Δυσκολεύει όσο περνούν τα χρόνια η αντιστροφή του περιβόητου πλέον «brain drain», της φυγής δηλαδή των νέων επιστημόνων προς το εξωτερικό.
Συνομιλώντας με συμπολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό και επέστρεψαν στην Καρδίτσα είτε για τις ημέρες του Πάσχα, είτε τώρα ενόψει των εκλογών, διαπιστώσαμε ότι η πλειοψηφία δεν σκοπεύει να γυρίσει στην Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει σε όλη την χώρα, όπως καταδεικνύουν έρευνες. Σκεφθείτε όλους εκείνους τους νέους Καρδιτσιώτες που πριν από 10 χρόνια σε ηλικία 23, 24 και 25 ετών έφυγαν για το εξωτερικό αναζητώντας καλύτερη τύχη.
Είναι αυτοί που πλέον έχουν προσαρμοστεί πλήρως στις συνθήκες της χώρας που διαβιούν, έχουν ήδη διαμορφώσει μια «στρωμένη» κατάσταση στο χώρο της εργασίας τους και μάλιστα σε ένα περιβάλλον με πολύ καλύτερες αμοιβές από εκείνες που επικρατούν στην Ελλάδα.
Έχοντας πατήσει τα 30 ή τα 40 χρόνια ζωής, έχουν αναπτύξει ένα νέο περιβάλλον διαπροσωπικών σχέσεων και ίσως να έχουν προχωρήσει στο επόμενο βήμα, εκείνο της δημιουργίας της δικής τους οικογένειας. Επομένως, παρά την αγάπη για τη χώρα, τον τόπο τους και τους συγγενείς που άφησαν, δύσκολα θα πάρουν πολλοί εκ των ξενιτεμένων την απόφαση της επιστροφής.
Να γυρίσουν στη χώρα που θα τους περιμένει ποιά δουλειά, με ποιές αμοιβές και προοπτικές επαγγελματικής ανέλιξης και προσωπικής εξέλιξης;
Κ.Π.