Tη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή υδροηλεκτρικού έργου σχύος 83,60 MW από την ΤΕΡΝΑ στη θέση «Αυλάκι» επί του π. Αχελώου, στις ΔΕ Αχελώου, του Δ. Αργιθέας και ΔΕ Τετραφυλλίας των Νομών Καρδίτσας και Άρτας ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Περιφερειακο Συμβούλιο Θεσσαλίας.
Στις παρατηρήσεις επί της Μελέτης κατά την εισήγηση, αναφέρεται:
Το έργο δεν σχετίζεται με τα έργα εκτροπής του Άνω Ρου του Αχελώου, διά μέσου των ημιτελών έργων της Συκιάς, προς τον Θεσσαλικό κάμπο, αλλά αποκλειστικά και μόνον αποσκοπεί στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, είναι δηλαδή καθαρά υδροηλεκτρικό έργο, αξιοποιώντας τα νερά του ποταμού Αχελώου στο τμήμα από την γέφυρα του Κοράκου, κατάντι του οικισμού της Συκιάς και κατάντι εν συνεχεία του οικισμού της Συκιάς έως 3χλμ. Περίπου ανάντι του οικισμού Αυλακίου, στο ύψος του Μεσόπυργου Άρτας, όπου θα κατασκευαστεί το φράγμα και ο Υ/Η σταθμός. Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα ανέρχεται σε 300GWh/ έτος περίπου. Στην μελέτη του έργου λαμβάνεται υπ’ όψιν η ποσότητα υδάτων των 250Χ106 m3 ετησίως, η οποία μέλλεται να εκτραπεί προς τον θεσσαλικό κάμπο.
Το έργο χωροθετείται εξ ολοκλήρου εντός περιοχής NATURA με κωδικό GR110006, αλλά εκτός Καταφυγίων Άγριας Ζωής της περιοχής και εκτός περιοχών καθεστώτος ειδικής προστασίας (Εθνικά Πάρκα, Εθνικοί Δρυμοί, Οικιστικές περιοχές κ.λ.π.). Για το έργο έχει συνταχθεί μελέτη ειδικής οικολογικής αξιολόγησης (Μ.Ε.Ο.Α.).
Το έργο προβλέπεται στο Σ.Δ.Λ.Α.Π. Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και είναι συμβατό με τις προβλέψεις των Π.Π.Χ.Σ.Α.Α. Θεσσαλίας και Ηπείρου. Από την δημιουργία του ταμιευτήρα κατακλύζονται μεγάλα τμήματα τω ν οικισμών της Π.Ε.Καρδίτσας και Άρτας (Πράβα, Γριμπιανά, Νεοχώρια και Δένδρος Π.Ε. Καρδίτσας και Μεσόπυργος, Παλαιόμυλος, Λαμπίριον, Αγ. Γεώργιος, Βρυσούλα, Δίλοφο, Πέρδικα και Πύργος Π.Ε. Άρτας). Επίσης κατακλύζονται πολλοί αγροί στις Π.Ε. Καρδίτσας και Άρτας. Για τα ανωτέρω θα απαιτηθούν πολύ μεγάλες απαλλοτριώσεις ιδιωτικών εκτάσεων, το οποίον είναι από τα αρνητικά του έργου.
Από την δημιουργία του ταμιευτήρα κατακλύζεται το κηρυγμένο μνημείο το λιθόκτιστο γεφύρι Καμάρα στο Μονόξυλο Άρτας, για την διάσωση του οποίου προβλέπεται η μεταφορά του και ανάδειξή του σε άλλο μέρος. Επίσης, κατακλύζεται ο αρχαιολογικός χώρος του Μεσόπυργου και οι θέσεις των δύο περασμάτων/ περαταριών (Πράβας –Μεσόπυργου και Δίλοφου – Βατηρής).
Η δημιουργία του ταμιευτήρα αναμένεται να προκαλέσει μεταβολές στην ευρύτερη περιοχή. Πολλές περιοχές και οικισμοί θα καταστούν παραλίμνιοι, το μικροκλίμα της περιοχής θα επηρεασθεί με περισσότερη υγρασία. Η γεωργική και κτηνοτροφική ως έχει σήμερα υποδομή θα επηρεασθεί και θα κλιθεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Θα υπάρξει επιρροή στην πανίδα της
περιοχής, η οποία θα αναγκαστεί να προσαρμοσθεί στα πλαίσια της φυσικής της επιβιώσεως. Θα υπάρξει νέα οδοποιία, διότι τμήμα της υφιστάμενης θα κατακλυστεί. Οι δραστηριότητες της περιοχής θ’ αλλάξουν, ειδικότερα θα αναπτυχθεί ο τριτογενής τομέας, με την πρόκληση της αναβαθμίσεως της περιοχής και την προσαρμογή των ντόπιων κατοίκων της σε νέα αναπτυξιακά δεδομένα, εκμεταλλευόμενοι όλα τα φυσικά στοιχεία της παρθένας σήμερα περιοχής. Στο σημείο αυτό πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις ανθρώπινες επεμβάσεις στης περιοχή και να αποτραπεί η άναρχη δόμηση και ανισόρροπη ανάπτυξη η οποία έγκειται στην υπερεκμετάλλευση των πάντων. Αυτό θα αποτραπεί με την θέσπιση αυστηρών χρήσεων γης διά μέσου πολεοδομικών-
χωροταξικών σχεδίων, Γ.Π.Σ. κ.λ.π., στην ευρύτερη περιοχή της κατακλυσμιαίας περιοχής.
Στην διάρκεια του χρόνου κατασκευής του έργου θα δημιουργηθούν προβλήματα στην εγγύς και ευρύτερη περιοχή, στο ανθρωπογενές περιβάλλον ν και στην πανίδα της περιοχής. Αυτά είναι αναστρέψιμα και θα αρθούν με το πέρας του έργου. Απλά θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την μείωσή τους κατά την διάρκεια των εργασιών.
Κατά την λειτουργία του έργου προβλέφθηκαν και μελετήθηκαν όλες οι επιπτώσεις από δυσμενείς συνθήκες και φαινόμενα, από περίπτωση πλημμύρας 100ετίας έως την θραύση του φράγματος. Έχουν μελετηθεί διάφορες εναλλακτικές λύσεις, βασιζόμενες στις κατά καιρούς (από το 1971)
προγενέστερες μελέτες και έρευνες, επιλέχθηκε δε η παρούσα ως η καλύτερη και αρτιότερη, αποκλειόμενης της μηδενικής.
Γενικά το έργο του Αυλακίου σαν αποκλειστικά και μόνον ενεργειακό υδροηλεκτρικό έργο, θα συνδράμει στον Εθνικό Σχεδιασμό για την ενέργεια και το κλίμα, προσφέροντας οφέλη σε Εθνικό Επίπεδο. Από το έργο και την δημιουργία του ταμιευτήρα δεν θα υπάρξουν ουσιαστικές και σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, κρίνοντας από την δημιουργία και λειτουργία ανάλογων ταμιευτήρων, οι οποίοι δημιουργήθηκαν στο παρελθόν και ευνόησαν ποικιλοτρόπως την περιοχή (π.χ. ταμιευτήρας Λίμνης Πλαστήρα στην περιοχή μας, Π.Ε. Καρδίτσας). Θα υπάρξει μια αλληλοπροσαρμογή μεταξύ ταμιευτήρα και φύσεως, ως φυσικό επακόλουθο, διότι η φύση έχει το πλεονέκτημα ν αφομοιώνει έστω και μακροπρόθεσμα κάθε τι το οποίο επεμβαίνει σ’ αυτήν.