Στις 21 Απριλίου, το απόγευμα της δεύτερης μέρας του Πάσχα, ο Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κρανιάς, το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρανιωτών Αθήνας, η Τοπική Κοινότητα Κρανέας Δήμου Μουζακίου και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Αγίου Γεωργίου κατάφεραν να αναβιώσουν, όσο πιο γνήσια μπορούσαν, τα σεργιάνια της Κρανιάς παρουσία των βουλευτών Καρδίτσας Ασημίνας Σκόνδρα και Τέλη Σπάνια, του Ευάγγελου Καραμανέ, Διευθυντή του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, του Δημάρχου Μουζακίου Φάνη Στάθη, της Αντιδήμαρχου Πολιτισμού Μαρίας Καραμπέκου του Αιδεσιμολογιώτατου Κύρλλου και του προέδρου της Αμφικτιονίας των Θεσσαλων Καραγκούνηδων Απόστολου Φιρφιρή, οι οποίοι στους σύντομους χαιρετισμούς τους τόνισαν την ανάγκη διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.
Χαιρετισμούς απέστειλαν ο υπουργός Κώστας Τσιάρας, ο βουλευτής Γιώργος Κουτσός και ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας-Περιφέρεια Θεσσαλίας Κώστας Τέλιος.
Στη σύντομη ομιλία της η Ερευνήτρια Τοπικής Ιστορίας και Λαογραφίας Βασιλική Κοζιού-Κολοφωτιά τόνισε τα παρακάτω: Tα σεργιάνια της Κρανιάς είναι ένα ιδιαίτερο στοιχείο που χαρακτηρίζει την ταυτότητά της. Διαχρονικά έγιναν πολλές προσπάθειες διασφάλισης και διατήρησής τους από την κοινότητα και τις γυναίκες, που θεωρούσαν αυτονόητη την τέλεσή τους. Δεν είναι τυχαίο που τα σεργιάνια της Κρανιάς χορεύονταν μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970, οπότε άρχισαν σιγά, σιγά να ατονούν χωρίς να καταργηθούν. Οι προσπάθειες όμως δεν σταμάτησαν. Ενεργό ρόλο ανέλαβε το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας “ΑΠΟΛΛΩΝ”, που ανάμεσα στα μέλη της έχει έναν σημαντικό αριθμό Κρανιωτισσών που διαμένουν στην Καρδίτσα. Φρόντισε να αναδείξει τα σεργιάνια κατ’ επανάληψη σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές με παρουσιαστές σημαντικούς γνώστες της παράδοσης και του λαϊκού πολιτισμού και σε πολλά περιφερειακά κανάλια, όπου ανάμεσα στα τραγούδια και τους χορούς εξέχουσα θέση κατείχαν τα ιδιαίτερα σεργιάνια της Κρανιάς. Διαχρονικά και κατ’ επανάληψη διοργάνωσε και παρουσίασε τα σεργιάνια στο πλαίσιο σεμιναρίων, εργαστηρίων, ημερίδων που διοργάνωσε το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας σε συνεργασία με διάφορους πολιτιστικούς φορείς. Ένα δρώμενο με μια μακρά πορεία που μας πάει πολύ πίσω χρονικά και που αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο της ταυτότητας της Κρανιάς είναι υποχρέωση των φορέων να το μελετήσουν, να το προβάλουν και να το καταγράψουν ποικιλοτρόπως, ώστε να εξασφαλιστεί η ενεργός διαφύλαξή του.Και το έπραξαν αυτό.
Tην ανάγκη διαφύλαξης των σεργιανιών τόνισαν και οι πρόεδροι του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κρανιάς Ουρανία Κατσίκα και του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρανιωτών Αθήνας Βασίλειος Καραλέξης, καθώς και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κρανιάς Μουζακίου Ευάγγελος Καραμπέκος.
Κοζιού_Κολοφωτιά Βασιλική
Πρόεδρος του Κ.Ι.Λ.Ε. ΑΠΟΛΛΩN
Ερευνήτρια Τοπικής Ιστορίας και Λαογραφίας