Πλημμύρες στα χωράφια και νέους μπελάδες φέρνει στους αγρότες η βροχόπτωση

Τεράστια προβλήματα και ζημιές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις του κάμπου της Καρδίτσας και κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Παλαμά προκάλεσε η βροχόπτωση.

Οι αυξημένες νεφώσεις του απογεύματος συνοδεύτηκαν από βροχόπτωση και μάλιστα κατά τόπους ισχυρή, προκαλώντας ζημιές κυρίως στις εαρινές καλλιέργειες που βρίσκονται στο στάδιο της σποράς και του φυτρώματος αλλά και στα χειμερινά σιτηρά.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα δε, είναι πως οι ζημιές αυτές δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ με βάση τον ισχύον Κανονισμό. Σημαντικές ποσότητες νερού έπεσαν στην περιοχή του Δήμου Παλαμά όπου και εντοπίζεται ο μεγαλύτερος όγκος των προβλημάτων.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο «Νέο Αγώνα» ο Πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας κ. Κώστας Τζέλλας πολλά χωράφια έχουν πλημμυρίσει από τα νερά της βροχής και η κατάσταση είναι τραγική. Το κυριότερο πρόβλημα καταγράφεται στην βαμβακοκαλλιέργεια. Ούτε τις επόμενες ημέρες δεν θα μπορέσουν να σπείρουν όσοι δεν έσπειραν τις προηγούμενες εβδομάδες εξαιτίας του καιρού και υπάρχει πλέον ορατός κίνδυνος να μείνουν άσπαρτα χιλιάδες στρέμματα.

Στα βαμβακοχώραφα που έχουν σπαρθεί, το λασπωμένο έδαφος αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα στη διαδικασία του φυτρώματος, ενώ βαμβάκια που έχουν φυτρώσει πιθανώς να ξεραθούν εξαιτίας της υγρασίας.

Προβλήματα όμως δημιουργούνται και στη μηδική. Πολλοί παραγωγοί δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν τις δύο κοπές του προηγούμενου διαστήματος, ενώ ζημιές έχουν υποστεί τριφύλλια που κοπήκαν και έμειναν στο χωράφι.

Όμως και σε σιτοχώραφα εντοπίζονται προβλήματα, καθώς έχουν πέσει στάχυα, εξέλιξη δυσμενής για την καλλιέργεια. Να σημειωθεί ότι σε νέες πτήσεις πάνω από τον κάμπο της Καρδίτσας προχώρησε νωρίς το απόγευμα αεροσκάφος από τον ΕΛΓΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιεί για την αντιχαλαζική προστασία με εναέρια μέσα.