Αποζημιώσεις και αντιπλημμυρική προστασία απασχολούν τους κατοίκους της Αγίας Τριάδας

Η αντιπλημμυρική προστασία της Αγίας Τριάδας του Δήμου Παλαμά αποτελεί πρωταρχικό μέλημα των κατοίκων της, προκειμένου να επανέλθει η κανονικότητα στο χωριό και να επιστρέψουν όσοι κάτοικοι έφυγαν ξανά πίσω, ένα χρόνο μετά τις πλημμύρες του «Ντάνιελ».

Το θέμα των αποζημιώσεων απασχολεί αρκετούς πληγέντες δικαιούχους που είτε έλαβαν χαμηλά ποσά από την κρατική αρωγή, είτε δεν πήραν τίποτα μέχρι στιγμής παρότι οι οικίες τους καταστράφηκαν ολοσχερώς. Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα που κατακλύζει τις καθημερινές συζητήσεις είναι η μοίρα των χωραφιών και των αγροτικών καλλιεργειών.

Ο «Νέος Αγώνας» επισκέφθηκε το χωριό, προκειμένου να ακούσει από πρώτο χέρι όσα απασχολούν τους κατοίκους της Αγίας Τριάδας, αλλά και τις μελλοντικές ενέργειες που χρειάζονται ακόμη προκειμένου να «σβήσει» η αμφιβολία για την επόμενη ημέρα.

Αποκλίσεις στα ποσά αποζημιώσεων

Αρχικά, για σημαντικές αποκλίσεις στα ποσά των δικαιούχων της κρατικής αρωγής κάνουν λόγο οι πληγέντες κάτοικοι της Αγίας Τριάδας. Για να ξεκαθαριστεί τοπίο γύρω από τις επιλεκτικές αποζημιώσεις, όπως τις χαρακτηρίζουν οι κάτοικοι, θα προχωρήσουν στην κατάθεση των εγγράφων Ε1 και Ε9 σε σχετικό γραφείο στο Δήμο Παλαμά, για τις οικίες τους που καταστράφηκαν από τον «Ντάνιελ». Όπως τόνισε ο πρόεδρος της τ.κ. Αγίας Τριάδας, Δημήτρης Τσέας, αρκετοί από τους δικαιούχους δεν έλαβαν τα ανάλογα ποσά για το ύψος των ζημιών που συμπεριέλαβαν και στους αρχικούς σχετικούς φακέλους.

Ο Πρόεδρος της Αγίας Τριάδας Δημήτρης Τσέας, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ευάγγελος Τσιρώνης, και ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου του χωριού Γιώργος Γιαννακός

«Κάποιες οικογένειες δεν γύρισαν»

Οι καταστροφικές πλημμύρες ανάγκασαν οικογένειες από το χωριό να αναζητήσουν άλλο τόπο διαμονής, ενώ μέχρι τώρα δεν έχουν γυρίσει πίσω στο χωριό. Σε ερώτημά μας για τα εμπόδια που υπάρχουν στην επιστροφή τους, ο κ. Τσέας σημείωσε ότι η μη καταβολή των ποσών αποζημίωσης έχουν βγάλει εκτός… κάδρου προς το παρόν το σενάριο της επιστροφής, η οποία αποτελεί υψίστης σημασίας για τη συνέχιση της ζωής στο χωριό. «Είναι τέσσερις – πέντε οικογένειες που δεν έχουν πλέον σπίτι, πώς θα γυρίσουν;», είπε με νόημα ο κ. Ευάγγελος Τσιρώνης Δημοτικός Σύμβουλος Παλαμά και κάτοικος της Αγ. Τριάδας. «Δύο ή τρεις οικογένειες βρίσκονται στην Καρδίτσα, ενώ έχουν λάβει το επίδομα ενοικίου έως τώρα για δύο ή τρεις μήνες. Είναι σημαντικό να βρουν έναν ιδιοκτήτη που κατανοεί την τρέχουσα κατάσταση και θα μπορεί να κάνει υπομονή», συμπλήρωσε ο κ. Τσέας.

