Την ίδια ώρα που τα μέτρα για τη στήριξη των αγροτών από την κυβέρνηση χαρακτηρίζονται από τους ίδιους ψίχουλα, φαίνεται να προωθούνται μέτρα που ευνοούν τους μεγαλοτσιφλικάδες, εις βάρος όσων κατέχουν μικρό κλήρο, όπως αυτό με τη μείωση της φορολογίας κατά 50% σε όσους είναι συνεταιρισμένοι, ή πωλούν τα προϊόντα τους μέσω συμβολαιακής γεωργίας.

Και μη λησμονούμε ότι η μεγάλη αδικημένη σε παρόμοια μέτρα είναι η Καρδίτσα όπου οι αγρότες της κατέχουν μικρό μέσο κλήρο.

Σε ότι αφορά το θέμα της επιδότησης με 60 εκατομμύρια ευρώ προς τους αγρότες για την αγορά λιπασμάτων, αφενός μεν οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υλοποιηθεί κατόπιν εορτής προς τα Χριστούγεννα όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι χειμερινές σπορές και η λίπανση και αφετέρου, οι ίδιοι οι αγρότες κάνοντας τη διαίρεση βλέπουν ότι αφορά 250.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες άρα αναλογεί στον καθένα κατά μέσο όρο ένα ποσό της τάξης των 250 ευρώ, ή αν το πάρουμε με τα 27 εκατομμύρια στρέμματα που καλλιεργούνται στη χώρα, αναλογεί ένα ποσό τα τάξης των 2,2 ευρώ ανά στρέμμα, όταν το κόστος της λίπανσης έχει αυξηθεί στο βαμβάκι για παράδειγμα από τα 20 στα 60 ευρώ το στρέμμα.

Στους δε 50.000 κτηνοτρόφους όπου θα κατευθυνθούν τα 89 εκατομμύρια ευρώ για αγορά ζωοτροφών η αναλογία είναι περί τα 4,5 ευρώ ανά ζώο, όταν άλλες χώρες όπως η Ισπανία για παράδειγμα δίνουν περί τα 20 ευρώ ανά κεφαλή. Και φυσικά οι αγρότες υποστηρίζουν πως το αγροτικό ρεύμα με βάση τα τιμολόγια που πλήρωσαν το καλοκαίρι είναι περίπου στα 20 με 21 λεπτά η κιλοβατώρα, όσο είναι και το οικιακό, άρα επί της ουσίας δεν υπάρχει αγροτικό ρεύμα, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι στο ένα τρίτο του οικιακού.

Και φυσικά ακόμη μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα με το αγροτικό πετρέλαιο, αφού η επιστροφή του ΕΦΚ των 70 + 70 εκατομμυρίων ευρώ το κάνει ακόμη και έτσι να έχει διπλάσιο κόστος από το μέσο ευρωπαϊκό όρο (κάτω από το 1 ευρώ έναντι σχεδόν 2 ευρώ στην Ελλάδα για το πετρέλαιο κίνησης).

Την ίδια ώρα αναστάτωση έχει προκαλέσει στους μικρομεσαίους αγρότες το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη μείωση της φορολογίας στους συνεταιρισμένους αγρότες κατά 50%.

Θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό ευνοούνται οι μεγάλες εκμεταλλεύσεις (οι μεγαλοαγρότες) εις βάρος των μικρών που έχουν να αντιμετωπίσουν δυσβάσταχτα κόστη, καθώς το μέτρο αφορά όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 20 και 30 και 40 χιλιάδες ευρώ, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών, είναι κάτω από τα 15.000 ευρώ ή ακόμη και κάτω από τα 10.000 όπου ο φόρος είναι σχεδόν μηδενικός.

Με τον τρόπο αυτό οι μεγάλες εκμεταλλεύσεις που είναι ελάχιστες στη χώρα αποκτούν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα ρευστότητας έτσι ώστε να μπορέσουν στο μέλλον να προχωρήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη υπερσυγκέντρωση γης, ενώ την ίδια ώρα τα οριζόντια μέτρα στήριξης των αγροτών και κτηνοτρόφων για την αγορά λιπασμάτων ή ζωοτροφών είναι ελάχιστα και έτσι θα τους φέρουν μία ώρα αρχύτερα σε θέση να πουλήσουν τη γη τους.

Το μέτρο υποτίθεται ότι ελήφθη για να προτρέψει τον αγροτικό κόσμο να συνεταιρισθεί, που είναι μεν σωστό, αλλά στην πράξη θα αποδειχτεί ότι ευνοεί τους λίγους μεγάλους εις βάρος των πολλών μικρών.

Το θέμα το θέσαμε στην εκπομπή «Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας» στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστο Τριαντόπουλο, όπως και το ότι τα 60 εκατομμύρια ευρώ για λιπάσματα και τα 90 εκατομμύρια για ζωοτροφές, θεωρούνται ισχνή στήριξη σε αγρότες και κτηνοτρόφους στη δεινή αυτή περίοδο που διανύουν.

Ο ίδιος ανέφερε πως το μέτρο της μείωσης της φορολογίας των συνεταιρισμένων αγροτών έρχεται να ενισχύσει τη συνεταιριστική ιδέα, ενώ σημείωσε πως και με το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ για χαμηλοσυνταξιούχους ευνοούνται κυρίως οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ αγρότες και ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει μέτρα στήριξης ανάλογα με αυτά που αντέχει ο προϋπολογισμός.

Φυσικά με αυτά και με αυτά κτηνοτρόφοι οδηγούνται πλέον σε σφαγή κοπαδιών αντί ζώων, αμπελουργοί επιτραπέζιων σταφυλιών ξεριζώνουν τα αμπέλια τους και παραγωγοί φρούτων τα δέντρα τους καθώς οι τιμές έχουν καταρρεύσει, ενώ τα κόστη έχουν εκτοξευθεί.

Γιάννης Κολλάτος