Έχασε άλλα 16 ευρώ στον τόνο η Φότζια στο σκληρό, συσπειρώνονται οι Ενώσεις

Η υψηλή ποιότητα φέτος της εγχώριας παραγωγής στο σκληρό σιτάρι πρέπει να έχει ανάλογη αντιμετώπιση από τις αγορές

Η υψηλή ποιότητα την οποία παρουσιάζει φέτος η εγχώρια παραγωγή στο σκληρό σιτάρι θα πρέπει να τύχει ανάλογης αντιμετώπισης από την αγορά, είναι το μήνυμα που στέλνουν οργανώσεις παραγωγών από όλη την Ελλάδα, την ώρα που η επίκληση αθρόων εισαγωγών από Τρίτες χώρες, χωρίς μάλιστα έλεγχο της ποιότητάς τους, υπονομεύει την ευρωπαϊκή παραγωγή. 

Εν τω μεταξύ, σε επίμονη πτώση δείχνουν να βρίσκονται οι δείκτες τιμών του σκληρού σίτου πανευρωπαϊκά, με τα ιταλικά εμπορικά κέντρα της Φότζια και της Μπολόνια να γράφουν αυτή την εβδομάδα πανομοιότυπες απώλειες της τάξης των 16 ευρώ και 17 ευρώ ο τόνος αντίστοιχα σε όλες τις ποιοτικές κατηγορίες.

Η λίστα που κυκλοφόρησε την Τετάρτη 10 Ιουλίου, καταγράφει στα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12%, τιµή αποθήκης εµπόρου στα 315-320 ευρώ ο τόνος. Για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50% και πρωτεΐνη 11% η τιµή αποθήκης κυµαίνεται στα 305-310 ευρώ ο τόνος. Από κοντά και η τρίτη ποιότητα (mercantile) με ειδικός βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50% και πρωτεΐνη 11% στα 295 με 300 ευρώ ο τόνος τιμή αποθήκης.

Αντιστοίχως οι τιμές στη Μπολόνια για την πρώτη ποιότητα κυμαίνονται στα 318 με 323 ευρώ ο τόνος τιμή αποθήκης, από 335-340 ο τόνος στη προηγούμενη συνεδρίαση της 13ης Ιουνίου. Στη Γαλλία, οι τιμές εξαγωγής στο εμπορικό λιμάνι του Λα Ροσέλ έχασαν άλλα 5 ευρώ ο τόνος και βρίσκονται πια στα 300 ευρώ ο τόνος στρογγυλά. Σε παρόμοιο μήκος κύματος και ο πανευρωπαϊκός δείκτης SITAGRI για τα συμβόλαια στο σκληρό, ο οποίος παρουσιάζει απώλειες για 5η συνεχόμενη βδομάδα κατά -0,86% και πλέον βρίσκεται στα 326,18 ευρώ ο τόνος (δίχως μάλιστα να κλείνουν συμβόλαια παράδοσης για Σεπτέμβριο στη τιμή αυτή) από 348,70 ευρώ ο τόνος στα τέλη Μάϊου.

Συντονισμός Ενώσεων για βελτίωση τιμών παραγωγού στο σκληρό σιτάρι

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι συνθήκες στο σκληρό σιτάρι βρίσκονται σε κομβικό σημείο για τους παραγωγούς, καθώς οι λεπτές ισορροπίες στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά, σε συνδυασμό με το οργανωμένο σχέδιο «μειοδοσίας» που φαίνεται να εφαρμόζει εδώ και μέρες το εγχώριο εμπόριο, διαμορφώνουν κλίμα ανησυχίας για τις τιμές παραγωγού.

Πάντως, η «σπέκουλα» στην αγορά και η υποτιμητική τάση, φαίνεται να ξεκινάει από τον «μπαμπούλα» της Τουρκίας και τις ποσότητες σκληρού που εικάζεται ότι θα ρίξει στην αγορά. Έτσι, χωρίς να είναι βέβαιο, ούτε τι ποσότητες πρόκειται να διαθέσει προς εξαγωγή, ούτε τι ποιότητες έχουν αυτά τα σιτάρια, η περίπτωση της Τουρκίας κουμπώνει μια χαρά στο σενάριο που θέλουν να λανσάρουν σ’ αυτή τη φάση οι δυνάμεις που ποδηγετούν τις τιμές σε ευρεία κλίμακα.

agronews.gr