Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ: Συγκροτείται άμεσα Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων στη Θεσσαλία

Την άμεση συγκρότηση ενός Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων στη Θεσσαλία ο οποίος θα υπάγεται στα Υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος ανακοίνωσε από το βήμα του Βελλίδειου Συνεδριακού Μεγάρου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Σημείωσε ότι σκοπός του Οργανισμού αυτού θα είναι ο κεντρικός σχεδιασμός σημαντικών αντιπλημμυρικών έργων καθώς και μόνιμες λύσεις στον τομέα της άρδευσης. «Δεν γίνεται τον ένα μήνα να έχουμε πρόβλημα λειψυδρίας και τον άλλον μήνα να πλημμυρίζουμε. Κάτι πρέπει να αλλάξει» είπε. Παράλληλα μεταξύ άλλων πρόσθεσε ότι θα συνεχιστεί η καταβολή του market pass όμως μόνο για τη Θεσσαλία και τον Έβρο.

Μίλησε για πρωτοφανή δοκιμασία για τον τόπο, πρώτα με την μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά στον Έβρο και στη συνέχεια με τη μεγαλύτερη πλημμύρα της ιστορία του στη Θεσσαλία. «Ότι χάσαμε πολιτεία και πολίτες θα το ξαναχτίσουμε μαζί, καλύτερα και χωρίς τα λάθη του παρελθόντος» είπε.

«Στη Θεσσαλία έπεσαν 8 δισεκατομμύρια τόνοι νερού. Για να εκβάλει ένας ποταμός σαν τον Δούναβη θα ήθελε 15 ημέρες συνεχούς ροής για την ποσότητα αυτή» είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στη σύγχυση αρμοδιοτήτων που διαπίστωσε. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όσους πάλεψαν μερόνυχτα μέσα στις λάσπες και ειδικά τους εθελοντές τονίζοντας ότι ο καθρέπτης της σημερινής Ελλάδας δεν είναι η άθλια δολοφονία του Αντώνη στον Πειραιά που συνέβη παράλληλα με την καταστροφή.
«Πρώτη προτεραιότητα να βοηθήσουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν. Οι πρώτες πληρωμές ξεκίνησαν, εκταμιεύτηκαν 25 εκατ. ευρώ σε χρόνο ρεκόρ.

Εξίσου επείγουσα είναι η ανασυγκρότηση των βαριών υποδομών, θα ξαναφτιαχτούν με πολύ χρήγορες διαδικασίες. Η Θεσσαλία σηκώνει στις πλάτες παθογένειες πολλών ετών για τη διαχείριση των υδάτων της» είπε μεταξύ άλλων.
«Πέρα από τις πρωτοβουλίες του κράτους, πρέπει και η κοινωνία να λάβει μέτρα αυτοπροστασίας» ανέφερε και συνέχισε: «Καιρός να ξεκινήσει και στην Ελλάδα διάλογος για την υποχρεωτική ασφάλιση κατοικιών, επιχειρήσεων έναντι των φυσικών καταστροφών».