Eγκρίθηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές για την τηλεδιαχείριση αυτόματης άρδευσης παρόχθιων Δήμου Παλαμά

Τις τεχνικές προδιαγραφές για την προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία του συστήματος τηλεδιαχείρισης αυτόματης άρδευσης παρόχθιων Δήμου Παλαμά με χρήση προπληρωμένης κάρτας ενέκρινε ο Δήμαρχος Παλαμά Γιώργος Σακελλαρίου.

Εισαγωγικά, η τεχνική έκθεση αναφέρει μεταξύ άλλων:
Ο δήμος Παλαμά διαχειρίζεται περίπου τριακόσιες εβδομήντα οχτώ (378) θέσεις τροφοδοσίας αντλιών άρδευσης που αναρροφούν από το παρακείμενο αρδευτικό κανάλι. Αποτελούνται από ηλεκτρικό πίνακα εντός πίλλαρ ο οποίος έχει την δυνατότητα να τροφοδοτεί ταυτόχρονα μέχρι και τέσσερις αντλίες οι οποίες συνδέονται μέσω τριφασικού ρευματολήπτη (πρίζας) ισχύος. Ο κάθε ηλεκτρικός πίνακας διαθέτει γενικό διακόπτη και κατάλληλους ηλεκτρονόμους ισχύος καθώς και συστήματα προστασίας για την ασφαλή λειτουργία των συνδεδεμένων αντλιών. Τοποθετήθηκαν πιλοτικά 20 συστήματα αυτομάτου  ελέγχου του ηλεκτρικού πίνακα τροφοδοσίας των παροχών για τον έλεγχο της άρδευσης με  ταυτόχρονη χρήση προπληρωμένης κάρτας. Προς επίδειξη και επιστροφή τα οποία  λειτούργησαν απρόσκοπτα.

Επειδή η τεχνολογία στο εν λόγω αντικείμενο εξελίσσεται ο Δημος αποφάσισε δέκα (10) από αυτά να τα προμηθευτεί πιλοτικά και να αντικαταστήσει τα παλιά που ήταν προς επίδειξη και επιστροφή με καινούρια ποιο εξελιγμένης τεχνολογίας .

Τα νεα συστήματα αυτομάτου ελέγχου του ηλεκτρικού πίνακα τροφοδοσίας των παροχών  για τον έλεγχο της άρδευσης με ταυτόχρονη χρήση προπληρωμένης κάρτας θα τοποθετηθούν σε πίνακες παροχθίων η εγκατάσταση σε κάθε σταθμό παροχθίου σύστημα αυτομάτου ελέγχου του ηλεκτρικού πίνακα τροφοδοσίας των παροχών για τον έλεγχο της άρδευσης με ταυτόχρονη χρήση προπληρωμένης κάρτας.

Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει σε πραγματικό χρόνο πλήρη εποπτεία της λειτουργίας του συνόλου των σταθμών από το κέντρο ελέγχου, ενώ ταυτόχρονα θα διασφαλίζεται το κόστος χρήσης της άρδευσης.
Επιπλέον θα υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης της διαδικασίας της άρδευσης με στόχο την εξοικονόμηση υδάτινων πόρων και καλύτερης οργάνωσής της.

Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να ενταχθούν σε ενιαίο σύστημα ελέγχου και εποπτείας για την
ολοκληρωμένη παρακολούθηση του συστήματος άρδευσης και τη στοχευμένη και οργανωμένη διαδικασία και προγραμματισμό συντήρησης του εξοπλισμού.

Το σύστημα θα πρέπει να εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία των σταθμών και σε περίπτωση  ανωμαλιών λειτουργίας να ειδοποιεί κατάλληλα ώστε να προφυλάσσει την εγκατάσταση από  βλάβες. Για την ολοκλήρωση αυτού του προορισμού του, το σύστημα αυτοματισμού πρέπει  να παρέχει απαραίτητα τις δυνατότητες που αναφέρονται στη συνέχεια και εκτός από αυτές τυχόν άλλες που θα υποδειχθούν από τον Οίκο κατασκευής του συστήματος.


Συγκεκριμένα σε κάθε παρόχθιο θα τοποθετηθούν ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου  υδροληψίας με
προπληρωμή και χρέωση σε κατανάλωση ενέργειας, το οποίο θα διασυνδεθεί κατάλληλα με τον υφιστάμενο πίνακα ισχύος και θα επικοινωνεί ασύρματα με το κέντρο  ελέγχου.


Λειτουργικές απαιτήσεις συστήματος

Το σύστημα ελέγχου θα πρέπει να εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία της άρδευσης και σε περίπτωση ανωμαλιών λειτουργίας να ειδοποιεί κατάλληλα ώστε να προφυλάσσει την εγκατάσταση από βλάβες.


Για την ολοκλήρωση αυτού του προορισμού του, το σύστημα πρέπει να παρέχει απαραίτητα τις δυνατότητες που αναφέρονται στη συνέχεια και εκτός από αυτές και τυχόν άλλες που θα υποδειχθούν από τον Οίκο κατασκευής του συστήματος.

Οι τοπικοί Σταθμοί Ελέγχου (ΤΣΕ) ελέγχουν τη λειτουργία της άρδευσης καταγράφοντας την
κατανάλωση ενέργειας, βλαβών καθώς και της χρήσης από τους αγρότες. Τα δεδομένα που συλλέγονται θα μεταφέρονται στον Κεντρικό Διακομιστή του Συστήματος (ΚΔΣ) ο οποίος λειτουργεί υπό τον έλεγχο του Οίκου κατασκευής του συστήματος.
Η επικοινωνία γίνεται μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας
χρησιμοποιώντας την τεχνολογία χαμηλής κατανάλωσης
NBIoT. Στα γραφεία του Δήμου  ή σε εγκαταστάσεις που θα υποδειχθούν από τον Δήμο θα εγκατασταθούν τρία Κέντρα Ελέγχου (ΚΕ) με σύνδεση στο διαδίκτυο και πρόσβαση στο Λογισμικό Διαχείρισης (ΛΔ), τα οποία θα επικοινωνούν με τον ΚΔΣ και θα παρέχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης του συνόλου του συστήματος καθώς και δυνατότητα φόρτισης καρτών/κλειδιών χρέωσης των αγροτών. Στα ΚΕ η πρόσβαση στο ΛΔ θα γίνεται με λογαριασμούς χρηστών ώστε η πρόσβαση στο σύστημα να είναι ασφαλής και ελεγχόμενη. Πέρα από τα κέντρα ελέγχου στο ΛΔ παρέχεται πρόσβαση μέσω διαδικτύου από οποιοδήποτε υπολογιστή, κινητό ή tablet. Η πρόσβαση με αυτό τον τρόπο δεν επιτρέπει την δημιουργία ή τροποποίηση των καρτών/κλειδιών χρέωσης. Αυτή μπορεί να γίνει μόνο στα ΚΕ με τη χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού.
Πιο συγκεκριμένα, το σύστημα ελέγχου αποτελείται από:

Συσκευές ελέγχου υδροληψίας με προπληρωμή και χρώση σε κατανάλωση ενέργειας με δυνατότητα ασύρματης επικοινωνίας

Τις εφαρμογές λογισμικού στα ΚΕ

Τον εξοπλισμό φόρτισης καρτών/κλειδιών χρέωσης

Τον ΚΔΣ που παρέχεται από τον Οίκο κατασκευής του συστήματος