Ε. Λέκκας: Η Θεσσαλία εμφανίζει τρωτότητα και επαναληψιμότητα στις μεγάλες πλημμύρες μετά από μεγάλους καύσωνες (βίντεο)

Καθυστερούν χαρακτηριστικά τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης

Ο Θεσσαλικός κάμπος επιδεικνύει πλέον μια τρωτότητα στα επικίνδυνα και ακραία καιρικά φαινόμενα τύπου “Ιανού” ή “Daniel” αλλά λείπει ο σχεδιασμός από την πολιτεία και τους φορείς και κυρίως ο έγκαιρος χρόνος προετοιμασίας των απαραίτητων έργων αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων υποστήριξε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ Ευθύμης Λέκκας.

Ο κ. Λέκκας επεσήμανε μιλώντας στο “Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας” ότι τα έργα που έχει ανάγκη για να θωρακιστεί ο κάμπος είναι τα βραχυπρόθεσμα, τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα, ωστόσο 10 μήνες μετά τις θεομηνίες του περασμένου φθινοπώρου δεν έχουν ξεκινήσει καν τα βραχυπρόθεσμα και αυτό δείχνει το βαθμό αβελτηρίας που παρουσιάζει το σύστημα της δημόσιας διοίκησης στη χώρα, με αποτέλεσμα οι Θεσσαλοί πολίτες δικαίως να νιώθουν ανασφάλεια ακόμη και στα αυριανά και μεθαυριανά μπουρίνια

Με πσταρίσματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των αρμοδίων, ενώ λέιπει ο σχεδιασμός και η δράση δεν επιλύονται τέτοιας φύσης προβλήματα όπως η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής σε μια περιοχή όπως η Θεσσαλία, κατέληξε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ επισημαίνοντας ότι οι πλημμύρες στη Θεσσαλία έχουν μια επαναληψιμότητα λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας της θάλασσας τα τελευταία χρόνια ειδικά στο Βόρειο Αιγαίο που τροφοδοτεί με υδρατμούς τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε περιόδους όπως τα τέλη Αυγούστου, ο Σεπτέμβρης ακόμη και ο Οκτώβρης. Αυτό  μας έδειξε η εμπειρία από τον Ιανό, τον Ντάνιελ , τον Ηλία ή παλιότερα από τις πλημμύρες του Οκτωβρίου του 1994, όταν είχε βυθιστεί κάτω από τα λασπόνερα επί ένα μήνα η Μεταμόρφωση Καρδίτσας.

Συμπερασματικά οι μεγάλες ζέστες και οι συνεχείς καύσωνες το καλοκαίρι είναι πιθανό να οδηγήσουν σε μεγα-πλημμύρες στις αρχές φθινοπώρου στη Θεσσαλία, τόνισε ο κ. Λέκκας