Φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από την καταστροφή των χωριών του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα από τους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Με εισήγηση του δημάρχου και συγγραφέα κ. Παναγιώτη Νάνου, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την ανακήρυξη Μαρτυρικού Δήμου και προγραμμάτισε σειρά εκδηλώσεων για τους επόμενους μήνες.

Εκτός από το ολοκαύτωμα των χωριών, στο «Μαύρο 1943», συνέβησαν σκληρά ιστορικά γεγονότα, όπως η έναρξη του Κατοχικού Εμφυλίου (1943) με τον αφοπλισμό Κωστόπουλου – Σαράφη στο Βουνέσι, ή το «άγνωστο» έγκλημα πολέμου με θύματα υπερχιλίους Ιταλούς στρατιώτες νεκρούς της Μεραρχίας Πινερόλο στη Νεράϊδα της Πεζούλας. Επίσης την ίδια χρονιά καταγράφεται η συγκινητική φιλοξενία των Ιταλών στρατιωτών από τους Αγραφιώτες, σε κάποια χωριά φιλοξενήθηκαν σε καμένα σπίτια από τους κατακτητές. Τα γεγονότα αυτά αναδεικνύει ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα μέσα από ειδική έκδοση του εξαμηνιαίου περιοδικού «Ιστόρηση», το οποίο θα κυκλοφορήσει τον Ιούλιο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης.

Ο Δήμος απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε φιλίστορες και παρακαλεί όποιον έχει φωτογραφίες, δημοσιεύματα και άλλα τεκμήρια της εποχής, να τα αποστείλει σε ηλεκτρονική μορφή έτσι ώστε να δημοσιευτούν στο περιοδικό «Ιστόρηση», τ.4/2023. Κατάθεση υλικού το αργότερο μέχρι 10/7/2023, σε ηλεκτρονική μορφή στην διεύθυνση panagiotisnanos62@gmail.com

Τα τεύχη του περιοδικού διατίθενται ελεύθερα σε ψηφιακή μορφή από την Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη στην ιστοσελίδα του Δήμου.

Σε δήλωσή του στο «Νέο Αγώνα» ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Νάνος αναφέρει: «Αντιλαμβανόμαστε την ιστορική μνήμη πρωτίστως ως στοιχείο αυτογνωσίας και ολοκλήρωσης της συλλογικής ταυτότητας. Μέσα από αυτή αποδίδουμε την οφειλόμενη τιμή στους προγόνους μας και ενισχύουμε το δικό μας φρόνημα. Επίσης θέλουμε την Ιστορία να αποτελέσει θεμέλιο Ειρήνης και Προόδου, ειρηνικής συνύπαρξης των λαών.

Γι’ αυτό, έστω και 80 χρόνια μετά, συναισθανόμενοι την ευθύνη μας και το ρόλο μας ως σύγχρονη Αυτοδιοίκηση, διασώζουμε τοπικές μνήμες και αναδεικνύουμε την Ιστορία μας. Στόχος μας η προώθηση διεθνών συνεργασιών αλλά και οι ευκαιρίες που προσφέρονται μέσα από το Ταμείο του Μέλλοντος».