ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ: «Κανένας εφησυχασμός, λεηλατήθηκε ήδη ο Τύμπανος»

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στην “πράσινη” ανάπτυξη και τα αιολικά στα Αγραφα μ’ αφορμή τις απορριπτικές αποφάσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας για δύο αιολικούς σταθμούς στα Αγραφα.

Αναλυτικά, περιγράφοντας και την κατάσταση στον Τύμπανο που έχει ήδη παραδοθεί βορά στα αιολικά εργοστάσια, αναφέρει:

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), με τις υπ’ αρ. 2365, 2366/ 2022 αποφάσεις του, απέρριψε την προσφυγή των εταιριών ενάντια στην απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ, που ακύρωνε τις άδειες για τους δυο αιολικούς σταθμούς στα Άγραφα. Πρόκειται για δύο αιολικά εργοτάξια (σε Νιάλα και Βοϊδολίβαδο) ισχύος 40MW και 46MW στους Δήμους Καρδίτσας, Λίμνης Πλαστήρα και Αγράφων, των εταιριών «ΑΝΕΜΟΔΟΜΙΚΗ ΑΕΕ» και «ΠΟΥΝΕΝΤΗΣ ΑΕΕ», θυγατρικών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Αναγνωρίζουμε αυτή την απόφαση ως θετική, κυρίαρχο ρόλο για τη λήψη της οποίας έχει διαδραματίσει ο πολύμορφος αγώνας που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια ενάντια στην «Πράσινη Ανάπτυξη», την πολιτική των ερημώσεων και την καταλήστευση του κοινωνικού πλούτου από το κεφάλαιο, τους ομίλους ενέργειας, με τη συνδρομή βεβαίως των εκάστοτε κυβερνήσεων· ένας αγώνας, που ορθώνεται απέναντι στα σχέδια της πολιτικής και οικονομικής ελίτ και επιχειρεί να μπλοκάρει κάθε εργασία, σε όλα τα πεδία των μαχών, από τις αίθουσες των δημοτικών συμβουλίων έως τις βουνοκορφές.

Το πογκρόμ βίας και διώξεων που έχει εξαπολυθεί εναντίον του μαχητικού κινήματος υπεράσπισης της γης και της ελευθερίας, με ιδιαίτερη βιαιότητα στην περιοχή μας, αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη πως ο κρατικός μηχανισμός είναι ενοποιημένος στην υπεράσπιση των επενδυτικών σχεδιασμών.
Δεν ξεχνάμε την ομόφωνη αθώωση από το τριμελές πλημμελειοδικείο Καρδίτσας των 4 κατηγορούμενων συναγωνιστών μας. Η δίκη εξέταζε τα γεγονότα που εκτυλίχτηκαν τον Αύγουστο του 2019 στο Δημαρχείο Καρδίτσας, κατά τη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής και αφορούσε τα παραπάνω αιολικά.

Η έκβαση της δίκης δεν καθορίστηκε μόνο εντός του δικαστηρίου, αλλά διαμορφώθηκε και από τους συντριπτικούς κοινωνικούς συσχετισμούς που αναδεικνύουν τον καταστροφικό χαρακτήρα των έργων για την κοινωνία και τη φύση.

Αυτούς τους συσχετισμούς οφείλουμε να λάβουμε υπόψη, αναζητώντας τα μέσα εκείνα που θα τους κάνουν να εκφραστούν και να επιβληθούν. Παράλληλα, βέβαια, δεν ξεχνάμε και τις δύο δίκες που θα γίνουν τον Ιούνιο του 2023 και αφορούν αμφότερες την υπεράσπιση του Τυμπάνου.
Ωστόσο, με την απορριπτική απόφαση του ΣτΕ για τα δύο αιολικά πάρκα στη Νιάλα και το Βοϊδολίβαδο διάφορες, κυρίως θεσμικές, δυνάμεις έχουν αρχίσει να πανηγυρίζουν. Οι συγκεκριμένες δυνάμεις δεν αξιοποιούν την παραπάνω απόφαση για τη γιγάντωση του αγώνα ενάντια στα αιολικά πάρκα στα Άγραφα, αλλά για την καθήλωσή του σε μια ατελείωτη και καταστροφική αναμονή καθώς και την ένταξή του στο ναρκοθετημένο θεσμικό πεδίο. Ο περιορισμός του αγώνα στο θεσμικό πεδίο παροπλίζει τις κοινωνικές αντιστάσεις και τις καθηλώνει. Δεν έχουμε καμία αυταπάτη σχετικά με τους θεσμούς, είτε αυτοί έχουν να κάνουν με τη δικαιοσύνη είτε με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Στην πραγματικότητα, εντάσσουν τον αγώνα σε έναν δρόμο διαπραγμάτευσης που θα βγει αδιέξοδος. Η στενή ενσωμάτωση του αγώνα σε θεσμικό πλαίσιο και ο περιορισμός των μέσων του αποκλειστικά σε νομικό πεδίο απέναντι στο κράτος και τους επενδυτές, δεν είναι παρά η καταδίκη των βουνών των Αγράφων.

