Εγκρίθηκαν το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός του Δήμου Καρδίτσας για το 2023

Στις αρχές του 2023 θα υπάρξει πιο ακριβής εικόνα για τα έργα

Το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό του 2023 ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας στη πολύωρη διπλή συνεδρίαση του σώματος.

Όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, πληρέστερη εικόνα για το τεχνικό πρόγραμμα θα υπάρξει το νέο έτος, όπου με την επικαιροποίηση θα αποτυπωθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα έργα και οι παρεμβάσεις που έχει στοχοθετήσει ο Δήμος Καρδίτσας.

H συζήτηση έγινε μέσα σε κλίμα διαφωνιών και αντεγκλήσεων μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και της μείζονος μειοψηφίας.

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Παίρνοντας το λόγο για το τεχνικό πρόγραμμα, ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος σημείωσε ότι η ολοκληρωμένη άποψη και εικόνα θα υπάρχει μέχρι τέλος Φεβρουαρίου που θα υπάρχει η πρώτη τροποποίηση. Το Τεχνικό Πρόγραμμα, συνέχισε είχε να αντιμετωπίσει αστάθμητους παράγοντες που δεν υπήρχαν ποτέ και συγκεκριμένα τον «Ιανό», την υγειονομική κρίση και την ενεργειακή κρίση. H τελευταία αύξησε τα κόστη δημιουργώντας προβλήματα με τους αναδόχους των έργων που παίρνουν παρατάσεις και γίνεται αναθεώρηση κατά 20% βάσει νόμου, εξαιτίας της εκτόξευσης του κόστους των υλικών.
«Το μεγαλύτερο του Δήμου»
Έκανε επίσης λόγο για το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα που είχε ποτέ ο Δήμος, λέγοντας ότι τα έργα που εντάχθηκαν την περίοδο 2019 -2022 είναι ύψους 58 εκ ευρώ, εκ των οποίων έργα ύψους 20,4 εκ ευρώ ήδη υλοποιούνται ή έχουν ολοκληρωθεί , για έργα ύψους 19,9 εκ ευρώ έχουν υπογραφεί συμβάσεις και άλλα ύψους 18,4 εκ ευρώ οδεύουν προς δημοπράτηση. Επίσης ο Δήμος διεκδικεί την χρηματοδότηση έργων ύψους 23,6 εκ ευρώ.

Εισηγητικά στη συνεδρίαση του σώματος μίλησε ο Παναγιώτης Σβερώνης, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, ο οποίος διευκρίνισε μεταξύ άλλων ότι οι εγκύκλιοι κατάρτισης του προϋπολογισμού δεν επιτρέπουν στο Δήμο να έχει την πλήρη και συνολική εικόνα των έργων που γίνονται ή προγραμματίζονται. Κι αυτό γιατί δεν λαμβάνεται υπόψη το τελευταίο μέρος του χρόνου, το οποίο πάντοτε έχει -τουλάχιστον σε οικονομικό αντικείμενο- τη μεγαλύτερη απορρόφηση σε ότι αφορά την πληρωμή έργων και δράσεων.
Σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια η κοινωνία, η οικονομία και βέβαια η λειτουργία των Δήμων όλης της χώρας, δοκιμάζονται όσο ποτέ, από γεγονότα που δεν έχουν να κάνουν με δικές τους επιλογές. Πρόσθεσε ότι τη διετία 2021-22 που έχει την ευθύνη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, ο Δήμος αντιμετώπισε γεγονότα αλλά και προβλήματα, τα οποία ήταν πρωτοφανή, τόσο σε ένταση όσο και σε διάρκεια.

