Δολοφονία Λυγγερίδη: Εγκληματική οργάνωση με 158 μέλη πίσω από την επίθεση – Οι συλληφθέντες δρούσαν σε Αττική, Βόλο Γιάννενα

Δρούσαν οργανωμένα από το 2019 - Κατηγορούνται για κακουργήματα και πλημμελήματα - Χρυσοχοΐδης: Θα αποδοθεί Δικαιοσύνη

Εγκληματική οργάνωση με 158 μέλη, που δρούσε από το 2019 βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του αστυνομικού των ΜΑΤ Γιώργου Λυγγερίδη.

Σύμφωνα με δήλωση του αρχηγού της Αστυνομίας Δημήτρη Μάλλιου, έχουν γίνει ήδη 60 συλλήψεις ενώ οι κατηγορούμενοι φέρονται να έχουν διαπράξει κακουργήματα και πλημμελήματα εκτός από την Αττική, στο Βόλο και στα Ιωάννινα.

Η έρευνα των Αρχών αφορά τόσο στην υπόθεση της δολοφονίας του νεαρού αστυνομικού έξω από το γήπεδο στου Ρέντη όσο και σε άλλα περιστατικά οπαδικών επεισοδίων.

Ειδικότερα, πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποια από τα περιστατικά στα οποία φέρονται να εμπλέκονται κάποιοι εκ των συλληφθέντων αφορούν στα επεισόδια που έγιναν στις αρχές Δεκεμβρίου στον αγώνα Βόλος – Ολυμπιακός, σε αυτά που έλαβαν χώρα κατά την πρόσφατη αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τον Άρη καθώς και σε αυτά που συνέβησαν τον περασμένο Δεκέμβριο στα Γιάννενα στην αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την τοπική ομάδα.

5.000 ευρώ είχε στις τσέπες του άνεργος «ομαδάρχης»

Όλοι οι συλληφθέντες προέρχονται από την θύρα των οργανωμένων οπαδών της συγκεκριμένης ομάδας και αντιμετωπίζουν την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης με διαφορετικές επιμέρους κατηγορίες ανάλογα με τον βαθμό εμπλοκής τους. Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκεται και ο ανήλικος αδελφός του κατηγορούμενου για την εκτόξευση της φονικής φωτοβολίδας, όπως και ο μάνατζερ γνωστού τράπερ.

Τα στοιχεία που έχουν βρεθεί σε βάρος των συλληφθέντων είναι πολλά και «καίνε» τους άμεσα εμπλεκόμενους με τα σκληρά επεισόδια εκείνης της νύχτας, καθώς όλους αυτούς τους μήνες έχουν ταυτοποιηθεί μέσω των ευρημάτων από τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια όσο και από την ανάλυση των βιντεοληπτικών υλικών.

Ειδικά για τον κύριο πυρήνα των «ομαδαρχών» έχουν γίνει έρευνες και για χρήματα. Μάλιστα, στην κατοχή ενός εκ των άμεσα εμπλεκομένων που είναι άνεργος, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν 5.000 ευρώ που δεν μπορούσε να δικαιολογήσει. Ένας εξ αυτών συνελήφθη στα Ιωάννινα στην προσπάθειά του να διαφύγει από την χώρα.

Βίντεο με όσα είπε ο αρχηγός της Αστυνομίας Δημήτρης Μάλλιος:

Η δήλωση του κ. Μάλλιου, ακολουθεί:

«Τους τελευταίους 4 μήνες η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, διεξήγαγε υπό άκρα μυστικότητα εκτεταμένη έρευνα για την πλήρη διαλεύκανση της εγκληματικής επίθεσης χούλιγκαν στην περιοχή του Ρέντη, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του αστυνομικού της ΥΑΤ Γεώργιου Λυγγερίδη.

Όπως είναι ήδη γνωστό, για την εξιχνίαση αυτής της δολοφονικής επίθεσης, από την πρώτη στιγμή, είχαν πραγματοποιηθεί πάνω από 400 προσαγωγές, ώστε να μην χαθεί κανένα πειστήριο, ενώ ένα άτομο είχε συλληφθεί και οδηγηθεί στη δικαιοσύνη.

Στη συνέχεια, η δικογραφία που συντάχθηκε περιελάμβανε μαρτυρίες, βίντεο και άλλα ευρήματα που κατέδειξαν την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης πίσω από την επίθεση, ενώ επιβεβαίωναν συσχέτιση της αθλητικής βίας με το οργανωμένο έγκλημα.

Ειδικότερα, προέκυψαν στοιχεία για εγκληματική οργάνωση, αποτελούμενη από 158 μέλη, τα οποία, τουλάχιστον από το 2019, τελούσαν κακουργηματικές και πλημμεληματικές αξιόποινες πράξεις και δρούσαν κυρίως σε Αττική, Βόλο και Ιωάννινα.

Για την αποδόμηση της εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης, από πρώτες πρωινές ώρες σήμερα διεξήχθη, στο πλαίσιο της διενεργούμενης προανάκρισης, ευρεία αστυνομική επιχείρηση, με τη συνδρομή της Ε.Κ.Α.Μ. και αστυνομικών σκύλων, με αποτέλεσμα τη σύλληψη, μέχρι στιγμής 60 ατόμων.

Παράλληλα, έχουν πραγματοποιηθεί 58 έρευνες σε οικίες και 15 σε οχήματα και έχουν κατασχεθεί πλήθος πειστηρίων όπως πιστόλια, ξύλινα ρόπαλα, μαχαίρια, ναρκωτικά, ρουχισμός, ψηφιακά μέσα και άλλα.

Η δέσμευσή μας για την καταπολέμηση της αθλητικής βίας και συνολικά της ανομίας είναι απόλυτη. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με σχέδιο και αποφασιστικότητα για την ασφάλεια των πολιτών και την ειρηνική συνύπαρξη στην κοινωνία μας».

Χρυσοχοϊδης: Θα αποδοθεί Δικαιοσύνη, όπως προβλέπει η Δημοκρατία και το Σύνταγμά μας

Τη διαβεβαίωση ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη, όπως προβλέπει η Δημοκρατία και το Σύνταγμά μας στην υπόθεση του Γιώργου Λυγγερίδη έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Μιλώντας σε ειδική εκδήλωση της ΠΟΑΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων), για τον Γιώργο Λυγγερίδη και τη διμοιρία του, που συνέπεσε χρονικά με την επιχείρηση των συλληψεων για τη δολοφονία του, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι ο θρήνος θα πρέπει να μετατραπεί σε πράξη «τόσο για εκείνον που “έφυγε”, όσο και για εκείνους που μένουν πίσω. Οφείλουμε να επανεξετάσουμε όλο το νομικό καθεστώς γύρω από την προστασία των θυμάτων της βίας και της τρομοκρατίας». Η εκδήλωση έγινε παρουσία των γονιών και της αδελφής του Γιώργου Λυγγερίδη.