Ο Ε-65, οι πλημμύρες

και αδιέξοδος για το νερό

Η κύρια αιτία για τις πλημμύρες στην Αγία Τριάδα είναι ο αυτοκινητόδρομος Ε-65, σύμφωνα με τους κατοίκους του χωριού. Ο κ. Τσέας αλλά και ο κ. Τσιρώνης, επισημαίνουν ότι μετά την κατασκευή του Ε-65 δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής του νερού. «Κανονικά συγχρόνως με τον Ε-65 θα έπρεπε να κατασκευάζονται ανά 500 μέτρα τούνελ (έξοδοι). Παρότι προορίζονταν στο συνολικό έργο ως αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, αυτά τα τούνελ για τη διαφυγή του νερού δεν έγιναν ποτέ», πρόσθεσαν. Για την αντιπλημμυρική προστασία της Αγ. Τριάδας, το χωριό διαθέτει δύο εξόδους για το νερό, οι οποίες καθαρίστηκαν από μηχανήματα του Δήμου Παλαμά. «Ανοίξαμε κανάλια που δεν είχαν γίνει προηγουμένως, λύσαμε το πρόβλημα, και θα γίνει η επικάλυψή τους. Πριν δεν υπήρχαν οι δύο έξοδοι γιατί ήταν κλεισμένες», είπε ο κ. Τσέας.

Αναγκαίος ο καθαρισμός στον ποταμό «Βουβουλίνα», η κοίτη γεμάτη από κλαδιά, φυτά και δέντρα από τις πλημμύρες

Ιδιαίτερη βαρύτητα στο ποτάμι «Βουβουλίνα»,

ο αντίκτυπος της καταστροφής στα πλινθόκτιστα σπίτια

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε από τον πρόεδρο στην κατάσταση του ποταμού «Βουβουλίνα», η οποία δεν είναι στην καλύτερη δυνατή. Ιδίως στη μία πλευρά του ποταμού, όπως παρατηρεί κανείς από τη γέφυρα, η κοίτη είναι γεμάτη από κλαδιά, φυτά ή δέντρα τα οποία μετέφερε η ορμή του νερού από άλλα μέρη του Νομού και ρίζωσαν στο επίμαχο αυτό σημείο.

Όσον αφορά τα πλινθόκτιστα σπίτια, καταστράφηκαν όλα από τις πλημμύρες, όπως σημείωσε ο κ. Τσέας. Σύνολο 42 κτίσματα έπεσαν, τα οποία ήταν με ρεύμα 33 δηλωμένα, και από αυτά τα 11 ήταν πρώτης κατοικίας. Το χωριό ταλαιπωρήθηκε από πολύ μεγάλο όγκο λάσπης που άλλαξε κατά πολύ τη μορφή του. Έγιναν υπεράνθρωπες προσπάθειες με τη συνδρομή των κατοίκων να καθαριστεί το σχολείο του χωριού και το προαύλιό του. Μάλιστα το σχολικό συγκρότημα δεν εντάχθηκε στην πρωτοβουλία των Ελλήνων εφοπλιστών, που πήραν μετά τις καταστροφές για τα πλημμυρισμένα σχολεία της Θεσσαλίας.

Μετέωρο το μέλλον της αγροτικής ζωής στο χωριό

Για το μέλλον της αγροτικής παραγωγής μίλησε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αγίας Τριάδας Γιώργος Γιαννακός, ο οποίος έκανε λόγο για τεράστιες πληγές έως σήμερα. Ο ίδιος έκανε έκκληση προς την κυβέρνηση να σταθεί στο πλευρό των αγροτών όσον αφορά την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. «Οι αγρότες πήραν ελάχιστα κιλά από τις παραγωγές τους. Υπάρχουν χωράφια, από τα οποία οι αγρότες δεν κατάφεραν να πάρουν ούτε ένα κιλό. Όσον αφορά τη συνδεδεμένη, να σταθεί η κυβέρνηση στο πλάι των αγροτών», είπε εμφατικά.

Δημήτρης Γιαννακόπουλος