Εν αναμονή των ευχάριστων στιγμών για τον αθλητισμό της Καρδίτσας

Α2 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2021-2022 / ΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ - ΑΟ ΑΜΥΝΤΑΣ / ΦΙΕΣΤΑ ΑΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ / EUROKINISSI)

Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου

Πέρα από την πολυπλοκότητα των ζητημάτων του Νομού Καρδίτσας που οδηγούν την τοπική κοινωνία συχνά σε τελμάτωση, η ίδια έπειτα από μια σειρά «άνυδρων» χρόνων κοιτά τον αθλητισμό από ένα υψηλό σκαλοπάτι, φέρνοντας στο προσκήνιο τις δικές της ομάδες – πρότυπο σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ.

Ευρισκόμενοι στην αφετηρία μίας ακόμη αγωνιστικής χρονιάς, αφήνουμε στην άκρη τους όποιους προβληματισμούς και υποδείξεις για έργα στο τόπο, και πλέον αναζητάμε τις στιγμές ικανοποίησης μέσα από το ανάστημα των ομάδων. Κι αν η Αναγέννηση Καρδίτσας εισέρχεται φουριόζα από τη περσινή σεζόν στην Β΄Εθνική -και καλά κρατεί η φιλοδοξία, δίπλα της προστίθεται ο ΑΣ Καρδίτσας ο οποίος ανηφόρισε εξίσου για τα «μεγάλα σαλόνια», τη Basket League.

Υπό αυτές τις συνθήκες εύλογα επιθυμεί ο Καρδιτσιώτης τη διάκριση των τοπικών συλλόγων του. Χαροποιείται και μόνο στο άκουσμα των ονομάτων τους σε «πηγαδάκια» ατόμων στις μεγαλουπόλεις, όπου εύκολα συζητιέται το ζευγάρι Αναγέννησης – Παναθηναϊκού για το θεσμό του Κυπέλλου, ή οι αναμετρήσεις του ΑΣ Καρδίτσας με λαμπρά ονόματα του μπάσκετ.

Αναμφίβολα η φιλοδοξία τον κατατρώει μέσα του τον Καρδιτσιώτη. Αδημονεί να την εξωτερικεύσει μέσα από πιθανά επιτεύγματα των δύο συλλόγων, μέσω των «κορυφών» για τις οποίες θα αγωνιστούν με τους καλύτερους (και κάποιους παμπόνηρους) για να τις κατακτήσουν. Άλλωστε, μην αγνοούμε ότι η φιλοδοξία της τοπικής μας κοινωνίας αναζητά την εκπλήρωσή της, όσο κι αν είναι υπέρμετρη μερικές φορές και οδηγεί στην απογοήτευση.

Αρχικά, για την Αναγέννηση προμηνύεται δύσβατος ο δρόμος. Θα είναι γεμάτος «λάθη», με αδικίες, ύποπτα σφυρίγματα ή αιφνίδιες αναβολές παιχνιδιών. Ίσως θα είμαστε στο ίδιο έργο θεατές, αυτό που βιώνουμε συχνά στη δύσμοιρη Β΄ Εθνική που έχει γίνει έρμαιο των πιο διεστραμμένων μυαλών. Γι’ αυτό κι όταν επισκεπτόμαστε το Δημοτικό Στάδιο, δε χρειάζεται καχυποψία για το έμψυχο υλικό, παρά μόνο ψυχρό βλέμμα απέναντι στις «ανισότητες» που ίσως αντιμετωπίσουμε. Όσον αφορά στα πεπραγμένα της ομάδας, θα χωρά και καλοπροαίρετη ανάλυση. Νέες κομβικές μονάδες προστίθενται στο αγωνιστικό σύνολο, αρκεί βέβαια να μην πλανώνται στην ατμόσφαιρα υπερβολικές απαιτήσεις από ορισμένους για τους αγωνιζόμενους παίκτες.

Όσον αφορά στο νέο κεφάλαιο του ΑΣ Καρδίτσας, τα δεδομένα προβλέπονται πιο έντιμα και καθαρότερα σε σχέση με τις χρόνιες παθογένειες του ποδοσφαίρου. Στο νέο δρόμο του ΑΣΚ, θα χαραχθούν νέα ρεκόρ, μιας και έρχεται ως νεοσύστατος στην πρώτη κατηγορία. Και θα βρισκόμαστε εκεί. Θα περιμένουμε την πρώτη ιστορική νίκη, με ενδιαφέρον έως ότου πρωτίστως επιτευχθεί ο στόχος της παραμονής. Μάλιστα ο ΑΚΣ δεν θα επιβαρύνεται και με τον χρόνιο καημό που «φωλιάζει» εδώ και δεκαετίες στους φίλους της ιστορικής Αναγέννησης.

Συνεπώς, μπορεί η τωρινή εποχή να μη προσφέρεται για ένδοξες στιγμές των εγχώριων αθλημάτων, αλλά στο μικρόκοσμό μας θα ξεδώσουμε ως ένα σημείο. Μας καλούν υψηλότερες προκλήσεις, ακόμη κι αν χρειάζεται να γίνουμε μέρος μίας παρωδίας, όπως το ελληνικό ποδόσφαιρο που όρθιοι «αυλικοί» χειροκροτούν προέδρους σε άλλα μέρη της χώρας, ιδιοκτήτες που αλληλοκατηγορούνται σε «τρίτα ημίχρονα» με δριμύτατες ανακοινώσεις, και πρωταθλήματα που ματαιώνονται με το παραμικρό.

Υπάρχει βέβαια και το μπάσκετ, απαλλαγμένο από το δυστοπικό τοπίο του ποδοσφαίρου. Με λιγότερο πλέον αστραφτερούς «Μεγάλους» στη Basket League σε σύγκριση με το παρελθόν, μα με την ίδια βαριά κληρονομιά που τους ακολουθεί. Εναντίον θα βρεθεί ο ΑΣ Καρδίτσας, έχοντας επιμεληθεί όλο το διάστημα του καλοκαιριού την συνολική του οργάνωση εντός, αλλά και εκτός παρκέ.