Κίνδυνος νέων πλημμυρικών φαινομένων στο Δήμο Παλαμά από τα κατεστραμμένα αναχώματα

Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση των αναχωμάτων που έχουν καταστραφεί από την κακοκαιρία χτυπά ο Δήμος Παλαμά με επιστολή του προς την περιφέρεια Θεσσαλίας και τα Υπουργεία Υποδομών και Κλιματικής Κρίσης – Πολιτικής Προστασίας. Ένα θέμα το οποίο έχει αναδείξει τις προηγούμενες ημέρες ο Νέος Αγών (εδώ)

Προειδοποιεί για νέα πλημμυρικά φαινόμενα ενόψει του χειμώνα αν δεν αποκατασταθούν τα φράγματα που υπέστησαν σημαντικές ζημιές κατά την πρόσφατη φονική κακοκαιρία. Μάλιστα όπως σημειώνεται στο έγγραφο ο Δήμος Παλαμά μετά τις πλημμύρες δεν διαθέτει ούτε ένα μηχάνημα έργου.

Αναλυτικά η επιστολή που υπογράφει ο Δήμαρχος αναφέρει: «Είναι γνωστές οι καταστροφικές συνέπειες της διέλευσης του μεσογειακού κυκλώνα Daniel στην περιοχή του Νομού Καρδίτσας και δη του Δήμου Παλαμά, που οδήγησε σε υπερχείλιση του ποτάμιου συστήματος που καταλήγει στην περιοχή του Δήμου μας πριν την συμβολή του με τον Πηνειό ποταμό.
Με την παρούσα σας γνωρίζουμε ότι αυτοψίες στα αναχώματα των ποταμών- παραποτάμων του Πηνειού που διέρχονται στα όρια του Δήμου, μετά το πέρασμα του Daniel και των νερών που κατέκλυσαν την περιοχή μας, κατέδειξαν ότι υπάρχουν σημαντικές πτώσεις και καταστροφές τους σε πολλά σημεία, σημαντικού μήκους, σε όλους τους ποταμούς. Η αποκατάσταση – επαναφορά στην πρότερη κατάσταση, είναι αναγκαία και επείγουσα.
Επιπρόσθετα, το σώμα των εναπομεινάντων αναχωμάτων έχει πληγεί σημαντικά από τον όγκο του νερού που διήλθε, ήτοι αποδυναμώθηκε και κινδυνεύουν πιθανά να διαρραγούν με τυχόν νέα σημαντική διέλευση υδάτων. Ως εκ τούτων, χρήζουν εν σύνολο ελέγχου και ενίσχυσης.
Ενόψει και του επερχόμενου χειμώνα, παρακαλούμε για τις ενέργειές σας για τον άμεσο έλεγχό τους, από τις αρμόδιες υπηρεσίες σας και την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη αποκατάστασή τους, προκειμένου να διασφαλιστεί η μη εκ νέου πλημμύρα εκτάσεων και ιδίως οικισμών του Δήμου μας από υπερχείλιση ποταμού.
Σημειώνεται ότι η αρμοδιότητα για το εν λόγω δίκτυο ποταμών και αναχωμάτων τους, δεν εντάσσεται στις αρμοδιότητες του Δήμου μας, ο οποίος σας γνωρίζουμε ότι πλέον δεν διαθέτει κανένα μηχάνημα έργου μετά την καταστροφή τους στις πρόσφατες πλημμύρες. Τελούμε εν αναμονή των ενεργειών σας».