Τοποθετήσεις
Ερωτήσεις επί του προγράμματος κατέθεσαν οι κ.κ. Βασίλης Κρανιάς, Γιάννης Σβάρνας, Κωνσταντίνος Ξυλομένος και Αθανάσιος Πασσιάς.
Σβάρνας
Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιάννης Σβάρνας σημείωσε ότι η υπηρεσία έκανε ότι έπρεπε για τη σύνταξη του προγράμματος. Πρόσθεσε ότι στο ερώτημα που υπέβαλε για τα έργα που αφορούν τον «Ιανό» δεν πήρε απάντηση «για να μην φανεί η γύμνια της δημοτικής αρχής για το Δήμο».
Κρανιάς
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Βασίλης Κρανιάς, μίλησε για απουσία οράματος από την πλευρά των Δημοτικών Αρχών, της τωρινής και προηγούμενης. Πρόσθεσε ότι τα έργα δεν είναι της σημερινής ή της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, αλλά των δημοτών που τα πληρώνουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. «Με τα ποσά που δόθηκαν στο Δήμο Καρδίτσας για τα έργα του Ιανού, δεν επαρκούν για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στα ορεινά. Απαιτείται διεκδίκηση κονδυλίων για να έρθουν περισσότερα κονδύλια» είπε μεταξύ άλλων.
Ξυλομένος
Από την πλευρά του ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Ξυλομένος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ΒΑΑ, λέγοντας ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή διεκδίκησε σε συνεργασία με το Δήμο Τρικκαίων τη συμμετοχή των δύο δήμων στο πρόγραμμα. Επισήμανε ότι πρόκειται για έργα «παρακαταθήκη» για το Δήμο Καρδίτσας.
Επίσης τοποθετήθηκαν ο Αντιδήμαρχος κ. Αριστοτέλης Σπάνιας, ο Αντιδήμαρχος κ. Σωτήρης Αντωνίου, o κ. Παναγιώτης Ευθυμίου, ο κ. Παναγιώτης Σβερώνης.
Δήμαρχος
Ο Δήμαρχος στην τοποθέτησή του σημείωσε ότι από την μιζέρια και την κακομοιριά που υπήρχε στο Δήμο Καρδίτσας, η Δημοτική Αρχή προσπάθησε να σηματοδοτήσει την εξωστρέφεια και την ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει στην περιοχή. Κάνουμε την πόλη πιο φωτεινή, είπε ο κ. Τσιάκος και πρόσθεσε ότι «σε συνεννόηση με τον Δημότη προσπαθούμε να του περάσουμε ότι ο Δήμος είναι συμπαραστάτης και όχι τιμωρός». «Όλα όσα είχαμε οραματιστεί την πρώτη χρονιά ανατράπηκαν μετά τον «Ιανό» που άλλαξε τα πάντα και έβαλε νέες προτεραιότητες, έπρεπε να σταθούμε όρθιοι (χωριά χωρίς νερό, ζημιά στον βιολογικό, καταστροφές σε υποδομές κλπ)» ανέφερε μεταξύ άλλων. Απευθυνόμενος προς τη μείζονα μειοψηφία είπε ότι «ο κόσμος τους γύρισε την πλάτη ως Δημοτική Αρχή επειδή δεν έκαναν τίποτα». Για τη χρηματοδότηση του ΒΑΑ ο κ. Τσιάκος επισήμανε πως η χρηματοδότηση δόθηκε από τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό που ήταν στενός του συνεργάτης.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2023, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Αριστοτέλης Σπάνιας τόνισε εισηγητικά ότι το σχέδιο του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2023 συντάχθηκε από την Οικονομική Υπηρεσία, λαμβάνοντας για άλλη μια φορά υπόψη τις μειώσεις των εσόδων, όπως προκύπτουν από τις επικρατούσες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που διαμόρφωσαν μια ασφυκτική κατάσταση, αποτέλεσμα της οποίας είναι ο δραστικός περιορισμός του δημοσιονομικού χώρου του Δήμου.

Συντάσσοντας τον προϋπολογισμό του, ο Δήμος έχει συγκεκριμένους στόχους:
-Να καλύψει τις ανελαστικές δαπάνες, που είναι απολύτως αναγκαίες για τη λειτουργία του, όπως μισθοδοσία, προμήθεια καυσίμων και άλλων υλικών, εξασφάλιση αναγκαίων υπηρεσιών κ.λ.π.
-Να υποστηρίξει οικονομικά τις πολιτικές του, που μπορούν να αφορούν την παιδεία, την πρόνοια, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό κ.λ.π.
-Να διασφαλίσει την εκτέλεση συγκεκριμένων έργων ή εργασιών, που αφορούν είτε την συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών ή την υλοποίηση νέων, προς όφελος των δημοτών.

«Δυστυχώς, η συνεχιζόμενη μείωση των διαθέσιμων πόρων, έχει σαν αποτέλεσμα τη σταδιακή αύξηση του ποσοστού των οικονομικών πόρων που κατευθύνεται σε κάλυψη ανελαστικών δαπανών σε βάρος των χρημάτων που αξιοποιούνται για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων ή/και πολιτικών.

Ετσι, το ΕΣΠΑ και γενικότερα τα προγράμματα χρηματοδότησης αποτελούν πλέον μονόδρομο για την εξασφάλιση επιπλέον πόρων για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων και πολιτικών για την περιοχή ευθύνης μας.

Με όλα τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής είναι η εξασφάλιση επιπλέον πόρων από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, που θα δώσουν τη δυνατότητα στο Δήμο να υλοποιήσει σημαντικά έργα και πολιτικές προς όφελος των δημοτών.

Ελπίζουμε ότι με το κλείσιμο του χρόνου θα εξασφαλιστούν περισσότερα χρήματα, που θα προκύψουν από την οικονομία που διακατέχει όλες τις υπηρεσίες του Δήμου, ώστε να ενισχυθούν συγκεκριμένοι κωδικοί που θα συμβάλλουν στη βελτίωση των υπηρεσιών του Δήμου και των Νομικών Προσώπων του» είπε μεταξύ άλλων στην εισήγησή του.

Αναλυτικότερα στην έντυπη έκδοση του Νέου Αγώνα