Με στόχο την ενίσχυσητου εισοδήματος των αγροτών, τη στήριξη της τοπικήςοικονομίας και την ανάδειξη της ποιότητας τωνΘεσσαλικών προϊόντων, ηΠεριφέρεια Θεσσαλίας συνεχίζει σταθερά την προσπάθεια κατοχύρωσης όλοκαι περισσότερων τοπικώνπροϊόντων ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ΠΟΠ και ΠΓΕ.
Μετά την κατάθεση φακέλων για 12 προϊόντα τονπροηγούμενο Σεπτέμβριο, ηΠεριφέρεια με νέα προγραμματική σύμβαση με τοΓεωπονικό ΠανεπιστήμιοΑθηνών, και με επικεφαλήςτον Καθηγητή κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν, βρίσκεται σεδιαδικασία διερεύνησης γιατην υποβολή φακέλων για 8νέα προϊόντα τα οποία είναιτα εξής:
• Τόνος Αλοννήσου
• Βαμβάκι Θεσσαλίας
• Αγουρέλαιο Πτελεού
• Μαρκάτι (γιαούρτι)
• Χαλβάς Φαρσάλων
• Τσάι Ολύμπου
• Χυλοπίτες Θεσσαλίας
• Σκοπελίτικη τυρόπιτα
Παράλληλα άνοιξε εκνέου τη διαδικασία διαβούλευσης με παραγωγικούςφορείς, ζητώντας να προσέλθουν με νέες προτάσειςπροκειμένου να διευρυνθείη λίστα των προϊόντων πουθα αποκτήσουν τη συγκεκριμένη πιστοποίηση.
Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση με θέμα:
«Πιστοποίηση ΓεωγραφικήςΠροέλευσης ΑγροτικώνΠροϊόντων και Τροφίμων(ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ): Διαδικασία, Οφέλη,Υποχρεώσεις και Προοπτικές», στην αίθουσα τουΠεριφερειακού ΣυμβουλίουΘεσσαλίας.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο ΠεριφερειάρχηςΘεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας , τόνισε τη σημασίααυτής της στρατηγικής επιλογής για την οικονομικήανάπτυξη της περιοχής, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «η προστιθέμενηαξία των προϊόντων που θααποκτήσουν την ονομασίαπροέλευσης αντιστοιχείστον ΕΝΦΙΑ ολόκληρης τηςΘεσσαλίας».
Υπενθύμισε ότι ανάλογηπροσπάθεια είχε γίνει το2007, κατά τη διάρκεια τηςΝομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, για την κατοχύρωσητου κατσικιού Ελασσόναςκαι του φιρικιού Πηλίου ωςΠΟΠ. Παράλληλα, κάλεσετους παραγωγούς να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία,θέτοντας ως στόχο τηνένταξη τουλάχιστον 25 προϊόντων στη λίστα των ΠΟΠμέσα στην επόμενη πενταετία.
Αναλυτικότερα στην έντυπη έκδοση του «Νέου Αγώνα»









