Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καρδίτσας, φέρνοντας ως επίκαιρο θέμα την τρέχουσα κατάσταση του Γενικού Νοσοκομείου της πόλης και των περιφερειακών ιατρείων. Συγκεκριμένα, τέθηκαν επί τάπητος τα ζητήματα στις δομές υγείας του Νομού όσον αφορά τη λειτουργία των υποδομών, αλλά και το ανεπαρκές προσωπικό.

Στη πρόσφατη αυτή συνεδρίαση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων τοπικές αρχές, πολιτικά πρόσωπα της κυβέρνησης και από άλλες πολιτικές παρατάξεις, όπως φυσικά και οι υγειονομικοί που βιώνουν από… πρώτο χέρι τα δρώμενα στις δομές υγείας του Νομού.

Η έκτακτη συνεδρίαση όπου έλαβε χώρα στην αίθουσα του κινηματοθέατρου, πρόσφερε την ευκαιρία σε υγειονομικούς και εργαζόμενους υγείας στην Καρδίτσα να κάνουν μια πλήρη καταγραφή των προβλημάτων. Παρεμπιπτόντως υπήρξε ιδιαίτερα χρήσιμη για την ενημέρωση των παρευρισκόμενων φορέων, δημοτικών συμβούλων και πολιτικών, προκειμένου να διαμορφώσουν σφαιρική άποψη γύρω από το Νοσοκομείο και τα περιφερειακά ιατρεία της Καρδίτσας.

Προσεγγίζοντας τους κινδύνους 

Το άκουσμα των κενών θέσεων σε ιατρούς, ορισμένων αποδυναμωμένων τμημάτων που εξακολουθούν να υπολειτουργούν, προξένησαν προβληματισμό στους παρευρισκόμενους της συνεδρίασης.

Ίσως ήταν μία από τις ελάχιστες φορές που οι ομιλούντες προσέγγισαν την επικοινωνία του κινδύνου, με πολιτισμένο σχετικά διάλογο, αλλά και εύστοχες τοποθετήσεις. Βέβαια, όταν αναφερόμαστε στο πεδίο της επικοινωνίας του ρίσκου (risk communication), αυτή αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών, συμβουλών και απόψεων σε πραγματικό χρόνο μεταξύ εμπειρογνωμόνων, υπαλλήλων και ατόμων που αντιμετωπίζουν κινδύνους σε κρίσιμους τομείς, όπως συμβαίνει στις δημόσιες δομές υγείας στο Νομό μας. Κατά αυτό τον τρόπο έγινε η κατανόηση των προβλημάτων και προσέγγιση των αιτιών που συντελούν στο να μην αποτελούν οι δομές υγείας στην περιοχή έναν ελκυστικό προορισμό εργασίας για τους υγειονομικούς.

Αφού λοιπόν, επετεύχθη το πρώτο βήμα -η προφορική καταγραφή των προβλημάτων- είναι πλέον καιρός να δράσουμε ως τοπική κοινωνία για ακόμη μεγαλύτερες διεκδικήσεις για την αναμόρφωση των δομών, πέρα από τις προγραμματιζόμενες έως τώρα ενέργειες. Συγκεκριμένα, το Νοσοκομείο Καρδίτσας θα επωφεληθεί δικαίως από το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης του ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 3 εκ. ευρώ.

Παράλληλα, έχει ήδη δρομολογηθεί προκήρυξη 14 θέσεων που αφορά ιατρούς σε καίρια πόστα. Φέρνουν όμως λύσεις αυτές οι ενέργειες στη σωρεία ζητημάτων γύρω από τις δομές υγείας της Καρδίτσας; Η απάντηση βεβαίως είναι προφανής. Αφού συμπεριληφθούν κάποια αιτήματα σε ψήφισμα της Δημοτικής αρχής από υγειονομικούς και αυτοδιοικητικά πρόσωπα, χρειάζονται έμπρακτες κινήσεις με γνώμονα την αποσυμφόρηση του Νοσοκομείου από τα τρέχοντα προβλήματα.

Ωστόσο, ιδιαίτερο ρόλο θα διαδραματίσει η προτεραιοποίηση των ζητημάτων από τους αρμόδιους, καθώς σε αυτό το σκέλος οι υγειονομικοί, αλλά και οι εργαζόμενοι στην υγεία μπορούν να καταδείξουν αναγκαιότητες γύρω από το ιατρονοσηλευτικό ίδρυμα του τόπου μας. Και εκεί όμως, το συμπέρασμα που εξήγαγαν αρκετοί από τη συνεδρίαση είναι πως όποιες κινήσεις γίνουν, χρειάζεται να είναι μαζικές και συγχρονισμένες. Πιθανόν αποτελεί το μόνο τρόπο για να προσελκύσει ο Νομός τον απαραίτητο αριθμό ιατρών, έτσι ώστε να μην απορρίπτουν την προοπτική των δομών υγείας μας εξαιτίας των τωρινών δυσθεώρητων κενών.