Ολοκληρώθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την απαλλοτρίωση των δεκατριών ακινήτων που βρίσκονται απέναντι από το Α’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, στο οικοδομικό τετράγωνο 867 Γ, το οποίο περικλείεται από τις οδούς Βενιζέλου – Παπαναστασίου – Απόλλωνος – Ύδρας και η δημοτική αρχή αναμένεται να δώσει σύντομα εντολή κατεδάφισης των κτισμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα δύο κτίρια θα γκρεμιστούν στις αρχές Ιουλίου και η απαλλοτρίωση των υπολοίπων θα προχωρήσει σταδιακά, σε επόμενο χρόνο, καθώς η δημοτική αρχή, στοχεύει στη μικρότερη δυνατή αναστάτωση της περιοχής, που θα προκληθεί από μια τέτοια μεγάλη παρέμβαση κατεδάφισης δεκατριών ακινήτων. Πρόκειται για δύο γωνιακά κτίσματα του οικοδομικού τετραγώνου, που βρίσκονται απέναντι από το μνημείο. Το ένα είναι τριώροφο, επί της οδού Βενιζέλου και Παπαναστασίου και το άλλο ισόγειο, επί της οδού Βενιζέλου και Απόλλωνος (όπως εμφανίζονται στις φωτογραφίες).

Εξάλλου οι περισσότεροι από τους δώδεκα ιδιοκτήτες των δεκατριών ακινήτων, έχουν αποζημιωθεί για τις περιουσίες τους. Να υπενθυμίσουμε ότι όλοι είχαν υπογράψει εξωδικαστικές συμφωνίες με τον Δήμο Λαρισαίων για την απαλλοτρίωση των περιουσιών τους, και έτσι έγινε εφικτό να προχωρήσει απρόσκοπτα το μεγάλο έργο της απελευθέρωσης του χώρου μπροστά από το μνημείο που λίμναζε πολλά χρόνια. Τα χρήματα ήταν δεσμευμένα γι’ αυτό τον σκοπό στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο λειτουργεί ως χειριστής και μεσεγγυούχος του δεσμευμένου λογαριασμού, για να εκταμιεύσει το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε ιδιοκτησία υπό τις προϋποθέσεις κατάθεσης Δικαστικής Απόφασης Αναγνώρισης Δικαιούχων και απόδειξης εξόφλησης από αυτούς των εξόδων της Δικαστικής Αναγνώρισης Δικαιούχων. Την εντολή της αποδέσμευσης και εκταμίευσης χρημάτων στους δικαιούχους ιδιοκτήτες των ακινήτων έδωσε με απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο του «Πράσινου Ταμείου», το οποίο είχε ορίσει τον Δήμο Λαρισαίων οριστικό δικαιούχο του χρηματοδοτικού προγράμματος «Δράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου 2015» για τη χρηματοδότηση της απόκτησης του οικοδομικού τετραγώνου 867 Γ. Το χρηματικό ποσό που θα κατανεμηθεί στους ιδιοκτήτες ανέρχεται στα 4.849.000 ευρώ (με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο). Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το Σχέδιο Πόλης της Λάρισας από τη δεκαετία του ’80, προέβλεπε την απαλλοτρίωση του οικοδομικού τετραγώνου 867 Γ. Σαράντα χρόνια μετά, αυτό γίνεται πραγματικότητα.

Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για την πόλη, καθώς είναι μια παρέμβαση που θα αλλάξει ριζικά την εικόνα του κέντρου της και θα αναδείξει περαιτέρω το Α’ Αρχαίο Θέατρο, το σημαντικότερο μνημείο της. Σημαντικό είναι δε, ότι η Λάρισα κατακτά και τα πρωτεία της μοναδικής πόλης στη χώρα που προχωρά στην απαλλοτρίωση ολόκληρου οικοδομικού τετραγώνου και μάλιστα στο κέντρο της.

Θα πρέπει να επισημάνουμε πως η στα διακή κατεδάφιση των κτισμάτων θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία και με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, η οποία θα παρακολουθεί την εξέλιξη των εργασιών.

Αναμφίβολα, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η πορεία του έργου, αν αναλογιστούμε ότι τα κτίσματα βρίσκονται δίπλα στο μνημείο και ως εκ τούτου, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να αποκαλυφθούν στο σημείο αυτό αρχαιότητες, στην περίπτωση που προχωρήσουν οι αρχαιολόγοι σε τομές στο έδαφος.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία

Λένα Κισσάβου