Ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς, αναλαμβάνει χρέη Υπηρεσιακού Πρωθυπουργού.

Ο ίδιος έγινε δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη 13:00 στο Προεδρικό Μέγαρο και του ανατέθηκε, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος, ο σχηματισμός κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές. «Ευχαριστώ για τη μεγάλη τιμή, είναι συνταγματική μου υποχρέωση να αποδεχθώ την εντολή, αλλά και καθήκον μου, ως πολίτης», σημείωσε ο κ.Σαρμάς, παραλαμβάνοντας την εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης. Ο Ιωάννης Σαρμάς ορίσθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2019 Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου με τετραετή μη ανανεώσιμη θητεία όπως ορίζεται στο Σύνταγμα.

Υπενθυμίζεται πως μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησης των πολιτικών αρχηγών όπου διαπιστώθηκε και τυπικά πως δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση από όλα τα κόμματα «για τη διενέργεια εκλογών», η Πρόεδρος προχώρησε στην επόμενη κίνηση. Στο να αναθέσει δηλαδή στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές (άρθρο 37 Συντάγματος).

 Συνάντηση της κα Σακελλαροπούλου με τον Ιωάννη ΣαρμάΣυνάντηση της κα Σακελλαροπούλου με τον Ιωάννη Σαρμά

Η ορκωμοσία του υπηρεσιακού πρωθυπουργού αναμένεται να γίνει αύριο Πέμπτη (25/5) στις 16:00 μ.μ. και στη συνέχεια θα συγκροτηθεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση, η ορκωμοσία της οποίας εκτιμάται ότι θα γίνει την Παρασκευή (26/5).

Σε ό,τι αφορά τη θέση του υπηρεσιακού υπουργού Εξωτερικών το όνομα που ακούγεται είναι του πρέσβη Βασίλη Κασκαρέλη, ενώ στο Άμυνας του πρέσβη Παύλου Αποστολίδη. Στο υπουργείο Υγείας αναμένεται να οριστεί υπηρεσιακή υπουργός η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Αναστασία Κοτανίδου. Όσον αφορά το υπουργείο Παιδείας το όνομα που ακούγεται είναι της πρυτάνεως του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Μάρας Νικολαϊδου, η οποία θα έχει το δύσκολο έργο των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών αναμένεται να παραμείνει η Καλλιόπη Σπανού.

Ποιος είναι ο Ιωάννης Σαρμάς

Γεννήθηκε το 1957, σπούδασε νομικά στην Αθήνα (1975-1979) και στο Παρίσι (1980-1984). Υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός στην Πολεμική Αεροπορία (1984-1986). Δικαστικός λειτουργός από τον Ιανουάριο του 1987, αρχικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας (1987-1993) και κατόπιν, με μετάταξη, στο Ελεγκτικό Συνέδριο (1993 μέχρι σήμερα). Διετέλεσε μάλιστα δώδεκα έτη μέλος και πρόεδρος Τμήματος στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (2002-2013).

Επανερχόμενος στην Αθήνα (2014) διεύθυνε ως Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου τις εργασίες του ΙΙΙ Τμήματος του Δικαστηρίου (2014-2019). Επίτιμος διδάκτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας (Μάρτιος 2023). Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου (Νοέμβριος 2022). Επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Μάιος 2022).

Ο Ιωάννης Σαρμάς στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Ο Ιωάννης Σαρμάς στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Σημειώνεται ότι ως πρόεδρος του ΙΙΙ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (αγωγές και προσφυγές συνταξιούχων στρατιωτικών), παρέλαβε το Τμήμα στις 2.1.2014 με εκκρεμότητα άνω των 30.000 υποθέσεων, από τις οποίες περί τις 7.000 εκκρεμούσαν από το 2006 και περί τις 10.000 από το 2007.

Σε αυτές προστέθηκαν και άλλες 6.000 περίπου στα μεσολαβήσαντα έτη. Κατηγοριοποιώντας και συνεκδικάζοντας τις όμοιες υποθέσεις, και χρησιμοποιώντας τη διαδικασία εν συμβουλίω και την «πιλοτική» δίκη, οι εκκρεμούσες δικογραφίες έχουν περιοριστεί σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γραμματείας, σε λιγότερες από 8.500.

Πηγή: ertnews.gr

Ανέλαβε υπηρεσιακός Πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς: «Είναι καθήκον μου ως πολίτης»