Aνακοίνωση εξέδωσε η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, που υπογράφει ο πρόεδρος Γιάννης Γκουρομπίνος για την πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης.

Συγκεκριμένα αναφέρει: Ακόμη μια πληρωμή οι πραγματικοί κτηνοτρόφοι (οι έχοντες ζώα) είναι απορριπτόμενοι ή το ποσό που εισπράττουν με βάση τις καταστάσεις της εξισωτικής αποζημίωσης, είναι μειωμένο.

Η εξισωτική αποζημίωση ξεκίνησε να δίνεται στους κτηνοτρόφους- μόνιμους κατοίκους ορεινών και ημιορεινών περιοχών και αυτό ίσχυε μέχρι το 2017. Το 2017 με απόφαση της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έγιναν δικαιούχοι εξισωτικής αποζημίωσης όλοι όσοι ήταν κάτοχοι έστω και ενός χωραφιού 4 στρεμμάτων, ανεξαρτήτως αν ήταν κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφοι ή αν ήταν μόνιμοι κάτοικοι ορεινών και ημιορεινών περιοχών.

Συνέπεια αυτής της απόφασης ήταν να παίρνουν εξισωτική όλοι όσοι κάνουν ΟΣΔΕ με αποτέλεσμα να μειωθεί το ποσό στο 50%. Και αυτό συνεχίστηκε μέχρι και το 2021. Φτάνοντας στο 2022 η τεχνική λύση με τα χίλια προβλήματα έρχεται να αφήσει εκτός εξισωτικής αποζημίωσης χιλιάδες πραγματικούς κτηνοτρόφους στην πλειοψηφία τους μετακινούμενοι.

«Ζητάμε να διορθωθούν
οι καταστάσεις που αναρτήθηκαν
ώστε να υπάρξει μια δίκαιη πληρωμή»
τονίζει η Θεσσαλική Ομοσπονδία

Η ομοσπονδία από την στιγμή που αναρτήθηκαν οι καταστάσεις των δικαιούχων είχε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό και του έθεσε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε. Κι ενώ πέρυσι είχαμε μια πληρωμή χωρίς προβλήματα, ερχόμαστε φέτος με αυξημένο κατά 14 εκατομμύρια το ποσό που θα μοιραζόταν, να μην είναι δικαιούχοι αυτοί που έχουν ζώα και να είναι αυτοί που έχουν σκέτο βοσκότοπο.

Ζητάμε να διορθωθούν οι καταστάσεις που αναρτήθηκαν ώστε να υπάρξει μια δίκαιη πληρωμή. Ένα ακόμη πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε το τελευταίο διάστημα σχετίζεται με τον κανονισμό της καύσης των ψόφιων ζώων, ο οποίος είναι δύσχρηστος για τους κτηνοτρόφους, με αποτέλεσμα να επιβαρυνόμαστε με ποινές από τους επιτόπιους ελέγχους, του ΟΠΕΚΕΠΕ γι αυτό ζητάμε την απλοποίηση του.