Προς δημοπράτηση η μελέτη για την αρχιτεκτονική ανάπλαση και αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Λουμάκη

Προς δημοπράτηση οδεύει η μελέτη της αρχιτεκτονικής ανάπλασης και αξιοποίησης του περιβάλλοντος χώρου και των κτιρίων του πρώην στρατοπέδου «Λουμάκη» στην Καρδίτσα.

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καρδίτσας προχώρησε στην καθορισμό των όρων διακήρυξης της μελέτης, εκτιμώμενης αξίας 791.075,04 ευρώ.

Τo έργο της «αρχιτεκτονικής ανάπλασης και αξιοποίησης του περιβάλλοντος χώρου και των κτιρίων του πρώην Στρατοπέδου Λουμάκη» του Δήμου Καρδίτσας εντάχθηκε στο αυτοδιοικητικό πρόγραμμα «Α. Τρίτσης.

Η υλοποίηση της πράξης «ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΛΟΥΜΑΚΗ», αφορά στην αξιοποίηση της έκτασης του πρώην στρατοπέδου Λουμάκη, συνολικού εμβαδού 55.518 τ.μ., που βρίσκεται σε ένα στρατηγικό σημείο της πόλης και έχει ένα δυναμικό ανάπτυξης με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και αρχιτεκτονικό χαρακτήρα. Η αξιοποίησή του θα δημιουργήσει ένα νέο πόλο έλξης για τους κατοίκους και θα δώσει χώρο σε νέες δραστηριότητες και εμπειρίες που θα διαμορφώσουν τη μετέπειτα εικόνα της πόλης.

Η έκταση βρίσκεται στο νότιο άκρο της πόλης. Συνορεύει νότια με την περιφερειακή οδό και με το συγκρότημα των λαϊκών πολυκατοικιών, ανατολικά με μια από τις κύριες αρτηρίες της πόλης, την οδό Κουμουνδούρου (Χαριλάου Φλωράκη), η οποία αποτελεί έξοδο της πόλης προς την περιοχή του Σμοκόβου, βόρεια με το υπό ανέγερση Διοικητήριο των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και την οδό Δημοκρίτου και δυτικά με το συγκρότημα των λαϊκών πολυκατοικιών και την οδό Σαμαροπούλου. Επίσης, βρίσκεται κοντά στο πάρκο Παλέρμο και στο Σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης. Η περιοχή γύρω από το οικόπεδο έχει κύρια χρήση κατοικίας, κυρίως με τριώροφες οικοδομές.

Το οικόπεδο περιήλθε στην ιδιοκτησία του Δήμου Καρδίτσας από το Ταμείο Εθνικής άμυνας. Περιλαμβάνει τα κτίσματα Κτίριο Α, Κτίριο Β, Κτίριο Γ, Κτίριο Δ, Κτίριο Ε καθώς και κάποια ερειπωμένα μικρά κτίσματα που θα κατεδαφιστούν. Η προηγούμενη χρήση των κτηρίων ήταν στρατόπεδο, μαγειρείο, γραφεία και αποθήκες πυρομαχικών του στρατού. Επίσης στο βορειοδυτικό άκρο του οικοπέδου λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη του Δήμου Καρδίτσας και στο δυτικό άκρο του οικοπέδου υπάρχει παιδική χαρά εμβαδού 902τ.μ.. Ο περιβάλλων χώρος των κτιρίων είναι ελεύθερος και αραιοφυτεμένος και σε ένα τμήμα του έχει γίνει οργανωμένη δενδροφύτευση. Στο εσωτερικό του οικοπέδου δημιουργείται μια φυσική διαίρεση λόγω της διέλευσης ενός παλιού «αύλακα». Η συνολική έκταση του οικοπέδου είναι 55.518 τ.μ.

Το έργο χωρίζεται σε ακόλουθα δύο υποέργα :

*Υποέργο 1 Σύνταξη Μελετών του Περιβάλλοντος Χώρου και των κτιρίων του πρώην Στρατοπέδου Λουμάκη
*Υποέργο 2 Κατασκευαστικό Έργο Ανάπλασης Περιβάλλοντος Χώρου και των κτιρίων του πρώην Στρατοπέδου Λουμάκη

Το πρώτο υποέργο αφορά στην σύνταξη μελετών ωρίμανσης (οριστικές και μελέτες εφαρμογής) για τον περιβάλλοντα χώρο και τα υφιστάμενα κτίρια, τα οποία θα διατηρηθούν και θα αξιοποιηθούν με νέες χρήσεις εντός της έκτασης του πρώην στρατοπέδου Λουμάκη.

Από τα υφιστάμενα κτίρια, θα κατεδαφιστούν τα Δ, Ε και θα αξιοποιηθούν τα Κτίρια Α, Β και Γ με συνολικό εμβαδό επανάχρησης υφιστάμενων κτιρίων 693,17 τ.μ.