Αρχίζει αύριο το 42ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας

Κορυφαίες χορωδίες από όλο τον κόσμο, διακεκριμένες ορχήστρες και σπουδαίοι σολίστ, μαέστροι και συνθέτες αναμένεται να συμμετέχουν στο 42ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας, που αρχίζει σήμερα Πέμπτη και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 26 Μαΐου. Το Διεθνές φεστιβάλ, ως σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός, διευθύνεται από τον μαέστρο και καθηγητή κ. Νίκο Ευθυμιάδη.

Συγκεκριμένα, πάνω από 150 χορωδίες από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, συμφωνικές ορχήστρες, σολίστ, μαέστροι, συνθέτες συμμετέχουν κάθε χρόνο στο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα παρουσιάζει ο κορυφαίος Αλέξης Κωστάλας.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, στην οποία παρευρέθηκαν ο κ. Νίκος Ευθυμιάδης, μαέστρος και καθηγητής που διευθύνει το φεστιβάλ, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας & Πολιτισμού του Δήμου Καρδίτσας, κ. Στέφανος Θεολόγης, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Σοφάδων, κ. Σοφία Αλειφτήρα, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου, κ. Γιώργος Στεργιούλης, εκ μέρους της Μητρόπολης, πατήρ Παναγιώτης Καλλιώρας, ο Παναγιώτης Νίκου, ειδικός συνεργάτης της Π.Ε. Καρδίτσας και ο Διευθυντής του 8ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας, κ. Δημήτρης Σπυρόπουλος.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας θα πραγματοποιηθεί στις αίθουσες συναυλιών των ξενοδοχείων Κιέριον της Καρδίτσας, Mouzaki Palace Hotel του Μουζακίου, Ναϊάδες της Λίμνης Πλαστήρα, Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας, Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μουζακίου, Πνευματικό Κέντρο Σοφάδων, Βυζαντινό Κάστρο Φαναρίου, Ανοιχτά Θέατρα της Λίμνης Πλαστήρα κ.α.

Το 42ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας είναι αφιερωμένο στον Τσέχο συνθέτη Bedřich Smetana για τα 200 χρόνια από τη γέννησή του (1824-1884), στον Giacomo Puccini (1858-1924) για τα εκατό (100) χρόνια από το θάνατό του, στον Luigi Nono (1924-1990) για τα εκατό (100) χρόνια από τη γέννησή του, στον Αυστριακό συνθέτη Anton Bruckner (1824-1896) για τα διακόσια (200) χρόνια από τη γέννησή του και στον σύγχρονο Έλληνα συνθέτη Γιάννη Δροσίτη (1957).

Επίσης είναι αφιερωμένο στο κορυφαίο Χορωδιακό έργο «Ωδή της Χαράς» από την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν, αθάνατο έργο του μεγάλου Συνθέτη, που γράφτηκε το 1824 και συμπληρώνονται φέτος διακόσια (200) χρόνια από τη σύνθεση της 9ης Συμφωνίας.

Για την επιτυχία της όλης εκδήλωσης συμβάλλουν η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (Περιφέρεια Θεσσαλίας ως συνδιοργανώτρια), ο Δήμος Καρδίτσας, ο Δήμος Μουζακίου, ο Δήμος Σοφάδων, ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδιών και υλοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.