Ο αδόκητος χαμός του 20χρονου Ηλία Μπρέλλα στο γήπεδο του Μαυρομματίου, δεν πρόκειται να ξεχαστεί από κανέναν. Ιδίως από τους ανθρώπους που έζησαν αυτές τις τραγικές στιγμές το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής…

Ένα παλικάρι δύο μέτρα που αγαπούσε το ποδόσφαιρο και τη ζωή, χάθηκε έτσι ξαφνικά, σκορπώντας τη θλίψη και την οδύνη στους αγαπημένους του, αλλά και σε όλη την κοινωνία της Καρδίτσας!

Ο Σάκης Παλάντζας, ένα παιδί, γέννημα θρέμμα του Μαυρομματίου και του τοπικού ποδοσφαίρου, σε μια εκ βαθέων συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα “ΦΩΣ” και στον καλό συνάδελφο Θέμη Σινάνογλου (ο μόνος από τα κεντρικά ΜΜΕ που στάθηκε ενδελεχώς στο θέμα), μίλησε γι’ αυτές τις τραγικές στιγμές και χτύπησε για μία ακόμη φορά το καμπανάκι του συναγερμού που πρέπει να το ακούσουν οχι τόσο οι ανευθυνοϋπεύθυνοι, αλλά όλος ο κόσμος για να απαιτήσει τα στοιχειώδη.

Ας παραθέσουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της συνέντευξης του επικεφαλής της τεχνικής ηγεσίας του Καραϊσκάκη:

«Τον είδες τον Ηλία, όταν έπεσε; Τι έγινε;
Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Το παιδί ήρθε στην ώρα που είχαμε πει.

Τι ώρα;
Στις 11.30. Κάνουμε ζέσταμα κανονικά, όλα κανονικά με το παλικάρι, κανένα πρόβλημα. Πέντε λεπτά πριν από τις 12 πάμε στ’ αποδυτήρια για ν’ αλλάξουν φανέλες και να ξεκινήσει το ματς. Στις 12 άρχισε ο αγώνας. Δεν συνέβη τίποτα, να πω ότι τραυματίστηκε, οτι τσακώθηκε, κατι. Στο 15ο με 16ο λεπτό κερδίζουμε κόρνερ. Εκείνος περπάταγε. Του φωνάζω: “πάρε θέση Λιάκο”. Και τη στιγμή εκείνη πέφτει κάτω. Κανείς δεν ήταν δίπλα του, να το πούμε αυτό. Δεν έγινε κάτι δηλαδή. Δεν είχε κάποια κόντρα. Μόνος του έπεσε. Με το που έπεσε κάτω, ο διαιτητής σφύριξε. Το ματς διεκόπη. Μπαίνει μέσα ο γιατρός του αγώνα.

Υπήρχε γιατρός αγώνα; Εχει σημασία αυτό που ρωτάω.
Γιατρός αγώνα είχε δηλωθεί ο πρόεδρος της ομάδας που είναι φαρμακοποιός και έχει πάρει πιστοποιητικό ΚΑΡΠΑ, ο κ. Τέγος.
Ετρεξε στο παιδί. Επίσης έτρεξε κι ένας συμπαίκτης του που είναι φοιτητής ιατρικής στο τρίτο έτος. Σπουδάζει στη Θεσσαλονίκη. Πέφτουν από πάνω του. Τρέχει και ο προπονητής της άλλης ομάδας που γνώριζε κι αυτός ΚΑΡΠΑ.

Άλλοι υπήρχαν πάνω από το παιδί;
Οχι, ο διαιτητής τους απομάκρυνε όλους. Για κανα δεκάλεπτο προσπαθούσαν να τον επαναφέρουν στη ζωή. Μετά από λίγο ήλθε το ασθενοφόρο. Κατευθείαν του έβαλαν οξυγόνο και τον παρέλαβαν. Τον πήγαν πρώτα στο κέντρο υγείας Μουζακίου και μετά στο νοσοκομείο Καρδίτσας.

Έδωσε σημάδια ζωής την ώρα που του έκαναν ΚΑΡΠΑ στο γήπεδο;
Ναι, έδωσε απ’ ο,τι λέει ο γιατρός. Πήρε κάποιες ανάσες.

Είναι υποχρεωτικό να υπάρχει απινιδωτής στο γήπεδο;
Όχι στο ερασιτεχνικό.

Εδώ δεν υπήρχαν απινιδωτές στις μεγάλες κατηγορίες…
Τι να λέμε…

Η κηδεία πότε έγινε;
Χθες το μεσημέρι

Τι έγινε εκεί;
Έκλαψε κι ο θεός!

Τι έχεις να πεις στους αρμόδιους; Δημόσια.
Πρέπει η πολιτεία να πέσει πάνω στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Διότι είναι η μήτρα. Αλλά δεν βλέπω να γίνεται τίποτα. Πρέπει να πέσουν οι υπουργοί, ο πρωθυπουργός, πάνω από το ποδόσφαιρο, τα παιδιά μας. Δεν γίνεται το 2023 να μην υπάρχει απινιδωτής σε κάθε γήπεδο. Δεν κοστίζει πολλά. Δεν γίνεται ρε να χρηματοδοτείς επιχειρήσεις και να αφήνεις το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο να ψωμολυσσάει!

Αυτό είναι το θέμα.
Δεν γίνεται να χρηματοδοτείς ανώνυμες εταιρίες και να μην έχεις ως πολιτεία απινιδωτή σε κάθε γήπεδο που παίζουν τα φτωχόπαιδα.
Σβήνει το ποδόσφαιρο. Ο νομός Καρδίτσας κάποτε είχε 100 ομάδες και τώρα 50 με 60. Αν δεν υπάρχει ο τρελός του χωριού να βάλει λίγα χρήματα, δεν υπάρχει ομάδα στο χωριό ή στην κωμόπολη. Σβήνουν όλα»…