Με σύνθημα «δώστε μας πίσω τις ζωές μας» η κινητοποίηση στην Καρδίτσα, έκαψαν «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ των πλημμυροπαθών οι διαδηλωτές (φωτο)

Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις για την καταπολέμηση της ακρίβειας, βελτίωση των εργασιακών συνθηκών και της Δημόσιας Υγείας, την επίλυση των ζητημάτων που έχουν προκύψει μετά τις πλημμύρες, αντιπλημμυρική θωράκιση, αλλά και διαλεύκανση της υπόθεσης της τραγωδίας των Τεμπών διεκδικούν σύλλογοι, σωματεία και φορείς στην απεργιακή κινητοποίηση που πραγματοποίησαν σήμερα στην κεντρική πλατεία Καρδίτσας, στο πλαίσιο 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που είχε προκηρύξει η ΓΣΕΕ.

Κυρίαρχο θέμα της κινητοποίησης αποτέλεσαν τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ που λαμβάνουν ως ειδοποιητήρια οι πλημμυροπαθείς, και καλούνται να πληρώσουν φόρους για πλημμυρισμένα σπίτια. Οι εκπρόσωποι των συλλόγων και φορέων του τόπου κατήγγειλαν αυτό το γεγονός, την ίδια ώρα μάλιστα που σημαντικός αριθμός των πληγέντων αναμένει την οικονομική στήριξη από το κράτος.

Μετά την κινητοποίηση ακολούθησε πορεία των διαδηλωτών προς τη ΔΟΥ Καρδίτσας, όπου κάτω από τα γραφεία της έκαψαν ως ένδειξη διαμαρτυρίας τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ, που έφτασαν στα χέρια των πληγέντων για την αντιμετώπιση της αρχής προς τους πληγέντες του Νομού. Εκπρόσωποι των φορέων συναντήθηκαν με στελέχη της ΔΟΥ, προκειμένου να ζητήσουν την απαλλαγή τους από τον ΕΝΦΙΑ, όπως και την καταβολή των αποζημιώσεων επτά μήνες μετά τις πλημμύρες.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του στο «Νέο Αγώνα» ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας ανέφερε ότι για άλλη μια φορά σύλλογοι, φορείς και σωματεία κλιμακώνουν τον αγώνα διεκδικώντας γίνει η ζωή των πολιτών προτεραιότητα. «Για να μη θυσιάζονται οι ζωές μας στο βωμό του κέρδους των λίγων, για να πάρουμε πίσω τις συλλογικές μας συμβάσεις που με τους μνημονιακούς νόμους μας τους έχουν αφαιρέσει. Αγωνιζόμαστε για άμεσα μέτρα απέναντι στην αισχροκέρδεια και της ακρίβειας που φτωχοποιεί το λαό. Επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το 26,5% είναι κάτω από το όριο φτώχειας που δεν έχουν τα προς το ζην.

Παράλληλα, ο κ. Καπράνας αναφέρθηκε στις αποζημιώσεις λόγω του Ντάνιελ, ζητώντας να δοθούν στο 100%. «Εάν οι πληγέντες δεν αποζημιωθούν, τότε είναι σίγουρο ότι ο Νομός Καρδίτσας θα έχει τεράστιο πρόβλημα, μεγάλη οικονομική αφαίμαξη. Θα αρχίσουν να κλείνουν καταστήματα, θα μένουν εργαζόμενοι άνεργοι, ενώ οι νέοι μας θα φεύγουν προς τα αστικά κέντρα ή το εξωτερικό για καλύτερες εργασιακές συνθήκες. Οπότε εδώ και τώρα ζητάμε συλλογικές συμβάσεις και πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις που θα καλύπτουν το κόστος διαβίωσης. Ζητάμε άμεσα μέτρα για την ακρίβεια», συμπλήρωσε.