Διεπιστημονικό Συνέδριο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας Σημαντική θεματολογία με εξαιρετικούς εισηγητές

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Τον Δεκέμβριο στη Λίμνη Πλαστήρα το Πανελλήνιο

Το 1ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 8 Δεκεμβρίου στη Λίμνη Πλαστήρα με διοργανωτή τον Ιατρικό Σύλλογο Καρδίτσας. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του που ο σύλλογος έχει την πρωτοβουλία για μια διοργάνωση αυτού του μεγέθους η οποία μάλιστα στόχος είναι να καταστεί θεσμός με οφέλη τόσο επιστημονικά όσο και οικονομικά για την περιοχή.

Χθες το μεσημέρι ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Θ. Σίμος, ο αναπληρωτής πρόεδρος κ. Δημ. Παπούλιας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Οικογενειακών Γιατρών Καρδίτσας κ. Ιωαν. Χατζούλης και ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου κ. Βασ. Γκιζλής σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν αναφέρθηκαν στους στόχους της διοργάνωσης και τη σημασία της.

Συγκεκριμένα ο κ. Σίμος έκανε λόγο για μια “μεγάλη ημέρα” για τον Ιατρικό Σύλλογο Καρδίτσας και αναφερόμενος στη διοργάνωση είπε: “Για τέσσερις ημέρες στην λίμνη Πλαστήρα θα παρευρεθούν Πανευρωπαϊκού κύρους συνάδελφοι ομιλητές, δεκάδες καθηγητές πανεπιστημίων από όλη την Ελλάδα όπως επίσης και εκατοντάδες ιατροί επισκέπτες που πέρα από την παρουσία τους στις εργασίες του συνεδρίου θα θαυμάσουν και τις ομορφιές του τόπου μας” σημειώνοντας ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας για μια ακόμα φορά πρωτοπορεί καθώς είναι ο πρώτος Ιατρικός Σύλλογος στην Ελλάδα που τολμάει και διοργανώνει Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο.

Από την πλευρά του ο κ. Χατζούλης σημείωσε ότι το συνέδριο αυτό αποτελεί ευκαιρία για την ανάδειξη της σημασίας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των αναγκών που έχει. Οπως ο ίδιος σημείωσε η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και ο Οικογενειακός Γιατρός αποτελούν έναν σημαντικό πυλώνα της κοινωνίας καθώς διαχειρίζεται τους ασθενείς στη αρχή της ασθένειάς τους, διαθέτει διαγνωστική ευελιξία και παράλληλα με τη σωστή διαλογή των ασθενών βοηθά στην εξοικονόμιση πόρων από την πολιτεία.

Από τη πλευρά του ο κ. Παπούλιας σημείωσε: “ως Σύλλογος φιλοδοξούμε να γίνει θεσμός και να αφήνει κάθε φορά μεγάλο αναπτυξιακό αποτύπωμα και πολλά οικονομικά οφέλη στην πολύπαθη περιοχή μας, που έχει ανάγκη τις εξωστρεφείς δράσεις, ιδιαίτερα στην σημερινή πραγματικότητα”.

Τελος ο κ. Γκιζλής τόνισε ότι το συνέδριο απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες υγείας που δραστηριοποιούνται σε επίπεδο Π.Φ.Υ. “Γνωρίζετε όλοι την σημασία που έχει δοθεί τα τελευταία χρόνια από την πολιτεία στην ανασυγκρότηση της ΠΦΥ στην Ελλάδα αναγνωρίζοντας επιτέλους τη θεμελιώδη σημασία που έχει στην ύπαρξη ενός βιώσιμου συστήματος υγείας στη χώρα μας και στη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες. Σε αυτό το νέο τοπίο λοιπόν που διαμορφώνεται, η συνεχιζόμενη εκπαίδευση και απόκτηση νέων, επικαιροποιημένων γνώσεων και δεξιοτήτων των γιατρών αλλά και όλων των επαγγελματιών που εργάζονται στην ΠΦΥ είναι επιτακτική ανάγκη” πρόσθεσε.

Θεματολογία

Η θεματολογία του Συνεδρίου, όπως περιέγραψε χθες ο κ. Γκιζλής, καλύπτει όλη το φάσμα της ΠΦΥ από την πρόληψη, τη διάγνωση και τη διαχείριση των συχνότερων νοσημάτων που απαντώνται στην Πρωτοβάθμια ως και το κομμάτι της αποκατάστασης των ασθενών. Μεγάλο κομμάτι του Συνεδρίου είναι αφιερωμένο στην επείγουσα Ιατρική ενώ θα εμβαθύνει και σε ειδικές ομάδες ασθενών όπως οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά, “μιας και η Γενική Ιατρική παραδοσιακά διαχειρίζεται τα άτομα από την κούνια ως την κουνιστή πολυθρόνα” όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Γκιζλής.

Το συνέδριο θα περιλαμβάνει όμως και πρωτότυπα θέματα αιχμής οπως για παράδειγμα η τεχνητή νοημοσύνη και οι δυνητικές εφαρμογές της, η Ιατρική ευθύνη και οι νομικές επεκτάσεις της άσκησης της Ιατρικής, η διαχείριση του πόνου – του πιο κοινού συμπτώματος στην Πρωτοβάθμια, αλλά και η Ιατρική των καταστροφών που μας αφορά ιδιαίτερα στην περιοχή μας.

“Στόχος μας είναι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου είναι να μην έχουμε μια στείρα παράθεση πληροφοριών αλλά μια γόνιμη & διαδραστική εκπαιδευτική διαδικασία. Γι’ αυτό πέρα από τις διαλέξεις και τις στρογγυλές τράπεζες το πρόγραμμα περιλαμβάνει και hands on κλινικά φροντιστήρια με τη χρήση όπου είναι απαραίτητο σύγχρονου εκπαιδευτικού υλικού και προπλασμάτων. Επίσης κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί και πιστοποιημένο σεμινάριο βασικής υποστήριξης της ζωής και χρήσης αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή (BLS – AED) στο οποίο πέραν των συνέδρων μπορούν να συμμετέχουν και τα συνοδά μέλη τους” ανέφερε ο κ. Γκιζλής.

Την πλούσια αυτή θεματολογία θα υποστηρίξουν με την παρουσία τους εμπειρότατοι ομιλητές όπως πανεπιστημιακοί από τις περισσότερες Ιατρικές σχολές της χώρας με διεθνώς αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο (Κ. Κωστίκας, Ε. Πικουλής, Ν. Παπάνας, Ε. Αρναούτογλου κ.α), κλινικοί γιατροί είτε του ΕΣΥ είτε του ιδιωτικού τομέα, αυθεντίες στο γνωστικό τους αντικείμενο (Α. Μελιδώνης, Α. Μαριόλης), αλλά και κάποιοι επιστήμονες υγείας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Καρδίτσας με πλούσια εκπαιδευτική δράση και εμπειρία.

Αρωγοί θα είναι επίσης καταξιωμένες επιστημονικές εταιρείες που θα συνδράμουν στο πρόγραμμα είτε με διαλέξεις και στρογγυλές τράπεζες είτε με κλινικά φροντιστήρια όπως το Ελληνικό Δίκτυο Διαβήτη στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΕΔΔΙΠΦΥ), η Ελληνική Ακαδημία Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και το Ελληνικό Συμβούλιο Εκπαίδευσης Στην Υποστήριξη της Ζωής (ΕΣΕΚΥΖ), ενώ δεν αποκλείεται ως την οριστικοποίηση του τελικού προγράμματος να προκύψουν και άλλες συνεργασίες.