Εγκλωβισμένοι στο Διάστημα παραμένουν οι δύο αστροναύτες του «Starliner» των Boeing - NASA

Νέα καθυστέρηση ανακοίνωσαν NASA και Boeing γύρω το ταξίδι της επιστροφής στη Γη από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ) που ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει απόψε (26/6). Οι δύο Αμερικανοί αστροναύτες που επιβαίνουν στο νέο διαστημόπλοιο «Starliner» σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ παραμένουν «εγκλωβισμένοι»  εξαιτίας μηχανικών βλαβών.

Η επιστροφή του σκάφους στη Γη είχε ήδη καθυστερήσει όταν προέκυψαν προβλήματα με ορισμένους από τους προωστήρες. Οι μηχανικοί της NASA πραγματοποιούν πλήρη έλεγχο των τεχνικών προβλημάτων προτού η διαστημική υπηρεσία αποφασίσει πότε θα επιστρέψουν οι αστροναύτες της στην Γη.

Το Starliner εκτοξεύθηκε στις 5 Ιουνίου παρά το γεγονός ότι υπήρξε μια μικρή διαρροή ήλιου. Η διαρροή ήταν εξαιρετικά μικρή και οι μηχανικοί εκτίμησαν ότι δεν θα επηρέαζε την αποστολή και έτσι προχώρησαν στην εκτόξευση. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της αποστολής παρουσιάστηκαν τέσσερις ακόμη διαρροές ήλιου καθώς και βλάβες σε πέντε από τους 28 προωστήρες. Η αποστολή επρόκειτο να διαρκέσει οκτώ ημέρες, αλλά η ημερομηνία επιστροφής αναβλήθηκε καθώς οι μηχανικοί διερευνούσαν τα προβλήματα.

Ωστόσο η αλληλουχία των γεγονότων εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν η εκτόξευση έπρεπε να πραγματοποιηθεί παρά τη διαρροή. Ο Δρ. Άνταμ Μπέικερ, επικεφαλής της Rocket Engineering, μιας βρετανικής εταιρείας που ειδικεύεται στα συστήματα προώθησης πυραύλων, δήλωσε στο BBC ότι αν και κατανοεί γιατί πραγματοποιήθηκε η εκτόξευση, πιστεύει πως θα έπρεπε να είχε βρεθεί πρώτα η αιτία της διαρροής και να είχε επιδιορθωθεί.

Παράλληλα, ο διαστημικός επιστήμονας Δρ. Συμεών Μπάρμπερ, τόνισε πως ένα από τα θέματα που θα πρέπει να διερευνήσει η NASA είναι γιατί αυτά τα προβλήματα δεν εντοπίστηκαν σε καμία από τις δύο προηγούμενες δοκιμαστικές μη επανδρωμένες πτήσεις του Starliner.

«Τα προβλήματα που είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες δεν είναι το είδος που θα περιμέναμε σε αυτό το στάδιο του προγράμματος ανάπτυξης του Starliner», δήλωσε ο Δρ. Μπάρμπερ και πρόσθεσε:

«Ως έσχατη λύση, οι αστροναύτες μπορούν να επιστρέψουν με την κάψουλα Dragon της SpaceX, κάτι που θα ήταν εξαιρετικά άσχημο για την Boeing. Αλλά δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο».

Πηγή: cnn.gr