Προς αποφυγή δημιουργίας τεχνητώνσυνθηκών και χρησιμοποίησης καταχρηστικών πρακτικών απότους δικαιούχους για τηχορήγηση της αναδιανεμητικής ενίσχυσης, οι εφαρμοστικές αποφάσεις τηςνέας ΚΑΠ εισάγουν ειδικήρήτρα που αποτρέπει ουσιαστικά τη διάσπασηαγροτεμαχίων.

Καμία εκμετάλλευση δενεπιτρέπεται να διαιρεθεί μεοποιονδήποτε τρόπο, με τηχρησιμοποίηση καταχρηστικών πρακτικών ή με τεχνητή δημιουργία τωνπροϋποθέσεων χορήγησηςτης συμπληρωματικής αναδιανεμητικής εισοδηματικής στήριξης για τηβιωσιμότητα. Αναλυτικά τοκείμενο της εφαρμοστικήςστο άρθρο 14 γράφει:

Άρθρο 14

Συμπληρωματικήαναδιανεμητική στήριξηγια τη βιωσιμότητακαι ρήτρακαταστρατήγησης

1. Η συμπληρωματικήαναδιανεμητική εισοδηματική στήριξη για τηβιωσιμότητα χορηγείται μεδιάφανο και μετρήσιμοτρόπο. Προς αποφυγήδημιουργίας τεχνητώνσυνθηκών και χρησιμοποίησης καταχρηστικών πρακτικών από τουςδικαιούχους για τη χορήγησή της, κατ’ εφαρμογήτου άρθρου 62 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 τουΕυρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και τηςπάγιας νομολογίας τουΔ.Ε.Ε. περί απαγορεύσεωςτης καταχρηστικήςεκμετάλλευσης των πλεονεκτημάτων που προβλέπειτο δίκαιο της Ένωσης, ορίζεται ότι:

α) Καμία εκμετάλλευση δεν επιτρέπεται να διαιρεθεί με οποιονδήποτε τρόπο, με τη χρησιμοποίηση καταχρηστικών πρακτικών ή με τεχνητή δημιουργία των προϋποθέσεων χορήγησης της συμπληρωματικής αναδιανεμητικής εισοδηματικής στήριξης για τη βιωσιμότητα. Η ανωτέρω στήριξη ή οποιοδήποτε πλεονέκτημα απορρέει από αυτή δεν χορηγείται σε γεωργούς οι οποίοι, αποδεδειγμένα μετά την 1/1/2023 διαιρούν την εκμετάλλευσή τους με μεταβίβαση ή εκμίσθωση τμημάτων της σε τρίτους ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, με μοναδικό σκοπό την είσπραξη της στήριξης αυτής, τυχόν δε χορηγηθείσα στήριξη ή πλεονέκτημα ανακαλείται και τα εισπραχθέντα ποσά ανακτώνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.Τα ίδια ισχύουν και για τους γεωργούς φτων οποίων οιεκμεταλλεύσεις προήλθαναπό τέτοια διαίρεση.

β) Ως τεχνητή δημιουργία προϋποθέσεων νοείταιιδίως η εκ μέρους των δικαιούχων παράσταση καιυποβολή ψευδών γεγονότων ως αληθών ή η αθέμιτηαπόκρυψη ή παρασιώπησηαληθινών γεγονότων πουσυνίσταται σε οποιαδήποτεανακοίνωση, δήλωση ήισχυρισμό, στον οποίουπάρχει ανακριβής απόδοση της πραγματικότητας, είτε αυτή είναι ρητή,είτε συνίσταται σε συμπεριφορά των δικαιούχων καιαποσκοπεί στη χορήγησητης στήριξης χωρίς νόμιμηαιτία.

