Ζωγραφίζει περισσότερα από 500 σκίτσα το χρόνο και έχει δημιουργήσει περί 13.000 πορτρέτα. Επί 22 έτη έχει καθημερινά… απέναντί της ένα τουλάχιστον πρόσωπο που δεν γνωρίζει, καλείται να βγάλει συμπεράσματα γι’ αυτό και να το αποτυπώσει στο χαρτί.

Ο λόγος για την σπουδαία σκιτσογράφο Έφη Ξένου, που κατάγεται από τον Παλαμά. Τα έργα της «ντύνουν» τις σελίδες των εφημερίδων «Τα Νέα» και του Βήματος, προσφέροντας με το πενάκι της γέλιο και προβληματισμό στους αναγνώστες.

Ταλαντούχα και ακούραστη σκιτσογράφος, δίνει τη δική της ξεχωριστή πινελιά στο πολιτικό σκίτσο. Είναι η μόνη γυναίκα σκιτσογράφος που δουλεύει στον ημερήσιο Τύπο τα τελευταία 20 χρόνια.

Είχα τη χαρά να την γνωρίσω πριν από περίπου 13 χρόνια όταν είχε επιστρέψει για λίγες ημέρες στα πάτρια εδάφη. Από τότε αναπτύξαμε μια στενή σχέση με συζητήσεις γύρω από το σκίτσο, τις εξελίξεις στη χώρα και τον ημερήσιο Τύπο.

Θυμάμαι ένα περιστατικό τις κρίσιμες ημέρες του Νοεμβρίου του 2011, όταν ο τότε πρωθυπουργός είχε δηλώσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί. Η Έφη μου περιέγραφε ότι ξεκινούσε να σχεδιάσει ένα πρόσωπο και πάνω στην ώρα το παράταγε και ξεκινούσε άλλο από την αρχή, καθώς έδιναν και έπαιρναν τα σενάρια για το πολιτικό πρόσωπο που θα αναλάβει τη διάδοχη κατάσταση προς χάριν της… εθνικής συνεννόησης.

«Το παιδί του κάμπου το κουβαλάω πάντα μέσα μου» «Δεν θα ξεχάσω ποτέ από πού ήρθα, το παιδί του κάμπου το κουβαλάω πάντα μέσα μου» τόνισε η Έφη Ξένου η οποία συστήθηκε προσφάτως στο τηλεοπτικό κοινό μιλώντας στην εκπομπή «Μονόγραμμα» της ΕΡΤ, τη μακροβιότερη εκπομπή στην ελληνική τηλεόραση. Γεννήθηκε στο Παλαμά, παιδί του Καρδιτσιώτικου κάμπου με γονείς αγρότες.

«Οι γονείς μου ήταν αγρότες, βαμβακοπαραγωγοί. Ως παιδί το καλοκαίρι πήγαινα και τους βοηθούσα στα χωράφια. Ήταν φτωχά χρόνια, αλλά η ζωή μού έδωσε πολλά πράγματα.

Έμαθα να σέβομαι τον κόπο των γονιών μου, να χαίρομαι και με λίγα πράγματα στη ζωή» ανέφερε συγκινημένη, με την εκπομπή να παρουσιάζει στιγμές από την παιδική και εφηβική της ζωή στον Παλαμά.

Αναλυτικότερα στην έντυπη έκδοση του «Νέου Αγώνα»