Κυριακή πρωί και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης π. Καρδίτσας (Ε.Ο.Δ.Κ) δέχθηκε μια κλήση για παροχή βοήθειας σε ορειβάτισσα με τραυματισμό κάτω άκρου και πιθανό κάταγμα, μέσα στη σπηλιά του Καϊμακιά που βρίσκεται πάνω από τον οικισμό Μέγα Ρέμα Καρίτσας, κοντά στο Ορειβατικό καταφύγιο Αγράφων.

Λόγω του δύσβατου μονοπατιού που οδηγεί στην σπηλιά, ο απεγκλωβισμός θα χρειαστεί φορείο καθώς και ασφάλισή του με τεχνικές διάσωσης χρήσης σχοινιών.
Άμεσα κινητοποιήθηκαν 10 διασώστες της Ε.Ο.Δ.Κ. με δύο οχήματα και τον ανάλογο διασωστικό εξοπλισμό.
Τα οχήματα έφτασαν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τη σπηλιά, καθώς δεν υπάρχει βατός δρόμος και οι διασώστες χωρισμένοι σε δύο ομάδες, συνέχισαν πεζοί.
Η πρώτη ομάδα έφτασε στο πάνω μέρος της σπηλιάς και ασφάλισε το σημείο τοποθετώντας αγκύρια σε βράχο για να γίνει με ασφάλεια η κατάβαση, καθώς και η ανέλκυση του φορείου, μιας και η είσοδος της σπηλιάς είναι πολύ χαμηλότερα και η προσέγγισή της μπορεί να γίνει μέσω μιας ράμπας 70μ περίπου με αρκετά μεγάλη κλίση (35°- 45°).
Ακολούθως ο πρώτος διασώστης ασφάλισε την διαδρομή και την είσοδο της σπηλιάς ώστε να γίνει με ασφάλεια η προσέγγιση και να δοθούν οι πρώτες βοήθειες στο θύμα από τον εξειδικευμένο διασώστη της ομάδας.
Αφού παρασχέθηκαν οι Ά βοήθειες στην τραυματία ,αποφασίστηκε για την μεταφορά της να στηθεί μια αερογέφυρα (τυρολέζα) με σχοινιά, ώστε να φτάσει το φορείο στη βάση της ράμπας και στη συνέχεια να γίνει με ασφάλεια η ανέλκυση του. Για το σκοπό αυτό μια ομάδα τεσσάρων διασωστών ασφάλισαν την τυρολέζα στην μια άκρη της φτιάχνοντας ρελέ σε δέντρο. Στην άλλη άκρη της τυρολέζας και σε απόσταση περίπου 100 μέτρων, δημιουργήθηκε άλλο ρελέ χωρίς τη χρήση δραπάνου αλλά με τοποθέτηση και εξίσωση πέντε ορειβατικών καρφιών (παραδοσιακός- παλιός τρόπος).
Ακολούθησε η μεταφορά του φορείου στην σπηλιά και αφού ασφαλίστηκε η τραυματίας, έγινε ο απεγκλωβισμός της. Το φορείο μεταφέρθηκε με την τραυματία μέσω της αερογέφυρας κοντά στην βάση της ράμπας. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ρόδα κάτω από το φορείο, για την διευκόλυνση της μεταφοράς και με συνοδεία τριών διασωστών, η τρίτη ομάδα ανέλαβε την ανέλκυσή του με χρήση σχοινιών, πολύσπαστων καθώς και εξειδικευμένων εργαλείων διάσωσης. Πραγματοποιήθηκε μια πολύ δύσκολη και επίπονη ανέλκυση λόγω της μεγάλης κλίσης και της υψομετρικής διαφοράς.
Τέλος τέσσερεις διασώστες ανέλαβαν την μεταφορά του φορείου στο δρόμο όπου περίμενε ασθενοφόρο του Ε.Κ.Α.Β.
Το παραπάνω γεγονός δεν είναι παρά ένα σενάριο άσκησης, όμως οι διαδικασίες,τα υλικά και οι χρόνοι, είναι ανάλογοι ενός πραγματικού περιστατικού.
Συγκεκριμένα, χρειάστηκε μία ώρα για την προσέγγιση των οχημάτων από την βάση μας στην Καρδίτσα και η άσκηση ολοκληρώθηκε σε περίπου δύο ώρες .
Από το 2002 η Ε.Ο.Δ.Κ. εκπαιδεύεται και εξοπλίζεται για να είναι πάντα έτοιμη να προφέρει εθελοντικά τη βοήθεια της όπου κι αν χρειαστεί.
Αν κι εσύ θες να προσφέρεις μέσα από την ομάδα μας, είσαι καλοδεχούμενος/η.
Γίνε κι εσύ ένας από εμάς.

Με τιμή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ π. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