Αοριστολογίες αντί για δεσμεύσεις εισέπραξαν από το ΥπΑΑΤ οι Καρδιτσιώτες αγρότες του μπλόκου

- 'Ακαρπη η συνάντηση - «Η κυβέρνηση κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου»

Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος κινείται η κυβέρνηση, τονίζει η αντιπροσωπεία των Καρδιτσιωτών αγροτών του μπλόκου που σήμερα το πρωί συναντήθηκε με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην Αθήνα.

Η συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργος Γεωργαντά και τον Υφυπουργό κ. Γιώργο Στύλιο ήταν άκαρπη, καθώς οι αγρότες δεν έλαβαν καμία δέσμευση στα «φλέγοντα» ζητήματα που έθεσαν.
«Η πολιτική αυτή πρέπει να μπει στο στόχαστρο και να αυξηθεί η πίεση των αγροτών μέσα από την κλιμάκωση του αγώνα σε εθνικό επίπεδο» τόνισαν στο Νέο Αγώνα μέλη της αντιπροσωπείας του μπλόκου. Στην Αθήνα μετέβησαν από το μπλόκο οι κ.κ. Κώστας Τζέλλας, Γιάννης Τσιούτρας, Σωτήρης Γιαννακός, Σωτήρης Αντωνίου, Αποστόλης Κωστόπουλος και Γιάννης Τσιτόγλου, με τη συνάντηση να διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα.
Όπως επισήμανε στην εφημερίδα ο Γραμματέας της ΕΟΑΣΚ κ. Γιάννης Τσιούτρας, η ηγεσία του Υπουργείου δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση στα μεγάλα προβλήματα που βιώνουν οι αγρότες.
Πετρέλαιο
Από την ηγεσία του υπουργείου κατέστη σαφές ότι δεν υπάρχει άμεσα κανένα κονδύλιο για αγροτικό πετρέλαιο στον προϋπολογισμό, με τους αγρότες να αντιτείνουν ότι και αυτή η κυβέρνηση διατηρεί το ακριβό αγροτικό πετρέλαιο, αλλά δίνει πακτωλό χρημάτων για αφορολόγητο πετρέλαιο σε εφοπλιστές και άλλες κατηγορίες.
Τιμές
Σε ότι αφορά το ζήτημα των τιμών στο βαμβάκι, σύμφωνα με την αντιπροσωπεία των αγροτών, ο Υπουργός αρκέστηκε σε «αοριστολογίες» ενώ στο αίτημα για κατώτατες εγγυημένες τιμές επικαλέστηκε ότι αυτά δεν γίνονται στην ελεύθερη αγορά. Οι αγρότες πάντως απάντησαν ότι η «ελεύθερη αγορά» που επικαλείται δεν ισχύει για τις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενεργείας) όπου το κράτος εγγυάται τις τιμές, ούτε για τους αυτοκινητοδρόμους όπου το κράτος εγγυάται την κερδοφορία των εταιρειών.
ΕΛΓΑ
Ο Υπουργός μίλησε για τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση. Σε ότι αφορά τον ΕΛΓΑ προωθείται αλλαγή στο σκέλος των ασφαλίστρων.
Συγκεκριμένα μείωση του ύψους των ασφαλίστρων στις περιοχές με περιορισμένα περιστατικά ζημιών και χαμηλά κονδύλια αποζημιώσεων. Στον αντίποδα αναμένεται αύξηση των ασφαλίστρων στις περιοχές με συχνά φαινόμενα ζημιών που οδηγούν σε αυξημένα κονδύλια για αποζημιώσεις.
Νέα ΚΑΠ
Η αντιπροσωπεία των αγροτών έθεσε και το θέμα της Νέας ΚΑΠ. Όπως επισήμανε στην εφημερίδα ο κ. Τσιούτρας, η ηγεσία του υπουργείο δεν αποδέχθηκε τα δεδομένα που δείχνουν ότι η νέα κοινή αγροτική πολιτική θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στον αγροτικό κόσμο, ειδικά στο Ν. Καρδίτσας. Μεταξύ άλλων οι Καρδιτσιώτες αγρότες αναφέρθηκαν στο γεγονός ότι ο Νομός μένει εκτός της συνδεδεμένης στο καλαμπόκι. Πάντως ο υπουργός προανήγγειλε τη διοργάνωση ημερίδας στην Καρδίτσα για τη νέα ΚΑΠ εντός του Ιανουαρίου.

Η αντιπροσωπεία επιστρέφοντας στην Καρδίτσα, θα ενημερώσει σήμερα τους αγρότες του μπλόκου για το αποτέλεσμα της συνάντησης.

Aναλυτικότερα στην έντυπη έκδοση του Νέου Αγώνα