γ) Καταχρηστική πρακτική είναι η μεταβίβαση ήεκμίσθωση μέρους τηςεκμετάλλευσης ή η μεοποιονδήποτε άλλο τρόποδιαίρεση αυτής, ιδίως ότανοι δικαιούχοι ενεργούν μεννομότυπα, με μοναδικόόμως σκοπό να αποκομίσουν παράνομο οικονομικό όφελος,καταστρατηγώντας τονσκοπό της χορήγησης τηςσυμπληρωματικής αναδιανεμητικής εισοδηματικήςστήριξης.

Για την εξακρίβωση τεχνητής δημιουργίας των προϋποθέσεων λήψης της στήριξης ή καταχρηστικής πρακτικής μπορεί ενδεικτικώς να ληφθεί υπόψη: γα) Εάν η σύμβαση μεταβίβασης ή η με οποιονδήποτε άλλο τρόπο διαίρεσητης εκμετάλλευσης είναισύμφωνη με το εθνικό δίκαιο ήγβ) εάν είναι εικονική ήγγ) εάν το πρόσωποπρος το οποίο γίνεται,ασκεί τις γεωργικές δραστηριότητες ιδίω ονόματι,για ίδιο λογαριασμό και με δική του ευθύνη και φέρειτον οικονομικό κίνδυνοπου συνδέεται με τις δραστηριότητες αυτές.

Άρθρο 15

Συμπληρωματική εισοδηματική στήριξη για γεωργούς νεαρής ηλικίας 1. Η συμπληρωματική εισοδηματική στήριξη γεωργών νεαρής ηλικίας, κατά τα οριζόμενα στην- ενότητα 4.1.5 του ΣΣ ΚΑΠ, κατ’ αναλογία της βασικής ενίσχυσης είναι ετήσια αποσυνδεδεμένη συμπληρωματική εισοδηματικήστήριξη του γεωργικού εισοδήματος των γεωργώννεαρής ηλικίας. Η στήριξηχορηγείται:

α) σε ΕΓ, φυσικά πρόσωπα με ανώτατο όριο ηλικίας τα 40 έτη ή σε νομικάπρόσωπα, που:

αα) είναι γεωργοί νεαρήςηλικίας που έχουν λάβειστήριξη δυνάμει του άρθρου 50 του Καν. (ΕΕ) αριθ.1307/2013 για το υπόλοιποτης πενταετούς περιόδουχορήγησης της, και αβ) είναι γεωργοί νεαρήςηλικίας που συστήνουν νέαγεωργική εκμετάλλευσηγια πρώτη φορά την περίοδο 2023-2027

β) ως κατ’ αποκοπή ετήσια αποσυνδεδεμένη ενίσχυση ανά επιλέξιμοεκτάριο, και όχι ως επαύξηση της αξίας των δικαιωμάτων του δικαιούχουτης στήριξης, καιγ) για μέγιστη διάρκειαπέντε ετών και μέχρι το2027, αρχής γενομένηςαπό το πρώτο έτος υποβολής ΕΑΕ ως γεωργός νεαρής ηλικίας και εφόσονπληρείται κατ’ έτος το ηλικιακό κριτήριο

δ) για όλα επιλέξιμαεκτάρια που δηλώνουνστην ΕΑΕ και όχι μόνο γιατα εκτάρια για τα οποίαενεργοποιούν δικαιώματα ενίσχυσης

ε) μέχρι 25 εκτάρια ανάδικαιούχο ανεξαρτήτωςΑΠ.

2. Η εκτιμώμενη τιμήμονάδας ανέρχεται σε 70ευρώ/εκτάριο με δυνατότητα απόκλισης μεταξύμιας ελάχιστης τιμής 46ευρώ/εκτάριο και μιας μέγιστης 130 ευρώ/εκτάριο. Ταανωτέρω ισχύουνσύμφωνα με το ΣΣ ΚΑΠόπως τροποποιείται καιισχύει κάθε φορά.

3. Στην περίπτωσηνομικού προσώπου, οι προϋποθέσεις, περιορισμοί καιόροι των παρ. 1,2 και 3εφαρμόζονται, στο επίπεδο των μελών των ενλόγω νομικών προσώπων.