Μετά από την εύρεση κοιτάσματος χρυσού αξίας 80 δισ. δολαρίων τον περασμένο Νοέμβριο, Κινέζοι γεωλόγοι ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν ένα κοίτασμα – ρεκόρ 1.000 τόνων χρυσού στα βορειοανατολικά της χώρας.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η προηγμένη τεχνολογία αναζήτησης ορυκτών πόρων της Κίνας διευκολύνει την ανακάλυψη αυτών των τεράστιων κοιτασμάτων, τα οποία είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, αναφέρει ο Independent.
Ο χρυσός επιτρέπει στις χώρες να προστατεύουν τις οικονομίες τους εν μέσω παγκόσμιων οικονομικών διακυμάνσεων και χρησιμοποιείται επίσης στην ανάπτυξη μπαταριών και ηλεκτρονικών συσκευών.
Παραγωγή 380 τόνων χρυσού το 2024
Ενώ η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στον κόσμο, με παραγωγή που έφτασε σχεδόν τους 380 τόνους το 2024, τα αποδεδειγμένα κοιτάσματα χρυσού της εξακολουθούν να υπολείπονται εκείνων της Νότιας Αφρικής και της Αυστραλίας. Ανακαλύψεις όπως η τελευταία στην βορειοανατολική επαρχία Λιαονίνγκ, θα βοηθήσουν τη χώρα να παραμείνει ανταγωνιστική στην παραγωγή χρυσού.
Πολλοί ειδικοί είναι επιφυλακτικοί ως προς την ακρίβεια των πρόσφατων εκτιμήσεων και διατυπώνουν αμφιβολίες σχετικά με την ποιότητα και την εξορυξιμότητα αυτών των νέων κοιτασμάτων. Ωστόσο, η Κίνα υποστηρίζει ότι πρόκειται για «εύκολες στην εξόρυξη» περιοχές με υψηλό ποσοστό ανάκτησης χρυσού.
Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η περιοχή του κοιτάσματος εκτείνεται πάνω από 3 χιλιόμετρα από τα ανατολικά προς τα δυτικά και πάνω από 2,5 χιλιόμετρα από τα βόρεια προς τα νότια. Λεπτομέρειες για την ανακάλυψη δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό China Mining Magazine.
Ανακάλυψη 80 δισ. δολαρίων
Τον περασμένο Νοέμβριο, γεωλόγοι βρήκαν χρυσό αξίας περίπου 80 δισ. δολαρίων σε κοίτασμα στην επαρχία Χουνάν.
Το Γεωλογικό Γραφείο της Χουνάν δήλωσε ότι ανακάλυψε 40 φλέβες σε πετρώματα γεμάτα με χρυσό, περίπου 1,5 χιλιόμετρο μέσα στο έδαφος. Όπως είπαν, αυτές οι φλέβες θα μπορούσαν να περιέχουν 300 τόνους χρυσού με περισσότερα αποθέματα πιθανότατα σε μεγαλύτερα βάθη. Συνολικά, θα μπορούσαν να υπάρχουν πάνω από 1.000 τόνοι χρυσού στην περιοχή.
Πηγή: cnn.gr