Δεν φεύγουν τα νερά από την περιοχή του «Παλέρμο»

Τρία χρόνια μετά το χτύπημα του Ιανού και δυο σχεδόν από την απειλή του Διομήδη, η περιοχή μας δοκιμάστηκε και κινδύνεψε για μια ακόμη φορά. Η ανυπαρξία του κράτους, της Περιφέρειας και του Δήμου αναδείχθηκε εντονότερα, αφού όχι μόνο δεν προχώρησαν στην αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, αλλά με προχειρότητα και χωρίς σχέδιο εγκλώβισαν την περιοχή με κίνδυνο να θρηνήσουμε θύματα.

Δέκα μέρες μετά το χτύπημα της κακοκαιρίας τα προβλήματα στην περιοχή μας παραμένουν. Υπάρχουν ακόμη λιμνάζοντα νερά και είναι αδύνατη η φυσική διοχέτευσή τους στο δίκτυο ομβρίων της πόλης λόγω της έμφραξης των αγωγών.

Για το λόγο αυτό εμείς οι κάτοικοι της περιοχής Παλέρμο – Καροπλεσίτικα, ύστερα από συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου συστήσαμε επιτροπή κατοίκων κι ορίσαμε τα παρακάτω αιτήματα, τα οποία κατατέθηκαν στο Δήμαρχο Καρδίτσας και απαιτήσαμε τη δέσμευσή του στα παρακάτω:

  1. Να προβεί ΑΜΕΣΑ σε οποιαδήποτε παρέμβαση, ώστε να απομακρυνθούν πλήρως τα νερά που εγκλωβίστηκαν στην περιοχή ύστερα από τις ανοργάνωτες κι εγκληματικές παρεμβάσεις του Δήμου και της Περιφέρειας στο δίκτυο ομβρίων και ακαθάρτων της περιοχής.

  2. Να πραγματοποιηθούν ΑΜΕΣΑ ο καθαρισμός και η απολύμανση της περιοχής από φερτά, νεκρά ζώα και κατεστραμμένες οικοσκευές με ευθύνη του κράτους.

  3. Να ξεκινήσει ΑΜΕΣΑ η καταγραφή ζημιών και να ελεγχθούν βλάβες που προκλήθηκαν στις υποδομές τις περιοχής.

  4. Να πραγματοποιηθεί ΑΜΕΣΑ η επισκευή και συντήρηση του δικτύου ομβρίων, καθώς και η αποκατάσταση των αγωγών στους οποίους έγινε η παρέμβαση ώστε η περιοχή να μην μείνει απροστάτευτη το χειμώνα που έρχεται.

  5. Να εκπονηθεί ΑΜΕΣΑ ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής από το κράτος, την Περιφέρεια και το Δήμο.

Την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήσαμε παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Καρδίτσας. Συναντήσαμε το Δήμαρχο και τον ενημερώσαμε για τα εγκλωβισμένα νερά που παραμένουν σε μεγάλο μέρος της περιοχής και για τη δυσοσμία να είναι αφόρητη πλέον ακόμη και στις γύρω περιοχές και απαιτήσαμε την άμεση απομάκρυνσή τους από την περιοχή.

Την επόμενη μέρα ο Δήμαρχος επισκέφτηκε την περιοχή και δεσμεύτηκε για ακόμα μια φορά για περαιτέρω ενέργειες. Παρόλα αυτά τα νερά απομακρύνονται ακόμη με αντλίες και οι αγωγοί που τα οδηγούν μακριά από την περιοχή παραμένουν μπλοκαρισμένοι.

Ύστερα από νέα συνέλευση σήμερα 16/09/2023 οι κάτοικοι της περιοχής αποφασίσαμε το συντονισμό της δράσης μας με νέες κινητοποιήσεις ξεκινώντας με παράσταση διαμαρτυρίας απαιτώντας συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας.