ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ

Τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του νέου έτους ενέκρινε χθες κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας.

Στη διπλή συνεδρίαση που έλαβε χώρα το απόγευμα, υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία του σώματος το τεχνικό πρόγραμμα, ενώ ο προϋπολογισμός μόνον από την διοικούσα παράταξη.
Να σημειωθεί ότι προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα, είναι τα τελευταία που κατέθεσε η παρούσα δημοτική αρχή και ενέκρινε το σώμα με την υπάρχουσα σύνθεση, εξαιτίας των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου.
Προϋπολογισμός

Την εισήγηση επί του προϋπολογισμού πραγματοποίησε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Γεώργιος Γούλας, ο οποίος αναφέρθηκε στην αρχή της ετήσιας διάρκειας, της ενότητας και της καθολικότητας με την οποία έγινε η κατάρτισή του. Σημείωσε ότι το Παρατηρητήριο Οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ μεριμνά ώστε οι προϋπολογισμοί των ΟΤΑ να συμφωνούν με τις γενικές αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και να καταστούν ρεαλιστικοί.
Για τον προϋπολογισμό, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Κώστας Παπαλός εξέφρασε την διαφωνία τους, υπογραμμίζοντας ότι ενσωματώνει την ασκούμενη πολιτική του Δήμου (τέλη, φόρους κλπ).
Ο προϋπολογισμός, σε αντίθεση με το τεχνικό πρόγραμμα, πέρασε μόνο με τους ψήφους της διοικούσας παράταξης.
Τεχνικό Πρόγραμμα

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, στις αρχές του νέου έτους όπου θα υπάρχει μια πληρέστερη εικόνα για την πορεία των έργων, θα έρθει τεθεί υπόψη του Συμβουλίου το πλήρες τεχνικό πρόγραμμα.

Εισηγητικά, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Ξυλομένος έκανε λόγο για « συνεχή προσπάθεια», «προγραμματισμό» και «προσήλωση» στους στόχους για ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών τόσου του αστικού ιστού όσο και των τοπικών κοινοτήτων.

Σημείωσε ότι η προσπάθεια αυτή είχε ως αποτέλεσμα να έχουν εξασφαλιστεί έως και σήμερα πιστώσεις που ξεπερνούν τα 40 εκ ευρώ.

«Η αξιοποίηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου είτε αυτό προέρχονταν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.), ή το ΕΣΠΑ, ή το πρόγραμμα Φιλόδημος, αποτέλεσε μία πρόκληση για τη Δημοτική Αρχή αλλά και για τις υπηρεσίες του Δήμου Καρδίτσας που εργάστηκαν για την υποβολή άρτιων και ολοκληρωμένων προτάσεων» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Το γεγονός ότι αξιοποιούνται τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά προγράμματα ανέφερε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Κώστας Παπαλός, επισημαίνοντας ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η έμφαση που δίνεται στην βελτίωση των σχολικών εγκαταστάσεων, ενώ επαναφέρει έργα που είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη δημοτική περίοδο.
Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν προτάσσει την καινοτομία και απουσιάζει το όραμα. Από τους συμβούλους της αντιπολίτευσης τέθηκαν επίσης ορισμένα ζητήματα που αφορούν την υλοποίηση διάφορων κατά τόπους έργων.

Το τεχνικό πρόγραμμα υπερψήφισαν η Δημοτική Αρχή και η πλειοψηφία των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.