Οι αγρότες όχι μόνο δεν υποχωρούν αλλά ενισχύουν τα μπλόκα στη Θεσσαλία και σε ολόκληρη τη χώρα, μετά την Κυριακάτικη σύσκεψη στο Μαξίμου όταν κατάλαβαν ότι δεν προτίθεται αν προχωρήσει σε κάποιες παροχές η κυβέρνηση για την ανακούφισή τους, ενώ καθυστερούν και τα χρονοδιαγράματα για την αποκατάσταση των ζημιών σε δίκτυα, αγροτική οδοποιία, αντικατάσταση εξοπλισμού.
Στη Θεσσαλία ειδικά έχουν στηθεί δύο δυναμικά μπλόκα στον κόμβο του Ε-65 με πάνω από 700 τρακτερ από αγρότες της Καρδίτσας και των Φαρσάλων και στο Πλατύκαμπο όπου από χθες βρίσκονται περί τα 400 τρακτερ με τις ενισχύσεις που κατέφθασαν από τα παρακάρλια αλλά και από τα τρακτερ που είχαν παραταχθεί από την Κυριακή μέχρι τη Δευτέρα το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Δυναμικά είναι επίσης τα μπλόκα σε Ζάρκο Τρικάλων όπου έχουν παραταχθεί 80 περίπου τρακτερ , στον Αλμυρό με ανάλογη δύναμη από αγρότες που κατάφεραν να τα ανεβάσουν στην ΠΑΘΕ και στο Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο. Τα μπλόκα αυτά τα στηρίζουν και κτηνοτρόφοι που καθημερινά τα επισκέπτονται , ενώ σήμερα στις 11.00 το πρωί στο Στεφανοβίκειο θα γίνεια ποκλεισμός της ΠΕΟ Βόλου- Λα΄ρισας και από αγρότες από το Πήλιο που θα καταφθάσουν με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα.
Οι Θεσσαλοί αγρότες έχουν δώσει «ραντεβού» στην Agrotica, που θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 4 Φεβρουαρίου, ζητώντας άμεσα να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης ώστε να παραμείνουν στην παραγωγή. Δηλώνουν πως θέλουν να εξισορροπηθεί το κόστος παραγωγής με την τιμή πώλησης, έτσι ώστε να έχουν και οι ίδιοι κάποιο κέρδος, και τονίζουν πως δεν θέλουν να κλείσουν τους υπόλοιπους δρόμους – παρότι όπως υπογραμμίζουν μπορούν να το κάνουν – καθώς δεν θέλουν γιατί θα ταλαιπωρηθούν οι υπόλοιποι πολίτες.
Τι διεκδικούν αγρότες και κτηνοτρόφοι
Τα αιτήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων, προκειμένου να καταφέρουν να παραμείνουν στην παραγωγή είναι τα ακόλουθα:
Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλα τα άλλα προϊόντα που έχουν πληγεί από ασθένειες και μύκητες και δεν καλύπτονται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ.
Να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που προβλέπει νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και μικρότερες αποζημιώσεις, ενώ ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής.
ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, σε όλα τα στάδια της παραγωγής.
Να γίνουν τώρα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας.
-Δύο χρόνια πλήρη αναστολή πληρωμών στο ρεύμα, και με πενταετή ρύθμιση των υποχρεώσεων, με μηδενικό επιτόκιο.
Εξάλλου, όπως αναφέρει το newsit.gr, έρχεται ο «Απόλλων» για τους αγρότες. Έτσι φαίνεται ότι θα ονομάζεται το σχέδιο στήριξης των αγροτών που επεξεργάζεται η κυβέρνηση με εντολή Κ. Μητσοτάκη. Θα παρουσιαστεί από τους αρμόδιους υπουργούς στην έκθεση Agrotica, που εγκαινιάζεται την Πέμπτη στην Θεσσαλονίκη.
Πολλές ιδέες συζητήθηκαν ως προς το πως θα μπορούσαν να στηριχτούν οι αγρότες. «Δεν έχω λεφτά» πήγε να κόψει το βήχα ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, όμως του έκοψε τον βήχα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Βρείτε λύσεις, ήταν η εντολή του. Πετραλιάς και Αυγενάκης εξετάζουν σενάρια για ανάσες στο αγροτικό πετρέλαιο με την μορφή επιδοτήσεων κλπ. «Πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα και τις αποζημιώσεις» διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε Αυγενάκη και Τριαντόπουλο. Τεχνικός σύμβουλος θα υπολογίσει τα ποσά ώστε να δοθούν νωρίτερα από τον Ιούνιο όπως ανακοινώθηκε αρχικά. Εξετάζεται οι ενισχύσεις να συνεχιστούν και για τα επόμενα δύο χρόνια, αφού αυτή η χρονιά χάθηκε και δεν είναι σίγουρο ότι πολλά χωράφια θα μπορούν να καλλιεργηθούν και του χρόνου στη Θεσσαλία.
Ένα ακόμη οξύ πρόβλημα για τους αγρότες είναι το ρεύμα. Από τις 200.000 παροχές ρεύματος, το 30% είναι απλήρωτο. Έγιναν και κραυγαλέες αδικίες. Έκοψαν το ρεύμα σε πλημμυροπαθείς. Ο υπουργός Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης κατέθεσε τροπολογία ώστε οι αγρότες που επλήγησαν από τον Daniel να έχουν για δύο χρόνια πλήρη αναστολή πληρωμών στο ρεύμα, και με πενταετή ρύθμιση των υποχρεώσεων -συμπεριλαμβανομένων και των παλαιών οφειλών- με μηδενικό επιτόκιο. Η ρύθμιση είναι επταετής, θα ολοκληρωθεί το 2030. «Βεβαιωθείτε ότι δεν θα ξανακοπεί το ρεύμα» τόνισε ο πρωθυπουργός.