TOY ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ
Απίθανες καταστάσεις στην πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας! Ζωντάνεψαν και μπούκαραν στο Καπιτώλιο ο… Μπλέκ και ο Λοχαγός Μάρκ!!! Τους κοιτάζεις και λες είναι δυνατόν αυτά να συμβαίνουν σε μια χώρα που κάνει κουμάντο μέσω της οικονομικής και στρατιωτικής ισχύος σε όλο τον πλανήτη;

Κι όμως είναι! Πέρα απο το δραματικό της υπόθεσης που έχει να κάνει με τις ανθρώπινες απώλειες από πυροβολισμους (εκεί βέβαια δεν το χουν και για τίποτα αφού το κάθε σπίτι μαζί με το λεβιτοστάσιο έχει και ένα… οπλοστάσιο!), εξεπλάγην όλος ο κόσμος από την ευκολία με την οποία μπήκαν μέσα στο χώρο οι διαδηλωτές – φαν του Ντόναλντ!

Η χώρα που μπορεί να φτιάξει δικτατορίες σε μια εβδομάδα, να εισβάλλει όπου γουστάρει ανα πάσα στιγμή, να προκαλέσει συρράξεις, να βάλει πυρηνικά μέχρι και στον… Πλούτωνα και να διαλύσει με ένα κουμπί τον Γαλαξία, δεν μπορεί να ελέγξει κάποιους ψεκασμένους που φορώντας… αρκουδοτόμαρα, μπούκαραν μέρα μεσημέρι στο κτίριο που γίνονται οι συνεδριάσεις του Κογκρέσου;

Το Καπιτώλιο για όσους τυχόν δεν γνωρίζουν είναι τα ανάκτορα της αυτοκρατορίας στην Ουάσιγκτον. Εκεί μέσα συζητούν όχι μόνο τα της Αμερικής αλλά και των… επαρχιών της ανά την υφήλιο! Η λέξη “Καπιτώλιο” είναι λατινική και έτσι ονομάζονταν η ακρόπολη που βρίσκονταν στο λόφο της πόλης στην αρχαία Ρώμη!

Οι ομοιότητες βεβαίως είναι πολλές! Και η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία έκανε κουμάντο σε όλο τον αρχαίο κόσμο, αλλά μέσα στην πρωτεύουσά της δεν ήταν λίγες οι φορές γινόταν της… ραδιουργίας το κάγκελο!!! Μέχρι που ένα βράδυ την έτσουξε και φωτιά ο τεράστιος Νέρωνας!

Κι εδώ έρχεται η ιστορία ν’ αποφανθεί. Τι παραπάνω έχει δηλαδή ο Νέρωνας από τον Ντόναλντ; Τη Μελάνια μόνο να άπλωνε στο τραπέζι ο τελευταίος, τον έκανε σκόνη, στη σύγκριση, τόσο αυτόν όσο και τον μπάρμπα του τον Καλιγούλα, τον Κόμοδο αλλά και τους λοιπούς τρις μέγιστους που διέπρεψαν στα ηνία της Pax Romana!

Θα μου πείτε ο άλλος ο… Μπράιτνερ (όπως τον βάφτισε κι ο μεγάλος Λάμπρος Κατέρης!!!), που δεν θυμάται τι έφαγε είναι καλύτερος; Ή μήπως έχει και καμια διαφορά η εναλλαγή προσώπων στην εξουσία; Οχι βέβαια, η ίδια κατάσταση θα επικρατεί και κουμάντο θα κάνουν τα μεγάλα μαγαζιά που είναι οι απόγονοι των μαφιόζων της ποτοαπαγόρευσης! Τα μαγαζιά των όπλων, των ναρκωτικών, του τζόγου, των πολυεθνικών και πάει λέγοντας! Αυτών δηλαδή που “ανεβοκατεβάζουν” τους προέδρους και τα κογκρέσα που αποτελούν τις μαριονέτες!

Μαριονέτες που όμως ικανοποιούν τη ματαιοδοξία της εξουσίας και ενίοτε σφάζονται και μεταξύ τους. Και μέσα σ’ αυτό το “ανεβοκατέβασμα” λαμβάνουν χώρα και οι ραδιουργίες ( sic “πολιτική αντιπαράθεση” ) και μερικές φορές προκύπτουν και… χάπενινγκ όπως αυτό που παρακολουθήσαμε!

Τα θεμέλια όμως της Pax Americana είναι πολύ γερά οπότε όσοι κάνουν λόγο για κρίσεις εξουσίας και δημοκρατικού (μη γελάτε!) πολιτεύματος , απλά λένε για να λένε! Εχει πλάκα πάντως να βλέπεις πως κάνουν ότι ανησύχησαν και οι… επαρχίες μαζί με τους κατά τόπους γκαουλάιτερ της αυτοκρατορίας!!!

παραΣΠΟΝΤ(ί)ΕΣ

Για τα έργα και τις ημέρες του Νέρωνα (ΦΩΤΟ) της Ρώμης γράφτηκαν πολλά. Αν και αμφισβητείται ο εμπρησμός της πολης από τον ίδιο, ιστορικοί υποστηρίζουν ότι έπαιζε… λύρα στο μπαλκόνι μόλις λαμπαδιάζονταν το σύμπαν!

Οι λίγοι
Οι τελευταίες του ώρες όμως μοιάζουν πολύ μ’ αυτές του Τραμπ! Αφού τον είχαν κηρύξει εχθρό της Ρώμης οι συγκλητικοί κι έβαλαν το στρατό εναντίον του, ετοιμάζονταν να τον εξοντώσουν δια βασανιστηρίων! Ουσιαστικά τον ωθούσαν στην αυτοκτονία για να μην εξευτελιστεί!

Τόσο φοβερό;
Εκανε χίλια δυο για για ν’ αποφύγει το θάνατο, προσπάθησε να πείσει τη φρουρά των πραιτοριανών να τον φυγαδεύσουν, αλλά κι αυτοί ήταν εναντίον του με τον επικεφαλής αγανακτισμένος να του λέει το καταπληκτικό: “Μα είναι τόσο φοβερό για σένα να πεθάνεις”;!

Καλλιτέχνης
Τελικά ο αρχηγός αυτοκτόνησε λέγοντας τη φράση που έμεινε στην ιστορία: “Πως χάνομαι εγώ, ένας τέτοιος καλλιτέχνης…”

Εκρηκτικό κοκτέιλ

Όπως, λοιπόν, γινόταν και στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία έτσι και στη συγχρονη της Αμερικανικής, η παγκόσμια ηγεμονία τους δεν σήμαινε ευημερία για το λαό τους.  Οι κατακτήσεις, όχι μόνο δεν βελτίωσαν τη διαβίωση των κοινωνιών, αλλά ακριβώς το αντίθετο! Και στη μία και στην άλλη περίπτωση οι λίγοι ήταν οι κερδισμένοι και οι πολλοί αν δεν χάνονταν στους πολέμους, ήταν βουτηγμένοι μέσα στην ανέχεια!  Στη χώρα του… ονείρου, λοιπόν, σήμερα το κοκτέιλ των αντιθέσεων είναι εκρηκτικό, ενώ υπάρχει και μεγάλος διχασμός.  Όπως σωστά γράφτηκε απο σοβαρούς αναλυτές της διεθνούς σκηνής (κι όχι απο αμερικανοτσολιάδες που σκοτώνονται ποιος θα πρωτογλείψει) η εκλογική ήττα του Τραμπ δεν φέρνει καμια νίκη της δημοκρατίας. Της τρελής θα συνεχίσει να γίνεται στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας…