Σε κλίμα διάχυτης αγωνίας για τα τεράστια προβλήματα που παραμένουν άλυτα στην περιοχή του Δήμου Παλαμά επτά μήνες μετά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου με τις αποζημιώσεις ακόμη να εκκρεμούν, αλλά και έντονου προβληματισμού για το μέλλον του τόπου, πραγματοποιείται σήμερα (9/4) το βράδυ δημόσια συζήτηση στο κατάμεστο από κόσμο κέντρο πολλαπλών χρήσεων Παλαμά.
Αναλυτικότερα, τα προβλήματα που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι πλημμυροπαθείς του Δήμου Παλαμά και η οικονομική ανάκαμψη – ανασυγκρότηση της περιοχής βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης την οποία διοργανώνουν ο Εμπορικός Σύλλογος, ο Αγροτικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Γυναικών Παλαμά.
Η συζήτηση διαξάγεται παρουσία μεταξύ άλλων του Βουλευτή Καρδίτσας Αριστοτέλη Σπάνια, του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Καρδίτσας Κώστα Τέλιου, του Δημάρχου Παλαμά Σωκράτη Δασκαλόπουλου, δημοτικών συμβούλων του Παλαμά και περιφερειακών συμβούλων, προέδρων κοινοτήτων και πλήθους κόσμου. Κατά τη διάρκειά της συζήτησης επισημαίνονται τα υφιστάμενα προβλήματα της περιοχής από το φαινόμενο «Ντάνιελ» (αποζημιώσεις σπιτιών, καλλιεργειών, επιχειρήσεων, επίδομα ενοικίου, ραβασάκια ΕΝΦΙΑ κλπ). Τονίστηκε επίσης η σημασία της οικονομικής ανάκαμψης και ανασυγκρότησης της περιοχής με δεδομένη την πληθυσμιακή «αιμορραγία» που καταγράφεται μετά τις πλημμύρες. Στο πλαίσο της ανασυγκρότησης θα εστιάσει η επιστημονική ομάδα του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και γι’ αυτό το «παρών» δίνουν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Γούσιος και ο κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Τσιμπούκας.
Σ. Δασκαλόπουλος
Ο Δήμαρχος Παλαμά Σωκράτης Δασκαλόπουλος σε δήλωσή του έκανε λόγο για ολοσχερή καταστροφή στο Δήμο και είναι απαιτούμενη η συνεννόηση για να γίνει ένα βήμα μπροστά. «Η δημοτική αρχή δίνει μόνη της τη μάχη στις αποκαταστάσεις των αρδευτικών υποδομών και της αγροτικής οδοποιίας. Έχει καταστραφεί ένα αρδευτικό 50 ετών και σε μερικές εβδομάδες πρέπει να το αποκαταστήσουμε εμείς» ανέφερε και πρόσθεσε: «χάνεται εισόδημα δύο ετών στον αγροτικό κόσμο. Θα πρέπει η κυβέρνηση να είναι γαλαντόμα και οι αποζημιώσεις να είναι ολικές στον πρωτογενή τομέα και στον εμπορικό κλάδο». Τέλος αναφερόμενος στα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ που έχουν αποσταλεί από το κράτος διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος θα προχωρήσει σε ενέργειες ώστε να μην ληφθούν υπόψη και η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της.
Κ. Τέλιος
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καρδίτσας Κώστας Τέλιος σε δηλώσεις του μίλησε για έμπρακτο ενδιαφέρον που επιδεικνύει ο Περιφερειάρχης για την περιοχή του Παλαμά με προτάσεις στο πλαίσιο του σχεδίου ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας. Από την Περιφέρεια θα χρηματοδοτηθεί ο καθαρισμός του Φαρσαλίτη με 7 εκ ευρώ ενώ οι παρεμβάσεις στα αναχώματα της περιοχής έχουν προχωρήσει στο 70-80% περίπου. «Σιγά – σιγά θα γίνουν όλα, δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στην περιοχή του Παλαμά» είπε.
Π. Γκιουλέκας
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Παλαμά Παύλος Γκιουλέκας εστίασε στο γεγονός ότι οι πλημμυροπαθείς έμποροι δεν έχουν λάβει ακόμη τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις. Την ίδια ώρα οι τζίροι των καταστημάτων έχουν ισοπεδωθεί εξαιτίας της απουσίας ρευστότητας στην τοπική κοινωνία.
Οι έμποροι ζητούν αποζημίωση όλων των επιχειρήσεων στο 100% της ζημιάς, απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για όλο το Δήμο Παλαμά για σπίτια και επιχειρήσεις και να παρθούν πίσω τα ραβασάκια, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, απαλλαγή των πληγέντων από δημοτικά τέλη, ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές και να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος- τράπεζες κλπ χωρίς προσαυξήσεις, να ληφθεί απόφαση διαγραφής τόκων και κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια, επιδότηση εργασίας υπαλλήλων και να δοθεί εφάπαξ επιχορήγηση ύψους 5.000 ευρώ σε κάθε κατάστημα όπως έγινε με τον «Ιανό».
Η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Βιβή Ξύστρα επισήμανε ότι γίνεται συζήτηση για τα αυτονόητα επτά μήνες μετά την καταστροφή και τους τοπικούς φορείς τους απασχολεί το μέλλον της περιοχής.
Κ. Τζέλλας
Το μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά και Πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ Κώστας Τζέλλας σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι τα προβλήματα είναι τεράστια και άλυτα, κατακρίνοντας την κυβέρνηση για το γεγονός ότι αποστέλλονται ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ σε κόσμο που έχει χάσει την περιουσία του και δεν έχει εισόδημα. «Θα πρέπει να μην πληρώσουν ΕΝΦΙΑ οι πλημμυροπαθείς» τόνισε και αναφέρθηκε στην ανασφάλεια που επικρατεί στις τάξεις του αγροτικού κόσμου με τις κατεστραμμένες αρδευτικές υποδομές. «Κάνουμε έξοδα χωρίς να ξέρουμε αν θα μπορέσουμε να εισπράξουμε κάτι. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να δοθούν λύσεις. Καλούμε τους άρχοντες να βάλουν πλάτη για να δοθούν τα ποσά στους πλημμυροπαθείς» ανέφερε. Παράλληλα εξέφρασε τον διάχυτο προβληματισμό που υπάρχει στις τάξεις της τοπικής κοινωνίας για τις αποκαταστάσεις των αναχωμάτων, με δεδομένη ανομβρία των τελευταίων μηνών και τον φόβο να εκδηλωθούν έντονα καιρικά φαινόμενα τον Μάιο.
Αναλυτικότερα στην εφημερίδα Νέος Αγών