Στον «κόμβο» τού οικισμού «Κόμπελος» της Τοπικής Κοινότητας Φαναρίου,  δίπλα στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου δεσπόζει το μνημείο που στήθηκε για την απελευθέρωση της ευρύτερης περιοχής από τους Τούρκους την 18η Αυγούστου 1881. Εκείνη την ημέρα, ο Υποστράτηγος του Ελληνικού Απελευθερωτικού Στρατού Σπυρίδων Καραϊσκάκης, γιος τού θρυλικού Ήρωα του 1821 Γεωργίου Καραϊσκάκη, στη συγκεκριμένη τοποθεσία παρέλαβε από τον τότε Τούρκο διοικητή το Φανάρι ελεύθερο, υπογράφοντας το πρωτόκολλο παράδοσης –παραλαβής, παρουσία τών Αρχόντων τής γύρω περιοχής, τού Επισκόπου Φαναρίου Ιλαρίωνα και πλήθους κόσμου.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν σήμερα το πρωί από τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κ. Τσιάρα, τον Δήμαρχο Μουζακίου κ. Θεοφ. Στάθη και τον Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ.Τιμόθεο.

Για τα γεγονότα εκείνης της εποχής αλλά και για την ιδέα δημιουργίας ενός μνημείου,  μίλησαν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Αντ. Τραυλός ο οποίος κατάγεται από το Φανάρι, ο φιλόλογος κ. Ν. Κατοίκος, ο γεωπόνος και ποιητής κ. Αθ. Γαλούσης και ο δημιουργός του μνημείου κ. Μασούρας.

Προηγήθηκαν χαιρετισμοί των επίσημων προσκεκλημένων και εκπροσώπων φορέων.