Με εκτενή δημοσιεύματα, το σύνολο του διεθνούς Τύπου αναφέρεται στις ελληνικές εκλογές της 21ης Μάϊου και στη μεγάλη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα σημείωσε συντριπτική νίκη στις βουλευτικές εκλογές την Κυριακή, αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία σε μια ψηφοφορία στην οποία κυριαρχούσε η κρίση κόστους ζωής, ένα σκάνδαλο υποκλοπών και η οργή για το πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα της χώρας, αναφέρει το CNNi.

Με καταμετρημένο πάνω από το 99% των ψήφων, το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ξεπέρασε κάθε προσδοκία συγκεντρώνοντας πάνω από το 40% των ψήφων σε ένα αποτέλεσμα που ο ίδιος χαρακτήρισε «πολιτικό σεισμό».

Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης δεν κέρδισε αρκετές ψήφους για να εξασφαλίσει μονοκομματική κυβέρνηση.

Η ψηφοφορία διεξήχθη με ένα νέο σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης που απαιτεί ένα όριο περίπου 45%, συνεχίζει το CNNi.

Στη διερευνητική εντολή της επόμενης μέρας που θα λάβει η ΝΔ, αναφέρεται το Reuters. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να λάβει τη Δευτέρα 22/5 επίσημη εντολή για να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, αφού δεν κατάφερε να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές της Κυριακής, σημειώνει και συνεχίζει:

Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του Μητσοτάκη κέρδισε το 40,8% των ψήφων έναντι 20% του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ.

Το αποτέλεσμα ήταν μια εκπληκτική ώθηση για τον κ. Μητσοτάκη, του οποίου η κυβέρνηση χρειάστηκε να αντιμετωπίσει ένα σκάνδαλο υποκλοπών, την πανδημία του COVID, μια κρίση κόστους ζωής και ένα θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα τον Φεβρουάριο που προκάλεσε την οργή του κοινού.

Οι γενικές εκλογές στην Ελλάδα απέτυχαν να βγάλουν νικητή παρά το γεγονός ότι το κεντροδεξιό κόμμα του νυν πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, συγκέντρωσε το 40% των ψήφων με καταμετρημένο πάνω από το 90%, σημειώνει η Guardian και συνεχίζει:

Η Νέα Δημοκρατία προηγείτο με διαφορά 20 μονάδων – 40,8% – έναντι του αριστερού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο υπολείπονταν λίγο πάνω από το 20,1% – διαφορά που σπάνια παρατηρείται από την κατάρρευση της στρατιωτικής διακυβέρνησης το 1974. Ακόμη και στην Κρήτη, ένα σοσιαλιστικό προπύργιο, το δεξιό κόμμα τα πήγε απροσδόκητα καλά.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε τις εθνικές εκλογές, χαιρετίζοντας τη μεγάλη νίκη του κόμματός του ως «πολιτικό σεισμό». Το κεντροδεξιό κόμμα του, Νέα Δημοκρατία, συγκέντρωνε σχεδόν το 41% των ψήφων, πέντε έδρες λιγότερο από την πλειοψηφία, αναφέρει το BBC.

Ο κεντροαριστερός αντίπαλός του Αλέξης Τσίπρας του έδωσε συγχαρητήρια, με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ να λαμβάνει ένα κακό αποτέλεσμα 20%.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το αποτέλεσμα έδειξε ότι οι Έλληνες έδωσαν στο κόμμα του εντολή για τετραετή κυβέρνηση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «χτύπησε» τον αντίπαλό του στις εθνικές εκλογές της Κυριακής, πλησιάζοντας ένα βήμα πιο κοντά στην απόκτηση μιας ακόμη τετραετούς θητείας και στέλνοντας ένα μήνυμα στις αγορές ότι οι φιλικές προς τις επενδύσεις πολιτικές του πρωθυπουργού θα συνεχιστούν, σχολιάζει το Bloomberg.

Στο άρθρο τους οι Financial Times αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης διέλυσε τους κύριους αντιπάλους του στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, αυξάνοντας απροσδόκητα το μερίδιο των ψήφων του κεντροδεξιού κόμματός του, αλλά υπολείπεται της απόλυτης πλειοψηφίας.

Με καταμετρημένο το 95%, το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας εξασφάλισε σχεδόν το 41%, χτίζοντας προβάδισμα άνω των 20 μονάδων έναντι του πλησιέστερου αντιπάλου του, του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ενώ το αποτέλεσμα ξεπερνά κατά πολύ τις δημοσκοπήσεις εν όψει της ψηφοφορίας, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται ακόμα να προκηρύξει δεύτερες εκλογές το καλοκαίρι, επειδή το κόμμα του προβλεπόταν να εξασφαλίσει μόνο 145 έδρες στο ελληνικό κοινοβούλιο των 300 εδρών. Κανένα κυβερνών κόμμα στην Ελλάδα δεν έχει αυξήσει το μερίδιό του στις ψήφους σε εκλογές για περισσότερα από 40 χρόνια, προσθέτουν οι Financial Times.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, του οποίου το συντηρητικό κόμμα σημείωσε συντριπτική εκλογική νίκη την Κυριακή, αλλά χωρίς τις έδρες στο Κοινοβούλιο για να κερδίσει οριστικά, ανέφερε ότι θα επιδιώξει δεύτερη εκλογή σε μια προσπάθεια να εδραιώσει τη νίκη χωρίς εταίρο συνασπισμού, σημειώνει το Associated Press.

Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του Μητσοτάκη ήταν 20 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από τον βασικό του αντίπαλο, το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, με καταγεγραμμένο σχεδόν το σύνολο των αποτελεσμάτων. Όμως, ένα νέο εκλογικό σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης σήμαινε ότι το ποσοστό ψήφων του 40% δεν ήταν αρκετό για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 300 εδρών στο Κοινοβούλιο. Για να σχηματίσει κυβέρνηση, θα έπρεπε είτε να αναζητήσει έναν εταίρο συνασπισμού από ένα μικρότερο κόμμα ή να κατευθυνθεί σε δεύτερες εκλογές.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι το συντηρητικό κόμμα του είχε εξαπολύσει έναν «πολιτικό σεισμό» με μια τεράστια νίκη στις εκλογές της Κυριακής, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι θα επιδιώξει δεύτερες εκλογές για να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία που θα επιτρέψει στο κόμμα να κυβερνήσει μόνο του, σημειώνει το Aljazeera.

Παρά το ξεκάθαρο προβάδισμα, οι προβλέψεις του υπουργείου Εσωτερικών της Ελλάδας έδειξαν ότι η Νέα Δημοκρατία υπολείπεται έξι έδρες από την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αφήνοντας τον Μητσοτάκη με την επιλογή να οικοδομήσει έναν συνασπισμό ή να φέρει μια νέα ψηφοφορία για ένα αποφασιστικό αποτέλεσμα, συνεχίζει.

Το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κέρδισε συντριπτική νίκη στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα την Κυριακή, αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει αρκετές έδρες για να σχηματίσει κυβέρνηση, αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Πηγή: cnn.gr