Προφανώς, η αρχική απορριπτική πρόταση του ΥΠΕΝ για τα δύο αιολικά πάρκα σε Νιάλα και Βοϊδολίβαδο και η τελική απόρριψη του ΣτΕ στις προσφυγές των εταιριών δεν σχετίζεται με την ευαισθησία του κρατικού μηχανισμού για τα βουνά και το περιβάλλον.

Άλλωστε, το αντιπεριβαλλοντολογικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη και οι πρόσφατες οδηγίες της Ευρωπαϊκής επιτροπής για επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων σε επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) δείχνουν την κατευθυντήρια γραμμή της Ε.Ε. και του κράτους.

Ακόμα, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εικόνα με δεκάδες αδειοδοτήσεις να βγαίνουν διαρκώς αλλά και η μετατροπή ολόκληρης της χώρας σε ένα απέραντο εργοτάξιο, με τους καπιταλιστές να επικαλούνται την «προστασία» του περιβάλλοντος, που περνάει μέσα από την καταστροφή του, για να υπερασπιστούν τα έργα και τα κέρδη τους.

Την ίδια ώρα που διάφορες δυνάμεις «χτυπούν παλαμάκια» για την εξέλιξη των αιολικών πάρκων σε Νιάλα και Βοϊδολίβαδο, σε ένα άλλο βουνό των Αγράφων, τον Τύμπανο, σε μία περιοχή επίσης μεγάλης οικολογικής σημασίας και φυσικού κάλλους, που απλώς έτυχε να βρίσκεται ελάχιστα χιλιόμετρα εκτός της περιοχής NATURA, έχει επέλθει η καταστροφή με έξι ανεμογεννήτριες να έχουν συναρμολογηθεί και άλλες δύο να κατασκευάζονται.

Παράλληλα, τουλάχιστον οκτώ ακόμα ΑΣΠΗΕ στον ευρύτερο ορεινό όγκο των Αγράφων έχουν υποβληθεί σε αδειοδότηση τον τελευταίο χρόνο και παραμένει άγνωστο αν και πότε θα υποβληθούν σε αδειοδότηση οι επιπλέον δεκάδες ΑΣΠΗΕ με βεβαίωση παραγωγού… Σημειώνουμε δε ότι η Καζάρμα και η Καράβα απειλούνται άμεσα.

Είναι φανερό ότι ο αγώνας ενάντια στην καταστροφή των Αγράφων και τη λεηλασία τους δεν θα κερδηθεί μέσα σε καμία αίθουσα διαβουλεύσεων. Η εμπιστοσύνη στις δικές μας δυνάμεις, στις δυνάμεις του λαϊκού παράγοντα, η οργάνωση από τα κάτω, ο συντονισμός και ο πολύμορφος αγώνας απέναντι σε κράτος και επενδυτές είναι ο μόνος δρόμος για να μπλοκάρουμε τη λεηλασία των Αγράφων. Και να θυμόμαστε ότι ο δρόμος χωράει πολλούς, ενώ το κοινοβούλιο, τα δημαρχεία και οι δικαστικές αίθουσες λίγους.

Δεν μπορούμε να ξέρουμε τις προτεραιότητες των εταιρειών με τις χιλιάδες αδειοδοτήσεις, τις συναλλαγές τους με το υπουργείο και τον μεταξύ εταιρειών ανταγωνισμό. Αν για κάτι είμαστε σίγουροι, είναι ότι, για να είναι νικηφόρος ο αγώνας, πρέπει να υπερβεί την αστική νομιμότητα, η οποία αυτή τη στιγμή συντεταγμένα ισοπεδώνει τον Τύμπανο και ολόκληρη την Ελλάδα.

Να βρεθούμε, λοιπόν, και το επόμενο διάστημα στους δρόμους. Καλούμε όλους τους κατοίκους της Καρδίτσας και των χωριών των Αγράφων να συμβάλλουν με όποιον τρόπο νομίζουν καλύτερο στην ενίσχυση και τη μαζικοποίηση του αγώνα. Για να σταματήσει κάθε εργασία, για να αποσυρθεί κάθε σχέδιο για αιολικά στα Άγραφα, για να παύσουν όλες οι διώξεις.

Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και πρέπει να νικήσουμε.
Φωτογραφίες : Γενάρης 2023 Λεηλατημένος Τύμπανος»

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