Η κατάργηση των σχολικών επιτροπών που επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας των δημόσιων σχολείων, αποτελεί ένα ζήτημα που έχει φέρει προβληματισμούς και εμπόδια στη σχολική κοινότητα, ενώ αυξάνει τις αρμοδιότητες των Δήμων. Ο λόγος είναι ότι το διαχειριστικό κομμάτι των σχολειων περνάει στα χέρια των Δήμων, ενώ την ίδια ώρα οι σχολικές μονάδες αδυνατούν να καλύψουν άμεσες ανάγκες για την εύ ρυθμη λειτουργία τους.

Στις δυσλειτουργίες που προκύπτουν μετά τη θέσπιση του Νόμου 50/56 του 2023, αλλά και στις προ σπάθειες που καταβάλλει ο Δήμος Καρδίτσας ως προς τη στήριξη των σχολείων, αναφέρθηκε ο Στέφανος Θεολόγης, Αντιδήμαρχος Καρδίτσας Παδείας & Πολιτισμού, καλεσμένος πρόσφατα στο «Ράδιο Θεσσαλία» και την εκπομπή «Πρωινό Μαγκαζίνο».

Αρχικά, ο κ. Θεολόγης στάθηκε στην κατάργηση των νομικών προσώπων, όπως οι σχολικές επιτροπές. «Τα σχολεία είναι πλέον οργανισμοί που υπόκεινται στο καθεστώς διαχείρισης και νομοθεσίας των Δήμων. Οτιδήποτε χρειάζεται ένα σχολείο ως αυτόνομος οργανισμός, αυτό παύει να υφίσταται. Με την έννοια ότι δεν διαθέτει το ταμείο που είχε, και δεν αναφέρεται σε νομικό πρόσωπο όπως ήταν η σχολική επιτροπή.

Ό,τι χρειάζεται ένα σχολείο λοιπόν, το προμηθεύεται με τις υπηρεσίες και τις διαδικασίες που προβλέπονται από τον εκάστοτε Δήμο», σημείωσε χαρακτηριστικά. Καθυστέρηση στην προμήθεια υλικών και την παροχή υπηρεσιών Αφού καταργήθηκαν οι σχολικές επιτροπές, προκύπτει το εξής μεγάλο πρόβλημα για τη λειτουργία των σχολείων με τον κ. Θεολόγη:

Χάνονται η ευελιξία των νομικών προσώπων, η άμεση επαφή του διευθυντή του σχολείου που ήταν ο οικονομικός διαχειριστής, με τον οποιοδήποτε προμηθευτή. «Αυτό επιφέρει δυσ- λειτουργίες στο θέμα των σχολείων, για να είμαστε ειλικρινείς. Υπάρχει μια καθυστέρηση ως ένα βαθμό όσον αφορά την προμήθεια υλικών και την παροχή υπηρεσιών», τόνισε.

Από την πλευρά του ο Δήμος Καρδίτσας καταβάλλει προσπάθειες να στηρίξει τα σχολεία σε οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν. «Ωστόσο, εδώ και χρόνια διαρκώς δίδονται αρμοδιότητες και υπηρεσίες στους δήμου χωρίς να δίνεται το ανάλογο ανρθώπινο δυναμικό, και οι οικονομικές παροχές. Μιλάμε για διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού όσον αφορά στα σχολεία. Πρέπει να υπάρχει ένα ειδικό επιτελείο. Στο Δήμο Καρδίτσας και όχι μόνο, υπάρχουν υποστελεχωμένα τμήματα.

Αυτά τα τμήματα όπως είναι των προμηθειών, της παιδείας ή της μηχανογράφησης, πρέπει να τρέξουν που αφορούν τα σχολεία, παράληλλα με όλο τον όγκο δουλειάς που έχει ένας Δήμος», συμπλήρωσε ο Αντιδήμαρχος.

Ζητήματα ασφάλειας και υγιεινής στα σχολεία χρήζουν άμεσης επίλυσης.

Σχετικά με τις προσπάθειες κατεύθυνσης του Δήμου στην επίλυση ζητημάτων άμεσης ανάγκης, ο κ. Θεολόγης ανέφερε ότι ο Δήμος Καρδίτσας έχει ζητήσει σε συνεργασία με τους διευθυντές να υπάρχει μια σαφής εικόνα για τις ανάγκες κάθε σχολικής μονάδας.

«Καθεμία ως οργανισμός έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Προσπαθήσαμε σε συνεννόηση με τους διευθυντές να μην ”πειράξουμε” τις συνεργασίες που έχουμε με τους ντόπιους προμηθευτές, με την αγορά της Καρδίτσας. Αυτό γίνεται ως ένα βαθμό μέχρι το τέλος του έτους. Στη συνέχεια, θα δούμε αν μπορέσουμε να συνεχίσουμε με αυτό τον τρόπο ή αν θα χρειαστεί με βάση τις νομοθεσίες να προβούμε και σε κάποιους διαγωνισμούς με ό,τι θετικά και αρνητικά μπορεί να σημαίνει αυτό.

Σίγουρα υπάρχει ζήτημα αμεσότητας που πρέπει να λυθεί από την κεντρική εξουσία, Ζητήματα που αφορούν πρωτίστως την ασφάλεια και την υγιεινή. Θα πρέπει να μπορούν να τα λύνουν οι διευθυντές άμεσα, και εννοούμε την οικονομική διαχείριση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα που έφερε ο κ. Θεολόγης, είναι η αντικατάσταση ενός τζαμιού σε κάποιον χώρο του σχολείου, που πιθανόν έχει σπάσει. Άλλα τέτοιας φύσεως ζητήματα είναι η αλλαγή μιας κλειδαριάς σε πόρτα, ή επιδιόρθωση σε καζανάκι, τα οποία πρέπει να τακτοποιούνται την ίδια ημέρα. «Ας μην αναφερθώ σε εξοπλισμό και μηχανήματα, τα οποία είναι απαραίτητα για τη λειτουργία, όπως είναι ένα φωτοτυπικό μηχάνημα», κατέληξε
εμφατικά.