Αρχές της άλλης εβδομάδας η υδροδότηση σε Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο

ΕΟΔΥ: 121 κρούσματα γαστρεντερίτιδας

Ενημέρωση σχετικά με τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που εντοπίστηκαν σε Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο παρείχαν το πρωί από την αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Λάρισα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ μέχρι χθες είχαν καταγραφεί συνολικά 121 κρούσματα γαστρεντερίτιδας, ενώ εξήγησε ότι στα τελευταία που παρατηρήθηκαν υπήρχε προθύστερη ημερομηνία εμφάνισης.

«Αυτό σημαίνει ότι είναι σε μεγάλη ύφεση λόγω και των μέτρων που πήρε η περιφέρεια» τόνισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου κάνοντας αναφορά στην απαγόρευση χρήσης του νερού, που συνέβαλε στο να περιοριστεί, τελικά, το φαινόμενο.

Ωστόσο, όπως είπε μέχρι να αποκατασταθεί τελείως η βλάβη, οι πολίτες δεν πρέπει να κάνει χρήση του νερού.

Όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν έρευνα και μετρήσεις σε όλες τις γεωτρήσεις της Θεσσαλίας και σε όλες τις πηγές, ξεκινώντας από τον δήμο Ρήγα Φεραίου σε επίπεδο Μαγνησίας.

Από την πλευρά του ο κ. Χατζηχριστοδούλου ανέφερε ότι οι μετρήσεις που έγιναν διαπίστωσαν σαλμονέλα, φτάνοντας στο σχεδόν ασφαλές συμπέρασμα ότι πρόκειται για υδατογενής έξαρση κρουσμάτων.

Από τα δείγματα που πήραμε από όλο το δίκτυο στις 3 Ιουνίου, βρήκαμε στις τρεις γεωτρήσεις, στη μία βρήκαμε να έχει και σαλμονέλα, η μία είναι τελείως καθαρή και η Τρίτη έχει κάποιους μικροβιακούς δείκτες, αλλά όχι σαλμονέλα.

«Το γεγονός αυτό είναι προς διερεύνηση. Προηγήθηκε μία περίοδος ξηρασίας, μετά είχαμε έντονες βροχοπτώσεις, βρέθηκε σαλμονέλα, η οποία φαίνεται να πήγε στη δεξαμενή, ενώ είχαμε και περιόδους με διακοπές στην ύδρευση και διακοπές ηλεκτροδότησης και δεν είχαμε αυτό το διάστημα και χλωρίαση του νερού. Ολοι αυτοί οι παράγοντες φαίνεται να συνέβαλαν στο να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στόχος μας είναι, αρχές της άλλης εβδομάδας να αποκατασταθεί η υδροδότηση των δύο χωριών.