπακώστας για το Panic Button, ανέφερε ότι από τον Ιούνιο του 2024 μπήκε στη ζωή μας. Μέχρι σήμερα,78 χρήστες εγκατέστησαν την εφαρμογή, από αυτούς 65 ήταν γυναίκες και 13 άνδρες.
Σε αυτό, επισήμανε ακόμη ότι για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας η ΕΛΑΣ κινητοποιείται διαρκώς. «Από τις υπηρεσίες γίνονται συχνές επαφές με τα θύματα αυτά ώστε να διαπιστώνουμε εάν υπάρχει αποτέλεσμα ή αν συνεχίζει να υπάρχει κάποια απειλή ή βία σε βάρος τους» σημείωσε κλείνοντας.
Περισσότερα σε λίγο