Αξιοπρεπή ζωή ζητούν οι Καρδιτσιώτες συνταξιούχοι - κινητοποίηση από τις συνταξιουχικές οργανώσεις (φωτο & βίντεο)

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στο κατάστημα του ΕΦΚΑ πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις Ν. Καρδίτσας (ΙΚΑ – ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΟΑΕΕ -ΤΕΒΕ), διεκδικώντας αξιοπρεπή ζωή.

Αρχικά έλαβε χώρα συγκέντρωση στην κεντρική πλατείας Καρδίτσας, με τους εκπροσώπους των σωματείων των συνταξιούχων να τονίζουν ότι οι απόμαχοι της εργασίας βιώνουν μια αυξανόμενη οικονομική πίεση, με συνεχείς μειώσεις στις συντάξεις τα τελευταία 13 χρόνια και με την εκτίναξη του κόστους ζωής.

«H κατάσταση είναι τραγική και μέσα στο χειμώνα θα χειροτερέψει. Μας ζητάνε να προσαρμοστούμε. Σε τί; στη φτώχεια που μας φέρνουν. Απαιτούμε ανάκληση του νόμου Κατρούγκαλου που έχει καταστρέψει τις ζωές όλων μας» είπε μεταξύ άλλων η Πρόεδρος του Σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ κ. Ελένη Καρυά.
Ο κ. Ευάγγελος Νοτόπουλος από τους πολιτικούς συνταξιούχους του Δημοσίου επισήμανε ότι οι συνταξιούχοι διεκδικούν να επιστραφούν όσα παράνομα έχουν παρακρατηθεί όλα αυτά τα χρόνια. Υπογράμμισε επίσης ότι η αύξηση των συντάξεων κατά 7% δεν καλύπτει τους συνταξιούχους από τη στιγμή που ο πληθωρισμός τρέχει με 12%.

Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στο κατάστημα του ΕΦΚΑ, με τους εκπροσώπους των σωματείων να υπογραμμίζουν την καθυστέρηση που καταγράφεται στην έκδοση της συνταξιοδοτική απόφασης, από τη στιγμή που έχουν πληρώσει εισφορές οι οποίες αναλογούν στον εργασιακό τους βίο.

Τα αιτήματα των οργανώσεων έχουν ως εξής:
-Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις τώρα. Κατώτερη σύνταξη στα 650 ευρώ από τα 384, που είναι σήμερα. Να εκδοθούν άμεσα οι συντάξεις και να σταματήσουν οι περικοπές στα εφάπαξ.

-Να δοθούν άμεσα σε όλους τους συνταξιούχους τα αναδρομικά του 11μήνου, που παράνομα παρακρατούνται δίχως προαπαιτούμενα.

-Να αποδοθεί το 0.5% του ΑΕΠ, που με νόμο έχει ψηφίσει η σημερινή κυβέρνηση και, επί τρία χρόνια, δεν το αποδίδει.

-Να αποδοθούν τώρα οι παράνομα παρακρατημένες συνδρομές (0,20) στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, που οφείλονται από το 2018, καθώς και τα παρακρατηθέντα από τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ.

-Να γίνει τώρα άμεσα πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία, να ανοίξουν αυτά που έχουν κλείσει. Να δημιουργηθούν παντού δημόσιες δομές οίκων ευγηρίας.

-Να καταργηθεί η αντεργατική-αντιλαϊκή-αντιασφαλιστική νομοθεσία και η φοροληστεία.

– Να ανακεφαλαιοποιηθούν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αναλυτικότερα στην έντυπη έκδοση του Νέου Αγώνα